Inkassotallene bekymrer: - Ikke pent

Siden årsskiftet har det i snitt dukket opp nær 100 000 nye uløste saker hver måned.

- UROVEKKENDE: Antallet uløste inkassosaker har økt i et urovekkende tempo i år, melder inkassoselskapet Fair. Foto: GavranBoris / Shutterstock / NTB
- UROVEKKENDE: Antallet uløste inkassosaker har økt i et urovekkende tempo i år, melder inkassoselskapet Fair. Foto: GavranBoris / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Et rekordantall uløste inkassosaker i Norge i starten av 2020 får nå alarmen til å gå hos inkassoselskapet Fair.

- Det har vært en voldsom vekst, sier Christian Aandalen, partner og daglig leder i Fair, til Børsen.

Tall fra Finanstilsynet viser nemlig at det ved utgangen av april i år var 6,4 millioner uløste inkassosaker i Norge. Det er en økning på 6,5 prosent fra samme tid ett år tidligere, og fem prosent flere sammenliknet med utgangen av 2019.

- 6,5 prosent er en kraftig økning. Jeg setter et stort utropstegn ved at det har økt så mye. Vi hadde en fin nedadgående kurve i fjor, men nå har trenden snudd, fortsetter Aandalen.

- Blir bekymret

Hovedårsaken til den betydelige økningen er at eksisterende inkassogjeld ikke blir løst i tilsvarende tempo som tilsiget av nye saker, mener Aandalen.

- Jeg blir bekymret. Det er ikke positivt at nordmenn har blitt dårlige til å løse inkassosakene. Det kan ende i rettslige prosesser, begjæringer om tvangssalg og lønnstrekk. Det ligger mange skjebner bak disse tallene, sier han.

BEKYMRET: Partner i Fair Group, Christian Aandalen, er bekymret over utviklingen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRET: Partner i Fair Group, Christian Aandalen, er bekymret over utviklingen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Aandalen sier at «antallet uløste saker hoper seg opp» og viser til at antallet uløste inkassosaker økte med nær 100 000 hver eneste måned i starten av året. Inkassotoppen mener det er en tydelig indikasjon på at betalingsproblemene i samfunnet øker.

- Det tallene viser går stikk i strid med det veldig mange andre har sagt om nordmenns privatøkonomi gjennom krisa, sier Aandalen.

- Ikke pent

Ifølge Fair har det aldri tidligere vært like mange uløste inkassosaker i Norge. Faktisk har antallet uløste inkassosaker økt med hele 30 prosent siden 2016.

- Det er ikke pene tall?

- Nei, det er ikke pent. Hvis du går inn i tallene fra Finanstilsynet som går ti år tilbake i tid, så er det snakk om en dobling fram til i dag.

En gjennomgang av Fair Collections kundeportefølje viser at enkelte store kunder så langt i 2021 har hatt en oppgang i antallet saker sendt til inkasso på 25-30 prosent.

Aandalen mener det er overraskende at nordmenns uløste inkassogjeld har fortsatt opp under coronakrisa.

«Analytikere har pekt på at husholdningene har spart under krisen, samt at gjeldsregisteret har fått ned utlånene av usikret kreditt. Nå viser Finanstilsynets statistikk at vi faktisk på kort tid har fått en oppblomstring av uløste inkassosaker», skriver Fair.

GODE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen kunne presentere gode resultater for fondet den siste tida, men kom samtidig med en advarsel. Video: NTB Vis mer

- Større klasseskiller

Fair-sjefen mener noe av økningen i antallet uløste saker det siste tiåret følger av en generell befolkningsvekst.

- Men så kan det også være et tegn på at nordmenn har blitt dårligere betalere over tid.

- Hva ligger bak?

- Enkelte mener det er blitt større klasseskiller. Det tror jeg kan være en del av forklaringen. Mange har blitt permittert eller mistet jobben. De sliter.

Han viser til at mange inkassosaker skyldes at «folk ikke har orden i sysakene sine».

- Sakene som skyldes at folk er varig ute av stand til å gjøre opp for seg bekymrer meg mer. Det framstår som om det er de sakene det har blitt flere av, legger han til.

Antallet uløste saker eldre enn 18 måneder øker også. Gjennom coronakrisa (fra utgangen av 2019) til i utgangen av første tertial i år har antallet gamle saker under utførelse økt med 12 prosent.

- Dette er det andre eksempelet på at betalingsproblemer har blitt mer alvorlig den siste tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer