Nye klimamål:

- Ingen steder å gjemme seg

Oljefondet setter mål om netto nullutslipp innen 2050 for selskaper de er investert i. - Den beste måten å få til klimakutt på, er at disse selskapene har ansvarlige eiere, sier Tangen til Børsen.

KLIMAMÅL: Oljefondets analyser peker på at en forsinket klimaovergang er det som gir størst finansiell risiko for fondet. Nå tar de grep. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
KLIMAMÅL: Oljefondets analyser peker på at en forsinket klimaovergang er det som gir størst finansiell risiko for fondet. Nå tar de grep. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag legger Oljefondet - Norges Bank Investment Management (NBIM) - fram en klimahandlingsplan.

Nå setter fondet mål om netto nullutslipp innen 2050 for alle selskapene de er investert i.

Det er Tangen, visesentralbanksjef Øystein Børsum, direktør for eierskap og etterlevelse Carine Smith Ihenacho og fondets leder for eierskap Wilhelm Mohn som legger fram planen.

- Den beste måten

Russlands invasjon av Ukraina har sendt energiprisene til himmels. Skyhøy inflasjon blir møtt med massive rentehopp. Et perfekt utgangspunkt for å legge fram en klimahandlingsplan, mener Tangen:

- Dette er det absolutt beste tidspunktet å skjerpe kravene på. Med de høyere energiprisene, ser vi også at de som vil lempe på utslippskravene har fått en sterkere stemme, spesielt i USA. Da blir det enda viktigere at vi er tydelige på å skjerpe kravene, sier han til Børsen.

Oljefondet stiller ingen mål eller krav til seg selv om å kutte fondets ansvar for utslipp av klimagasser. Det skal tidligst bli tatt inn i en oppdatert plan i 2025, sier oljefondsjefen.

- Hvorfor stiller ikke fondet tydeligere krav til seg selv?

- Den enkleste måten som oljefondet kan kutte egne utslipp på, vil være at vi selger oss ut av selskapene med de høyeste utslippene. Vil det være lurt? Tvert i mot. For noen skal jo eie disse selskapene. Den beste måten å få til klimakutt på, er derfor at disse selskapene har ansvarlige eiere, svarer Tangen.

Tangen sier i en pressemelding at fondets mål er å være verdens ledende investor på håndtering av klima. Fondets langsiktige avkastning vil være helt avhengig av hvordan selskapene i porteføljen omstiller seg til et nullutslippssamfunn.

- Ingen steder å gjemme seg

«Klimaendringene er en av de største utfordringene i dette århundret. Klimagassutslipp fra menneskelig aktivitetsfører til at gjennomsnittstemperaturen på kloden øker. Dette påvirker ikke bare miljøet, men også vår helse og velvære. Det utgjør en betydelig risiko for verdensøkonomien, og dermed for selskapene vi investerer i», heter det i planen som ble publisert i dag.

Fondet har jobbet med klima i over 15 år. Men nå skal fondet gjøre mer, og den nye handlingsplanen viser konkret hva som skal gjøres, framholder de i pressemeldingen.

- Bærekraft er en god investering på lang sikt. På sikt er det ingen steder å gjemme seg. Men andre investorer er mer kortsiktige og tar mindre hensyn til bærekraft. Derfor gir det mening at vi er en pådriver for omstilling. Snarere det enn å selge ut fondet, sier visesentralbanksjef Øystein Børsum til Børsen.

- Størst finansiell risiko

Fondet skriver at de har en klar økonomisk interesse i at målene i Parisavtalen nås. Deres analyser viser at en forsinket klimaovergang er det som gir størst finansiell risiko for fondet.

Klimaplanen er et resultat av arbeid på tvers av fondet, og den baserer seg også på eksterne ekspertinnspill og utredninger, ikke minst ekspertutredningen til Skancke-utvalget fra i fjor. Finansdepartementet har også fastsatt endringer i forvaltningsmandatet nettopp om klima.

- Vi setter et mål om netto nullutslipp seinest innen 2050 til alle selskapene. Og vi vil være en pådriver for at selskapene skal nå dette målet ved å sette troverdige mellommål og planer for å redusere sine direkte og indirekte klimagassutslipp, sier eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho.

I klimahandlingsplanen beskrives de neste stegene i fondets arbeid med å påvirke selskapene til å innrette virksomheten mot netto nullutslipp innen 2050, og hvordan de skal støttes på veien dit. NBIM forventer at selskaper i porteføljen med høye utslipp, raskt setter mål mot null nettoutslipp og at de gjør det innen 2040, ifølge pressemeldingen.

Legger vekt på åpenhet

Oljefondet er investert i tusenvis av selskaper verden rundt. Direktør for eierskap og etterlevelse, Carine Smith Ihenacho, sier at 147 selskaper står for hele 70 prosent av Oljefondets finansierte utslipp, men at bare 10 prosent av alle fondets selskaper har en nullutslippsplan.

Wilhelm Mohn, leder for eierskap i oljefondet, sier at krav om rapportering er et av de sentrale grepene i klimaplanen.

- Og til forskjell fra mange andre fond, legger vi stor vekt på åpenhet om rapporteringen, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer