Nicolai Tangen:

- Ingen steder å gjemme seg

Den nye normalen er «større usikkerhet og mer risiko», tror oljefondssjefen.

OLJEFONDSJEF: Niciolai Tangen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OLJEFONDSJEF: Niciolai Tangen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag holder Stortingets finanskomité en høring om Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet. Det er oljefondssjef Nicolai Tangen som holder det innledende innlegget under høringen, der han blant annet skisserer opp utfordringene fondet står overfor.

- Når vi begynte å legge pandemien bak oss og tenkte at alt skal bli «normalt», så smalt det på nytt, sier Tangen.

- Kommer til å bli rufsete

For både pandemien, og krigen i Ukraina, setter preg på jobben Oljefondet skal gjøre, både direkte på investeringene i Russland, og gjennom høyere inflasjonspress.

- Fondet er investert bredt i internasjonale markeder. Det er den grunnleggende ideen. Det betyr at det som skjer i verden påvirker fondet. Det er ingen steder å gjemme seg. I vår verden er risiko noe vi må leve med. Det er jobben vår å håndtere det, sier Tangen.

Tangen mener at de største utfordringene framover er inflasjon og geopolitikk.

- Hvilke geopolitiske konsekvenser krigen vil få er vanskelig å si, men vi står trolig foran de største endringene vi har sett på 30 år. Det er liten tvil om at økende friksjon mellom stormakter og reversering av globaliseringen vil påvirke markedene, sier Tangen, og fortsetter.

- I tillegg er situasjonen den at det er svært lave renter og et dyrt aksjemarked. Alt dette til sammen betyr at det kommer til å bli rufsete framover.

Tangen konkluderer med at han tror den nye normalen for fondet er «større usikkerhet og mer risiko».

Har tapt «alt» i Russland

For spesielt krigen i Ukraina har helt direkte påvirket Oljefondet. Ved årsskiftet hadde fondet aksjer i det russiske markedet som var verdt 27 milliarder kroner.

Siden den gang har Russland invadert Ukraina, og den russiske økonomien er så godt som totalt isolert fra omverdenen.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Da Oljefondet la fram sin oppdaterte beholdningsliste i mars, svarte Nicolai Tangen følgende på direkte spørsmål fra Børsen om fondets verdier i Russland for alle praktisk formål er tapt:

- Ja, dessverre så er de det. Vi hater å tape penger i Oljefondet, og her har vi sannsynligvis tapt bortimot 27 milliarder kroner.

Samlet sett for første kvartalet i år hadde oljefondet en negativ avkasting på minus 4,9 prosent.

- Men langt mindre enn vi kunne ha hatt - takket være en meravkastning i den aktive delen av fondet, og strålende innsats fra mine kolleger, sier Tangen i Stortinget.

Tangen viser til at Oljefondets avkastning, på tross av at den var negativ, var 0,66 prosentpoeng, eller 82 milliarder kroner, bedre enn avkastningen på referanseindeksen.

- Det innebærer at hver enkelt ansatt i fondet skapt verdier for 155 millioner kroner hver i første kvartal. Det må jeg si vi er ganske stolte av, fastslår Tangen.

I 2021 hadde investeringene i Oljefondet en samlet avkastning på 14,5 prosent før forvatlningskostnader, noe som var 0,74 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer