Salmar:

- Ingen plass å gjemme oss

Mandag sendte laksegigant Salmar permitteringsvarsel til 851 ansatte.

- ALVORLIG: Konsernsjef Frode Arntsen i Salmar forteller at permitteringen er alvorlig for lokalsamfunnene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
- ALVORLIG: Konsernsjef Frode Arntsen i Salmar forteller at permitteringen er alvorlig for lokalsamfunnene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Laksegiganten varsler permittering av 851 ansatte, skriver de i en pressemelding. Dette gjelder ansatte ved prosesseringsanlegg på Frøya og Senja. I likhet med Lerøy, som varslet permittering forrige uke, legger selskapet skylda på regjeringens omdiskuterte lakseskatt.

«Dette skyldes i hovedsak at regjeringens forslag til ny lakseskatt har ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter. Slike kontrakter er vanlige å inngå i god tid før leveranser og er helt nødvendige med tanke på å fylle anleggene med nok bearbeidingsaktivitet», står det i pressemeldingen.

- Veldig alvorlig

Permitteringene gjelder fra 1. januar til 30. juni.

«Salmar finner den gjeldene situasjonen dypt beklagelig. Vi vil i tiden fremover gjøre vårt ytterste for å finne avhjelpende tiltak i en vanskelig og krevende situasjon for alle. Det vil skje i nært samarbeid med de ansatte og deres tillitsvalgte», står det videre.

Salmar skriver at ikke alle vil bli permittert samtidig.

- Vi har en del løpende kontrakter som er startet i 2022 og går inn i 2023, så vi har en viss aktivitet slik at vi slipper hundre prosents permitteringsgrad. Vi jobber fortsatt med å prøve å skape mer aktivitet, og vi gjør vårt aller ytterste for at det blir avlåst, sier konsernsjef Frode Arntsen til Børsen.

FØLGER ETTER: Idet fiskeren skal dra opp en tunfisk på nærmere 20 kilo, dukker haien opp. Video: Kameraone. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Han forklarer at dette rammer lokalsamfunnene hardt, og at han selv bor i Frøya.

- Dette er veldig alvorlig. Jeg vet akkurat hvordan dette føles og tas i mot. Det sitter langt inne å sende et slikt varsel, og vi gjør vårt ytterste for å minimere virkninger. Vi som driver store bedrifter i små lokalsamfunn, vi har ingen plass å gjemme oss - vi møter folk på butikken og på fotballtrening hver dag. Dette er ikke noe vi gjør som vi ikke må, sier Arntsen.

- Er dette å regne som et signal til regjeringen?

- Nei, det er det ikke. Vi kan ikke bruke folk i et politisk spill, det er ikke tema for Salmar.

- Voldsomt dramatisk

Børsen har vært i kontakt med Salmar-grunnlegger og største eier Gustav Witzøe, som henviser til pressemeldingen. Det har ikke foreløpig lykkes Børsen å få en kommentar fra tillitsvalgt i Salmar, Hans Stølan.

Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Anne Berit Aker Hansen, sier i en kort kommentar til Børsen:

- Dette har vi egentlig fryktet ville skje.

Frøya-ordfører Kristin Furunes Strømskag (H) mener permitteringene er en direkte konsekvens av lakseskatten.

- Det er kanskje ikke uventet, men noe man har fryktet siden grunnrenteforslaget kom fra regjeringa tidligere i høst, sier hun.

FRYKTET PERMITTERINGER: Ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag (H). Foto: Høyre
FRYKTET PERMITTERINGER: Ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag (H). Foto: Høyre Vis mer

Furunes Strømskag forteller at 748 av de permitterte er ansatte på Frøya.

- Det er vår største arbeidsplass. Når 748 av oss som bor her mottar et permitteringsvarsel før jul, så er det voldsomt dramatisk, sier hun.

I forrige uke la Salmar fram rapport for tredje kvartal. Den viser et driftsresultat på 1,3 milliarder kroner, nesten en dobling fra samme kvartal i fjor.

I framleggelsen av rapporten påpeker selskapet at grunnrenteskatt-forslaget til regjeringen skaper usikkerhet. Der framgår det også at Salmar har satt flere investeringer på vent, og at flere investeringer allerede er kansellert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer