Boliglån:

Inkassoekspert: - Kraftig økning

Stadig flere boliglån går til inkasso, særlig blant de yngste. Selv de med god inntekt sliter nå med betalingsevnen.

BARE BEGYNNELSEN: De med høy belåningsgrad er spesielt utsatt, særlig nyetablerte, men også de med god inntekt i og rundt byene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BARE BEGYNNELSEN: De med høy belåningsgrad er spesielt utsatt, særlig nyetablerte, men også de med god inntekt i og rundt byene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inkassoselskapene har sett en markant økning i misligholdte boliglån det siste året. Med årets siste rentehopp vil tendensen øke, ifølge ekspertene.

- Trenden viser at stadig flere lån går til inkasso i alle aldersgrupper, særlig blant de yngste. Det har kommet mye samtidig, det er en tsunami som har truffet folks økonomi, varsler Jon Berge, kommunikasjonssjef i Kredinor.

I denne videoen kan du se bilder av norges dyreste boliger, omsatt siste år. Video: Ola Strømman og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tall fra inkassoselskapet viser at 16 prosent flere boliglån går til inkasso sammenliknet med fjoråret. Boligeiere under 25 år ser den største smellen, hvor økningen på inkassosaker er hele 47 prosent. Flere i de eldste aldersgruppene sliter også med boliglånet enn før.

- Boliglån er jo det siste du vil la være å betale. Det tyder på at alle reserver er tæret opp for dem som betaler boliglånet sitt, da er man rett og slett helt på stålet, konstaterer han.

Bokostnadene har økt med ekstreme 45 prosent siden 2021, og flere tyr til sparekontoen for å betale for livets opphold. Ifølge Berge slår økte kostnader svært ulikt ut i befolkningen.

- Det er de med høyt lån og lite sparepenger som sliter mest nå. De som har høy lånebelastning og lite sparepenger merker dette godt, mens andre trenger kanskje bare å redusere forbruket sitt litt, opplyser Berge videre.

- Bare starten

- Jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet. Med høyere renteutgifter kan flere få problemer med å oppfylle betalingsforpliktelsene sine. Mange har til slutt ikke noe mer å betale med, frykter inkassoekspert Geir Grindland.

Grindland har jobbet i inkassobransjen i 20 år, og maler et dystert bilde av det framtidige økonomiske landskapet.

- 2023 er bare starten på det som vil bli en vedvarende krise som rammer mange flere framover. Det er i de neste månedene folk virkelig merker hvor brutalt det kommer til å bli, advarer inkassoeksperten.

Hos Kredinor økt antall inkassosaker på boliglånssida allerede i fjor. Dette har ifølge Jon Berge bare akselerert det siste halvåret.

- Det er først nå det virkelig har kommet fram i lyset. Det er et stort etterslep i tallene, så vi vil ikke se den fulle effekten før ut på vårparten. Antall boliglånssaker ikke er kjempehøyt, men det legger stadig på seg, sier Berge.

Han opplever at vi ikke vil få et fullstendig bilde av problemet med det første, og tviler på at vi ser lysere økonomiske tider med det første.

- Jeg er skikkelig bekymret for vinteren som kommer. Alle kjenner noen med økonomiske problemer, og flere vil rammes. Jeg tror hele samfunnet og alle må ta inn over seg at man vil få problemer, også de som ikke har slitt før, advarer han.

Inkassodebut med boliglån

Inkassoselskapet Intrum, tidligere kjent som Lindorff, opplever at den største endringen i boliglånsinkasso er hvem som nå sliter med å betale boliglånene sine.

- Overordnet ser vi en økning blant middelklassen i og rundt de større byene. De som i utgangspunktet har fornuftig økonomi, sliter mer med å få det til å gå rundt enn tidligere, meddeler Steinar Nielsen, administrerende direktør i selskapet.

Etter det Nielsen erfarer, har de som får inkasso på boliglånet gjerne flere store samtidige inkassosaker fra før. Det er ikke tilfellet nå.

- Flere av de som misligholder boliglånet sitt opplever å få inkassokrav for første gang. Vi har om lag en million kunder i databasen vår, og nå kommer det inn helt nye navn. Det er nytt, forteller han.

Veksten i boliglånsinkasso kommer som direkte konsekvens av høyere renter og dyrere boligpriser. Så lenge arbeidsledigheten er lav, vil de fleste være i stand til å komme seg ut av betalingsproblemene sine, ifølge Nielsen.

- Ser vi en kraftig økning i arbeidsledighet på grunn av nedkjølingen, blir det mer dramatisk, sier Nielsen.

Det tar tid før boliglånet blir inkassosak. Hvert misligholdt terminbeløp går noen runder i banken, før hele beløpet sendes videre til inkasso. Mislighold må ha skjedd på to-tre terminbeløp før dette skjer.

Jon Berge i Kredinor kaller økonomiske problemer «vår tids største tabu» og kommer med en klar oppfordring til nordmenn:

- Snakk mer om pengeproblemer, skammen hindrer mange fra å få hjelp i tide. Vær åpen, be om hjelp og kontakt banken for å rydde opp tidligst mulig, det må ikke være skamfullt!