- Ingen spesiell risiko

UD fraråder foreløpig reiser som ikke er nødvendige til utlandet, men fra 1. juli står turistnasjoner klare til å ta imot reiseglade nordmenn. Og sykdomsrisikoen er liten, mener norsk lege.

PÅ STRANDEN: I Malaga har lokalbefolkningen allerede tatt stranden tilbake etter en periode med strenge coronarestriksjoner. Fra 1. juli kan spanjolene få besøk av utenlandske turister på stranda. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / NTB scanpix
PÅ STRANDEN: I Malaga har lokalbefolkningen allerede tatt stranden tilbake etter en periode med strenge coronarestriksjoner. Fra 1. juli kan spanjolene få besøk av utenlandske turister på stranda. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg vil ikke undergrave de norske rådene, men nå er det nesten ikke dødsfall i Spania lenger. Det er ikke lenger noe spesiell risiko for å få coronavirus ved å reise til Spania, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Økonomisk smell

UD fraråder inntil videre, og i utgangspunktet fram til 20. august, reiser som ikke er strengt nødvendige til utlandet. Unntaket er som kjent Danmark, der nordmenn fritt kan reise fra 15. juni.

Samtidig som norske myndigheter på det sterkeste har oppfordret nordmenn til å feriere i Norge i sommer, og altså fraråder reiser utenlands, står en rekke land klare til å ta imot norske turister om de skulle komme.

Blant dem er Spania, som er et av landene som er ekstra hardt rammet av coronaviruset. Årsaken er åpenbar. Tar man 2019 så viser tallene at 83,7 millioner utenlandske turister besøkte landet. I år har det som kjent blitt bom stopp.

Allerede i mars falt antallet turistankomster med 65 prosent. Siden har tallene utviklet seg til å bli skrekkelige.

Turistnæringen står for 12 prosent av bruttonasjonalproduktet i Spania, og de økonomiske følgene av coronakrisa har derfor vært dramatiske.

Tirsdag kom det også tall som sier at Spanias bruttonasjonalprodukt gikk ned med 5,3 prosent første kvartal i år.

Velkomne i Spania

Derfor er det heller ingen hemmelighet at Spania har vært ute etter å åpne opp for utenlandske turister så fort de anser det som forsvarlig, og fra 1. juli kan altså utenlandske turister fra en rekke land i Europa, deriblant Norge, besøke landet.

- Norske turister er hjertelig velkomne i Spania i sommer. Fra 1. juli åpner vi for alle som ønsker å komme hit, og det vil ikke bli nødvendig å gå i karantene, sier Juan Francisco Cervero, som er turistsjef ved den spanske ambassaden i Oslo, til TV 2.

Også andre middelhavsland, som for eksempel Kypros, åpner nå opp.

I praksis er det ingenting som hindrer norske turister fra å dra til Spania, dersom de velger å bryte utenriksdepartementets reiseråd.

For, opplyser forsikringsselskapene, deres forsikringer gjelder også om man bryter UDs reiseråd. Med et lite unntak: Alt som kan knyttes direkte til coronaviruset er ikke dekket.

- Vi ønsker å hjelpe de kundene våre som må reise utenlands, enten det er for å se til familie eller et hus. Det kan være mange ting som gjør at det er nødvendige for deg å reise, men vi anbefaler alle å følge reiserådene fra UD, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring til Børsen.

- Det å si nei til å dekke kundene våre nå opplever vi ikke som kundevennlig, så lenge det ikke er forbud mot å reise.

- Tar en risiko

Men, påpeker hun, helt risikofritt er det ikke.

- Kundene må være klar over at de tar en risiko. Hendelser som kan settes i sammenheng med covid-19 er ikke dekket. Om smitten blusser opp der du er, du blir satt i karantene på stedet eller blir innlagt, så vil ikke det være dekket av forsikringen, og presset på lokale sykehus i en slik situasjon er vanskelig å spå, sier Slettemoen.

Skulle flyplassene bli stengt ned, og du blir sittende fast i for eksempel Spania som følge av nedstengningen, så må du selv dekke ny hjemreise og de eventuelle ekstrakostnadene for overnatting.

Hun presiserer at det også at det nå er enda viktigere å sette seg inn i hvilke regler som gjelder for reisemålet vi skal til, enn det har vært tidligere.

- Mens du er på reise må du være klar over at situasjonen kan endre seg raskt, det kan bli innført restriksjoner, innreise- eller utreiseforbud. Ingen vet hvor stor kapasitet det vil være på intensivplasser på feriestedet, eller hvordan det blir med muligheter for syketransport til Norge framover, sier Slettemoen.

DEMONSTRASJONER: Minst 3000 mister jobben i Spania som direkte følge av nedleggingen av Barcelona-fabrikken. Nyheten ble møtt med demonstrasjoner utenfor selskapets fabrikk i Barcelona. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

- Reelt sett ikke noen fare

Lege Gunnar Hasle påpeker at selv om reiseforsikringen ikke dekker det som kan settes i sammenheng med coronaviruset, så sikrer det europeiske helsetrygdkortet den medisinske behandlingen dersom man skulle være så uheldig å bli smittet.

- Da er man sikret den samme behandlingen og samme prisen, innenfor EU og EØS, som tyskere i Tyskland og italienere i Italia. Så om ikke reiseforsikringen dekker akkurat det er det ikke noen katastrofe, sier Hasle.

Smittesituasjonen i Europa er nå også i stor grad under kontroll, mener Hasle.

- Det er ikke reelt sett noen fare å reise, men det er ikke som vanlig. Det er coronatilstand i hele Europa, sier Hasle.

- Det med forsikringen er ikke noe stort argument for å ikke dra.

Han mener uansett at man foreløpig ikke bør reise til Sverige. Norske myndigheter går betydelig lenger enn Hasle i sine anbefalinger til reiselystne nordmenn.

«Unngå utenlandsreiser»

Folkehelseinstituttets råd når det gjelder utenlandsreiser er helt klokkeklare.

«Unngå utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige», heter det der.

Det samme gjelder for UD. Fra dem er beskjeden at de fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette rådet gjelder til 20. august.

Det eneste unntaket som hittil er gjort er for Danmark, som fra 15. juni unntas fra reiserådet. Innen den datoen vil UD også vurdere om det kan gjøres unntak for de andre nordiske landene.

Avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg vil det bli gjort en vurdering av åpning mot nærliggende europeiske land innen 20. juli.

UD advarer også om at det ikke er stort norske borgere kan vente seg av hjelp dersom de for eksempel velger å dra til Spania 1. juli.

- Norske borgere som reiser utenlands til tross for dette reiserådet kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme seg hjem. Det gjelder i alle situasjoner der vi har reiseråd av denne typen, skriver pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Siri R. Svendsen i en e-post til Børsen.

Skulle du likevel trosse UDs reiseråd og dra til Spania, er det en ting du må være klar over. Det vil være påbudt for å bruke maske helt fram til coronapandemien er slått helt tilbake.

Inntil videre skal også alle som ankommer Norge fra utlandet være i 10 dagers hjemmekarantene når de kommer tilbake til Norge.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer