Ingrediens-sjokk: - Er dere fulle?

Starbucks prøvde å sjarmere Italia med sin nye ingrediens, men har fått blandede reaksjoner.

MATOLJE: Hold deg fast, Starbucks har valgt å tilsette matolje i sin nye kaffeserie Oleato. Klinisk ærneringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik, tenker at det kan være en god substitutt til den dagligdagse melken. Foto: Alex Fraser/ REUTERS / NTB
MATOLJE: Hold deg fast, Starbucks har valgt å tilsette matolje i sin nye kaffeserie Oleato. Klinisk ærneringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik, tenker at det kan være en god substitutt til den dagligdagse melken. Foto: Alex Fraser/ REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

- I dag føler jeg meg like inspirert som jeg gjorde 40 år siden. Oleato (navnet på kaffeserien) har åpnet øynene våre for nye muligheter, og kommer til å endre på måten vi nyter vår daglige kaffe på, sier Starbucks administrerende direktør, Howard Schultz i en pressemelding.

Når man tenker Italia og kaffe så er det kanskje ikke olivenolje som treffer fantasien.

Men den amerikanske kaffekjeden Starbucks følte seg ekstra kreative, da de onsdag prøvde å sjarmere innbyggerne i Milano med en ny kaffe tilsatt olje.

Til CNN fortalte Starbucks-sjefen at kaffeserien Oleato kommer til å «endre hele kaffeindustrien».

Ifølge The Guardian var tilbakemeldingene blandet.

NY LANSERING: Slik så det under lanseringen av Starbucks sin nye kaffeserie i Milan. Foto: Valentina Za / REUTERS
NY LANSERING: Slik så det under lanseringen av Starbucks sin nye kaffeserie i Milan. Foto: Valentina Za / REUTERS Vis mer
SPESIELL FUNKSJON: Det er en god grunn til at kaffefilteret er designet med to riflete kanter. Vi gir deg svaret! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Ekkelt

The Guardian fikk tak i flere av kundene som ønsket å prøve den nye kaffen.

- Kaffen gikk ned «smudere», forteller en kunde til avisa.

En annen var ikke like sikker på om de likte den eller ei.

- Smaken av kaffe dominerer, forteller kaffedrikkeren.

Men Maria Franceschi, en kommunearbeider fra Milano, var svært kritisk til den nye ingrediensen.

- Olje og kaffe er to ingredienser som rett og slett ikke kan blandes, forteller hun.

Hittil er Milano den eneste byen som har fått prøve olivenoljen som smakstilsetning.

Men reaksjonene har likevel ikke latt vente på seg, da det på Twitter har begynt å storme rundt kaffe-stuntet.

Blant annet skrev en twitterbruker kalt Michelle_eo følgende:

- Olivenoljekaffe? Wtf Starbucks, er dere fulle?

En annen bruker kom med en klar tilbakemelding til selskapet:

- Ekkelt.

Starbucks-sjefen Howard Shulz står likevel på sitt, overfor CNN:

- Beviset ligger i koppen.

Helsefordeler

Klinisk ernæringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik, roser faktisk selskapet for den splitter nye ingrediensen.

Hun forteller til Børsen at olivenolje er et bra substitutt til den vanlige melken vi dynker kaffen med i dag.

- Vi får generelt i oss for mye mettet fett, og det er anbefalt å bytte over til flere umettede fettkilder. Å bruke for eksempel olivenolje i kaffe - i stedet for melk eller vegetabilske drikker - kan derfor være en god løsning for å få mer umettet fett, forteller hun.

POSITIV: Klinisk ernæringsfysiolog. Anne Marie Skjølsvik, forteller Børsen at tilsetningen kan ha positiv effekt. Foto: Fredrik Hagen/Dagbladet
POSITIV: Klinisk ernæringsfysiolog. Anne Marie Skjølsvik, forteller Børsen at tilsetningen kan ha positiv effekt. Foto: Fredrik Hagen/Dagbladet Vis mer

Ifølge Skjølsvik så har olivenolje en rekke gode helsefordeler. Det kan redusere risikoen for en rekke sykdommer og gjøre kaffen, alt i alt, sunnere. Alt kommer riktignok med en bakside.

- Det er viktig å nevne at for at en slik tilsetning skal ha en gunstig effekt, bør det ikke komme i tillegg til alt annet. Da blir det bare ekstra kalorier.

Skeptisk til Norge

OLIVENOLJE: Under lansering viste Starbucks frem denne olivenoljen. Foto: Alex Fraiser / Reuters
OLIVENOLJE: Under lansering viste Starbucks frem denne olivenoljen. Foto: Alex Fraiser / Reuters Vis mer

For øyeblikket er kaffe-serien bare lansert i Milano, men Starbucks forteller i pressemeldingen at kaffen seinere vil lanseres i Storbritannia, Sør-California, Japan og i Midtøsten.

Kaffegiganten har foreløpig ikke svart på Børsens spørsmål om hvorvidt nordmenn vil få smake på olivenolje-kaffen.

Ernæringsfysiologen er likevel skeptisk til hvorvidt ingrediensen vil lykkes i Norge.

- Jeg tenker også at dette kanskje fungerer bedre i land rundt Middelhavet, for eksempel Spania og Italia, hvor de er vant til en helt annen bruk av olivenolje fra før av, og bruker det i ulike retter daglig. For oss her i Norge kan nok dette virke mer fremmed.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer