Sindre Finnes deltok på flere møter med politisk ledelse der han påvirket regjeringens arbeid med handlingsplanen for grønn skipsfart, samtidig som kona Erna Solberg (H) var statsminister.
Finnes selv sier at han fikk lov til dette etter nærmere avtale med Statsministerens kontor. Dette ble gitt som et unntak i den ellers strenge avtalen de inngikk i forkant av at Solberg ble statsminister i 2013, ifølge Finnes.
Men verken Statsministerens kontors nåværende administrative ledelse, daværende regjeringsråd Nina Frisak, Finnes' arbeidsgiver Norsk Industri eller andre som har hatt befatning med Sindre Finnes i hans påvirkningsarbeid, kan dokumentere at noen slik avtale ble inngått.
Det gjør heller ikke Høyre-leder Erna Solberg på direkte spørsmål fra Børsen. Men hun støtter ektemannens versjon om at fikk unntak fra lobbyforbudet når det gjaldt grønn skipsfart.
- Avklart på topphold
Finnes fastholder overfor Børsen at møter med politisk ledelse i regjeringens arbeid med grønn skipsfart, var klarert av SMK.
- Sindre Finnes opplyser at han høsten 2013 ble enig med daværende regjeringsråd Nina Frisak, om at han ikke skulle ha politisk kontakt eller møter med departementene i tida Erna Solberg var statsminister. Med noen avtalte unntak, blant annet knyttet til etableringen av grønt skipsfartsprogram, sier Finnes' talsperson, advokat Thomas Skjelbred til Børsen.
Regjeringsråden er den øverste administrative lederen ved Statsministerens kontor. Det var Frisak som var arkitekten bak det innrammende habilitetsnotatet som ble sendt på e-post til Finnes før Solberg ble statsminister.

Innrømmer: - Kunne felt meg
I den e-posten heter det:
«Vi forstår det slik at Sindre Finnes av hensyn til påtroppende statsministers habilitet i sitt arbeid (i Norsk Industri, red.adm) ikke vil kontakte statsråder og eller politisk ledelse i departementene. Vi er enige i dette.»
- Ingen erindring
Nina Frisak sier følgende om det unntaket Sindre Finnes viser til:
- Vi hadde et møte. Jeg erindrer ingen unntak. Det er det jeg har å si til det.

- Hva tenker du om at Finnes sier at en slik avtale ble inngått med deg?
- Jeg har ikke tenkt å kommentere det.
Også Vårt Land, som omtalte sakskomplekset først, får tilsvarende svar fra Frisak.
Høyre-leder og daværende statsminister Erna Solberg er forelagt at Nina Frisak ikke kan erindre noe unntak fra lobbyforbudet. Hun uttaler følgende i en e-post til Børsen:
- Slik jeg opplevde det var den rådende oppfatningen på Statsministerens kontor, på bakgrunn av samtaler Sindre hadde med embetsverket, at det ikke var problematisk at Sindre jobbet med grønn skipsfart i jobben sin i Norsk Industri. Dette har heller aldri vært problematisert overfor meg før nå.
Les hele Erna Solbergs svar i faktaboksen under:
Også Sindre Finnes fastholder sin versjon av historien når Børsen spør om en kommentar til at Frisak ikke husker noen avtale om at han skulle få unntak fra lobbyforbudet.
- Jeg har sjekket med Finnes. Du kan sitere meg på følgende: Vi registrerer dette, men har ingen ytterligere kommentar til saken, skriver advokat Thomas Skjelbred i en e-post til Børsen i dag.
SMK: Null funn
Børsen har siden mandag spurt Statsministerens kontor om det eksisterer noen som helst form for dokumentasjon på det unntaket som Sindre Finnes mener at han skal ha fått fra avtalen om ikke å ha møter med politisk ledelse så lenge Erna Solberg var statsminister.
I et svar onsdag ettermiddag skriver SMKs kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse i en e-post til Børsen at arkivsøket har vært resultatløst.

Inhabil: Advarte om kursfall
- Vi kjenner ikke til at det var noen avtale som beskrev hva Sindre Finnes kunne gjøre og ikke gjøre i sitt arbeid for Norsk Industri, og i vårt arkiv finner vi ingen dokumenter om dette.
Videre uttaler hun:
- Det var et møte mellom SMK sitt embetsverk og Sindre Finnes før Erna Solberg tiltrådte som statsminister. SMK sendte etter møtet et notat til Sindre Finnes om habilitetsproblemstillinger. Der går det fram at embetsverket på SMK forsto det slik at Sindre Finnes av hensyn til påtroppende statsminister sin habilitet i sitt arbeid ikke ville kontakte statsråder og politisk ledelse i departementene. Vi kjenner ikke til videre oppfølging av dette notatet, men kan ikke utelukke at det har vært ytterligere dialog.
Børsen har i dag spurt om det likevel er en mulighet at det ble inngått noen muntlig avtale, til tross for at daværende regjeringsråd ikke kan huske dette. Dette spørsmålet er så langt ikke besvart.
Problematisk, men unntak
Første gang Sindre Finnes fortalte offentlig om unntaket fra lobbyforbudet, var i boka «Ved Ernas side», som utkom i 2022.
Her forteller han:
«Medlemsbedriftene i Norsk Industri er jevnlig i kontakt med regjeringsapparatet, og det samme gjelder for kollegene mine i Norsk Industri og NHO. Det er alltid saker som skal diskuteres. Regjeringsråden og jeg ble enige om at det var best jeg ikke hadde noen kontakt med departementene selv, verken gjennom e-poster, tekstmeldinger eller ved deltakelse på møter.»

- En uholdbar situasjon
- All lobbyvirksomhet fra min side kunne bli problematisk for regjeringen, fortsetter Finnes, før han legger til:
«Det har vært noen få unntak der jeg har deltatt på møter med departementene, men da har dette vært avtalt på forhånd med Statsministerens kontor. Jeg fikk blant annet delta i arbeidet som styrket satsingen på miljøvennlig skipsfart i 2014 og 2015», heter det i boka.
SMK har på Børsens forespørsel, ikke funnet spor i arkivene på noen slike møter i noen departement.
- Vi kan likevel ikke utelukke at daværende politiske ledelse ved SMK kan ha blitt muntlig informert om slike eventuelle møter, har SMKs kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse uttalt til Børsen.
Også seinere møter
Børsen er videre kjent med at Finnes også i seinere år har hatt flere treffpunkter med politisk ledelse i regjeringens arbeid med handlingsplanen for grønn skipsfart.
Samtidig handlet Finnes stort i relevante aksjer for bransjen. Det er nå snaut tre uker siden Erna Solbergs første pressekonferanse om ektemannens aksjehandler og hennes egen inhabilitet.

- Omfattende handel i det skjulte
Der la Høyre fram en oversikt som viser at Finnes, ifølge seg selv, utførte over 3600 transaksjoner i aksjemarkedet i de åtte åra kona var statsminister.
På denne lista var det også selskaper hvis aksjekurs er høyst påvirkelig av avgjørelser og uttalelser fra regjeringen.
Aksjehandlingen holdt han skjult for omverdenen og sin egen ektefelle, hevdet Solberg.
- Midt inne i det
Så seint som i juni 2019 ble det holdt en paneldebatt om en ny bransjenorm for skipsfarten. Til stede var blant annet daværende statssekretær Atle Hamar (V) i Miljø- og Klima- og miljødepartementet - og Sindre Finnes.
Etter et lengre innlegg fra Finnes om hvilke muligheter det er for norske rederier til å ta i bruk biogass som drivstoff, sier Hamar plutselig følgende:

- Siden jeg har ledet arbeidet med grønn skipsfart og vi nå snart skal legge fram den, og [henvendt til Sindre Finnes:] – du var jo midt inne i det som skjer der (...)
Hamar var statssekretær i åra 2018 til 2020. Han ledet statssekretærutvalget som jobbet med handlingsplanen for grønn skipsfart. Hele sju departement var involvert i det omfattende arbeidet.
Hamar kan i dag bekrefte overfør Børsen at han hadde flere treffpunkt med Finnes i disse åra, om nettopp regjeringens handlingsplan.

Avviklet veddemål før krisepakke
- Vi hadde mange møter med norsk næringsliv i disse åra, og flere møter med Norsk Industri om dette. Administrerende direktør Stein Lier-Hansen var den jeg møtte oftest. Men det var også møter der Sindre Finnes deltok, sier Hamar til Børsen.
Han legger til at det også var treffpunkt mellom Finnes og politisk ledelse, som for eksempel den omtalte paneldebatten i 2019. Hamar anslår at han hadde to-tre slike treffpunkt med Finnes i disse åra.
- Visste du da om at Finnes hadde et lobbyforbud, og det unntaket som Finnes selv viser til?
- Nei. Mitt fokus var å få gjort jobben. Og det var jo Stein Lier-Hansen som hadde hovedrollen i møtene med Norsk Industri. Jeg gjorde meg ikke noen tanker om at Finnes deltok.

Investerte i statsråd-favoritt
- Selv om han var gift med daværende statsminister Erna Solberg?
- Jeg var bare tungt inne i selve saken, som det var veldig, veldig mye arbeid med.
Oppfattet som uproblematisk
Heller ikke Sindre Finnes' arbeidsgiver, NHOs største landsforening Norsk Industri, kan oppdrive noen form for dokumentasjon på Finnes' unntak fra lobbyforbudet.

Finnes-sjef: - Illojalt
- Vi la til grunn at Sindre Finnes hadde en avtale med SMK om å delta i arbeidet med regjeringens handlingsplan for grønn skipsfart. Etter det vi så langt har klart å finne ut, knyttet dette seg til to, tre oppstartsmøter der flere aktører deltok, blant annet Klima- og miljøverndepartementet, Sjøfartsdirektorat og andre, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Børsen.
- Du så aldri noen dokumentasjon?
- Det var en dialog rundt dette, og vi oppfatta det som uproblematisk. Tvert om var alle interessert i at dette viktige arbeidet kom i gang, sier Lier-Hansen og legger til:
- Vi jobber videre for å få avklart hvordan dialogen rundt dette har vært.
Ifølge DN, som også har omtalt saken, handlet Sindre Finnes aksjer i flere selskap som alle er partnere i samarbeidsprosjektet Grønt Skipsfartsprogram, samtidig som han lobbet inn mot regjeringen. Avisa lister opp Aker BP, Equinor, DNB, Klaveness, Norsk Hydro, Wilh. Wilhelmsen og Yara.