Inkassotallene bekymrer: - Ikke pent

Siden årsskiftet har det i snitt dukket opp nær 100 000 nye uløste saker hver måned.

- UROVEKKENDE: Antallet uløste inkassosaker har økt i et urovekkende tempo i år, melder inkassoselskapet Fair. Foto: GavranBoris / Shutterstock / NTB
- UROVEKKENDE: Antallet uløste inkassosaker har økt i et urovekkende tempo i år, melder inkassoselskapet Fair. Foto: GavranBoris / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Et rekordantall uløste inkassosaker i Norge i starten av 2020 får nå alarmen til å gå hos inkassoselskapet Fair.

- Det har vært en voldsom vekst, sier Christian Aandalen, partner og daglig leder i Fair, til Børsen.

Tall fra Finanstilsynet viser nemlig at det ved utgangen av april i år var 6,4 millioner uløste inkassosaker i Norge. Det er en økning på 6,5 prosent fra samme tid ett år tidligere, og fem prosent flere sammenliknet med utgangen av 2019.

- 6,5 prosent er en kraftig økning. Jeg setter et stort utropstegn ved at det har økt så mye. Vi hadde en fin nedadgående kurve i fjor, men nå har trenden snudd, fortsetter Aandalen.

- Blir bekymret

Hovedårsaken til den betydelige økningen er at eksisterende inkassogjeld ikke blir løst i tilsvarende tempo som tilsiget av nye saker, mener Aandalen.

- Jeg blir bekymret. Det er ikke positivt at nordmenn har blitt dårlige til å løse inkassosakene. Det kan ende i rettslige prosesser, begjæringer om tvangssalg og lønnstrekk. Det ligger mange skjebner bak disse tallene, sier han.

Aandalen sier at «antallet uløste saker hoper seg opp» og viser til at antallet uløste inkassosaker økte med nær 100 000 hver eneste måned i starten av året. Inkassotoppen mener det er en tydelig indikasjon på at betalingsproblemene i samfunnet øker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer