Boligmarkedet:

- Ingen tegn til at det blir bedre

Nyboligsalget er blodrødt, og bransjen fortviler.

TUNGE TAK: Boligmarkedet og særlig nyboligsalget står overfor store utfordringer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNGE TAK: Boligmarkedet og særlig nyboligsalget står overfor store utfordringer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): Nyboligsalget har vært et mareritt for byggebransjen i over et år. Det bygges knapt nye boliger, samtidig som vi blir stadig flere.

Under Arendalsuka viste ferske tall fra Boligprodusentenes Forening at salget av nye boliger det første halvåret i år er ned 39 prosent fra samme periode i fjor.

- I praksis er dette det dårligste siden bankkrisa på slutten av 80-tallet. Vi ligger omtrent likt med finanskrisa, men da kunne man bare sikre finansieringen til bankene, så tok det i praksis bare et halvt år før markedet begynte å normalisere seg. Nå har det gått nedover i et år, og det er ingen tegn til at det skal bli bedre, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

- Samfunnet taper penger

Samtidig øker boligprisene, og flere og flere boliger blir utilgjengelige for førstegangskjøpere. Den ferske sykepleierindeksen viser at den gjennomsnittlige, single sykepleier kun har råd til 1,3 prosent av boligene i Oslo.

- Det er veldig uheldig for dem som har en skikkelig jobb, som kanskje har tatt utdanning, ikke får sjansen til å kjøpe bolig, for det er jo det vi ser. I enkelte delmarkeder i Norge er det veldig vanskelig å kjøpe seg en bolig. Det er også veldig uheldig for arbeidslivet, for da blir det dårlig matching mellom bedriften og de ansatte, sier Lauridsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.