Nye klimamål:

- Ingen steder å gjemme seg

Oljefondet setter mål om netto nullutslipp innen 2050 for selskaper de er investert i. - Den beste måten å få til klimakutt på, er at disse selskapene har ansvarlige eiere, sier Tangen til Børsen.

KLIMAMÅL: Oljefondets analyser peker på at en forsinket klimaovergang er det som gir størst finansiell risiko for fondet. Nå tar de grep. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
KLIMAMÅL: Oljefondets analyser peker på at en forsinket klimaovergang er det som gir størst finansiell risiko for fondet. Nå tar de grep. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag legger Oljefondet - Norges Bank Investment Management (NBIM) - fram en klimahandlingsplan.

Nå setter fondet mål om netto nullutslipp innen 2050 for alle selskapene de er investert i.

Det er Tangen, visesentralbanksjef Øystein Børsum, direktør for eierskap og etterlevelse Carine Smith Ihenacho og fondets leder for eierskap Wilhelm Mohn som legger fram planen.

- Den beste måten

Russlands invasjon av Ukraina har sendt energiprisene til himmels. Skyhøy inflasjon blir møtt med massive rentehopp. Et perfekt utgangspunkt for å legge fram en klimahandlingsplan, mener Tangen:

- Dette er det absolutt beste tidspunktet å skjerpe kravene på. Med de høyere energiprisene, ser vi også at de som vil lempe på utslippskravene har fått en sterkere stemme, spesielt i USA. Da blir det enda viktigere at vi er tydelige på å skjerpe kravene, sier han til Børsen.

Oljefondet stiller ingen mål eller krav til seg selv om å kutte fondets ansvar for utslipp av klimagasser. Det skal tidligst bli tatt inn i en oppdatert plan i 2025, sier oljefondsjefen.

- Hvorfor stiller ikke fondet tydeligere krav til seg selv?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer