Boligmarkedet:

- Ingen tegn til at det blir bedre

Nyboligsalget er blodrødt, og bransjen fortviler.

TUNGE TAK: Boligmarkedet og særlig nyboligsalget står overfor store utfordringer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNGE TAK: Boligmarkedet og særlig nyboligsalget står overfor store utfordringer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): Nyboligsalget har vært et mareritt for byggebransjen i over et år. Det bygges knapt nye boliger, samtidig som vi blir stadig flere.

Under Arendalsuka viste ferske tall fra Boligprodusentenes Forening at salget av nye boliger det første halvåret i år er ned 39 prosent fra samme periode i fjor.

- I praksis er dette det dårligste siden bankkrisa på slutten av 80-tallet. Vi ligger omtrent likt med finanskrisa, men da kunne man bare sikre finansieringen til bankene, så tok det i praksis bare et halvt år før markedet begynte å normalisere seg. Nå har det gått nedover i et år, og det er ingen tegn til at det skal bli bedre, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

ADVARER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, understreker alvoret i boligmarkedet - og spesielt i nyboligsalget. Foto: Javad Parsa / NTB
ADVARER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, understreker alvoret i boligmarkedet - og spesielt i nyboligsalget. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Samfunnet taper penger

Samtidig øker boligprisene, og flere og flere boliger blir utilgjengelige for førstegangskjøpere. Den ferske sykepleierindeksen viser at den gjennomsnittlige, single sykepleier kun har råd til 1,3 prosent av boligene i Oslo.

- Det er veldig uheldig for dem som har en skikkelig jobb, som kanskje har tatt utdanning, ikke får sjansen til å kjøpe bolig, for det er jo det vi ser. I enkelte delmarkeder i Norge er det veldig vanskelig å kjøpe seg en bolig. Det er også veldig uheldig for arbeidslivet, for da blir det dårlig matching mellom bedriften og de ansatte, sier Lauridsen.

- Det finnes mange beregninger på at samfunnet taper penger på dette. Også er det dumt for miljøet om folk må bo langt unna arbeidsplassen sin og reise langt.

Han mener politikerne er for sløve når det gjelder boligpolitikk, og sier at det haster å få på plass løsninger.

- Kriseforståelsen mangler, og det har nok sammenheng med at konsekvensene først kommer om et år eller to. Og virkemidlene man foreslår når man først foreslår, de er ikke egnet til å løse disse problemene. Jeg har sagt mange ganger at jeg skulle ønske at politikerne tok lærdom fra de glimrende norske forskningsmiljøene vi har på boligmarkedet, sånn at de kan bruke de rette virkemidlene.

Advarer mot full stans

Han var ikke den eneste som understreket alvoret under Arendalsuka. Under framleggelse av nyboligstatistikken kunngjorde administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, at det «grunn til å frykte at vi skal enda lenger ned før det snur».

- Det begynner å nærme seg bunnen under finanskrisa, sa han.

Eiendomsmilliardær Christian Ringnes overrasker under Arendalsuka. Video: Anniken Aronsen. Reporter: Anniken Aronsen Vis mer

Også administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Nina Solli, advarte om tilstanden i bransjen.

- Dette er veldig dystre tall. Det kan bli full stans. Nå må politikerne virkelig begynne å se alvoret. Blir det full stans i byggnæringen, vil vi sitte med skjegget i postkassa.

Det årlige, gjennomsnittlige boligbehovet er på 29 384 enheter. I første halvår i år er det kun solgt 6945 boenheter og igangsatt 6138 boenheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer