- I dag føler jeg meg like inspirert som jeg gjorde 40 år siden. Oleato (navnet på kaffeserien) har åpnet øynene våre for nye muligheter, og kommer til å endre på måten vi nyter vår daglige kaffe på, sier Starbucks administrerende direktør, Howard Schultz i en pressemelding.
Når man tenker Italia og kaffe så er det kanskje ikke olivenolje som treffer fantasien.
Men den amerikanske kaffekjeden Starbucks følte seg ekstra kreative, da de onsdag prøvde å sjarmere innbyggerne i Milano med en ny kaffe tilsatt olje.
Til CNN fortalte Starbucks-sjefen at kaffeserien Oleato kommer til å «endre hele kaffeindustrien».
Ifølge The Guardian var tilbakemeldingene blandet.

- Ekkelt
The Guardian fikk tak i flere av kundene som ønsket å prøve den nye kaffen.
- Kaffen gikk ned «smudere», forteller en kunde til avisa.
En annen var ikke like sikker på om de likte den eller ei.
- Smaken av kaffe dominerer, forteller kaffedrikkeren.
Men Maria Franceschi, en kommunearbeider fra Milano, var svært kritisk til den nye ingrediensen.

Populær Oslo-bar er konkurs
- Olje og kaffe er to ingredienser som rett og slett ikke kan blandes, forteller hun.
Hittil er Milano den eneste byen som har fått prøve olivenoljen som smakstilsetning.
Men reaksjonene har likevel ikke latt vente på seg, da det på Twitter har begynt å storme rundt kaffe-stuntet.
Blant annet skrev en twitterbruker kalt Michelle_eo følgende:
- Olivenoljekaffe? Wtf Starbucks, er dere fulle?
En annen bruker kom med en klar tilbakemelding til selskapet:
- Ekkelt.
Starbucks-sjefen Howard Shulz står likevel på sitt, overfor CNN:
- Beviset ligger i koppen.
Helsefordeler
Klinisk ernæringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik, roser faktisk selskapet for den splitter nye ingrediensen.
Hun forteller til Børsen at olivenolje er et bra substitutt til den vanlige melken vi dynker kaffen med i dag.
- Vi får generelt i oss for mye mettet fett, og det er anbefalt å bytte over til flere umettede fettkilder. Å bruke for eksempel olivenolje i kaffe - i stedet for melk eller vegetabilske drikker - kan derfor være en god løsning for å få mer umettet fett, forteller hun.

Ifølge Skjølsvik så har olivenolje en rekke gode helsefordeler. Det kan redusere risikoen for en rekke sykdommer og gjøre kaffen, alt i alt, sunnere. Alt kommer riktignok med en bakside.
- Det er viktig å nevne at for at en slik tilsetning skal ha en gunstig effekt, bør det ikke komme i tillegg til alt annet. Da blir det bare ekstra kalorier.

- Det blir kaos
Skeptisk til Norge

For øyeblikket er kaffe-serien bare lansert i Milano, men Starbucks forteller i pressemeldingen at kaffen seinere vil lanseres i Storbritannia, Sør-California, Japan og i Midtøsten.
Kaffegiganten har foreløpig ikke svart på Børsens spørsmål om hvorvidt nordmenn vil få smake på olivenolje-kaffen.
Ernæringsfysiologen er likevel skeptisk til hvorvidt ingrediensen vil lykkes i Norge.
- Jeg tenker også at dette kanskje fungerer bedre i land rundt Middelhavet, for eksempel Spania og Italia, hvor de er vant til en helt annen bruk av olivenolje fra før av, og bruker det i ulike retter daglig. For oss her i Norge kan nok dette virke mer fremmed.
