Frankrike

Innbruddstyver banket skandalisert forretningsmann

Den omstridte forretningsmannen og tidligere Adidas-eieren, Bernard Tapie (78) og kona Dominique (70) ble voldelig angrepet av innbruddstyver i sitt hjem nær Paris.

VOLDELIG RAN: De kontroversielle, franske forretningsmannen Bernard Tapie ble utsatt for et voldelig innbrudd i helga. Foto: BERTRAND GUAY / AFP
VOLDELIG RAN: De kontroversielle, franske forretningsmannen Bernard Tapie ble utsatt for et voldelig innbrudd i helga. Foto: BERTRAND GUAY / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Paret ble bundet fast med elektriske ledninger, fysisk angrepet og frastjålet smykker, melder BBC.

Tapie er berømt i Frankrike - både som finansminister, tidligere eier av Adidas, eier av en fotballklubb og som en fargerik og kontroversiell mediepersonlighet. Han har tidligere vært gjennom flere runder i rettsapparatet gjennom flere tiår - blant annet for korrupsjon og bedrageri. Han har også sonet i fengsel.

- Gjorde volden verre

Ifølge BBC sov ekteparet da fire menn kom seg forbi sikkerhetsvaktene og brøt seg inn i hjemmet deres klokka 00.30 natt til søndag.

- Inntrengerne dro fru Tapie etter håret fordi de ville vite hvor skatten var. Men selvfølgelig var det ingen skatt, og det at de ikke fant noe, gjorde volden verre, sier ordfører i Combs-La-Ville, Guy Geoffroy til nyhetsbyrået AFP.

Tapie skal ha blitt slått over hodet med ei klubbe mens han satt i en stol. Kona skal ha klart å komme seg løs og løp til nabohuset og ringte politiet. Hun ble brakt til sykehuset med skader i ansiktet etter å ha blitt slått.

- Knust

- Det går bra med henne, opplyser Tapies barnebarn, Rodolphe Tapie, ifølge BBC.

Ektemannen takket nei til en tur til sykehuset.

- Han er knust. Veldig trøtt, sier barnebarnet.

Tyvene skal ha fått med seg to klokker, hvorav én er en Rolex, øreringer, armbånd og en ring, melder AFP.

Bernard Tapie har hatt en rekke ulike posisjoner i fransk offentlighet.

Han har vært finansminister, eid majoriteten av aksjene i Adidas, eier av fotballklubben Olympique de Marseille og eier av flere mediebedrifter. I tillegg har han gjort seg bemerket som skuespiller, sanger og vert i fransk radio og TV.

Juridisk trøbbel

Han har også hatt en lang rekke juridiske problemer. På 1990-tallet gikk han konkurs og tilbrakte fem måneder i fengsel knyttet til korrupsjon, skattebedrageri og misbruk av bedriftsmidler.

Som eier av Marseille, ble han anklaget for kampfiksing og klubben ble fratatt et seriemesterskap og seinere flyttet til en lavere divisjon.

I to tiår har han vært involvert i en juridisk strid knyttet til da han solgte aksjene sine i Adidas.

I 2008 vant han en erstatning på tilsvarende nær 4 milliarder kroner fra den statlige banken Crédit Lyonnais. Tapie hadde da saksøkt banken og anklaget dem for å undervurdere verdien av Adidas under salget. Opprinnelig fikk han medhold i retten.

Kreftsyk

Det utløste en skandale også for daværende finansminister Christine Lagarde, som nå er sjef for den europeiske sentralbanken. Hun ble funnet skyldig i forsømmelse fordi hun godkjente salget.

Selv nektet hun for å ha gjort noe galt, og ble heller ikke straffet.

I 2015 ble også Tapie beordret til å betale tilbake erstatningen. Retten mente da at han ikke hadde blitt svindlet av banken. Denne striden pågår fortsatt.

Samtidig er Tapie for tida kreftsyk. På grunn av helsa hans ble rettssaken utsatt fra i fjor til mai i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer