Ber om nasjonal «nyttårspause»

Innfører nasjonalt skjenkeforbud

Regjeringen innfører nasjonalt skjenkeforbud.

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen holder klokka 18.00 en pressekonferanse om corona-situasjonen. Der presenterte statsminister Erna Solberg en rekke nye og skjerpende tiltak for å få kontroll på coronasmitten, som har økt gjennom romjula.

- Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge er på vei, og vi har ennå ikke sett den fulle effekten av jule- og nyttårsfeiringen, hvor mange har vært samlet, sier statsministeren.

Blant tiltakene regjeringen nå innfører er nasjonal skjenkestopp på serveringssteder og arrangementer. Det innebærer et forbud mot å servere alkohol.

Videre ber regjeringen også om flere nye nasjonale grep som vil ha stor betydning for norsk næringsliv:

  • Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll. Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallbegrensninger og adgangskontroll.
  • Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

Børsen oppdaterer saken fortløpende.

Ba om stengte kjøpesentre

Regjeringens tiltak kom etter råd fra Helsedirektoratet.

I Helsedirektoratets nye coronaanbefalinger for de kommende to ukene, som kom søndag, var det også mer skjerpende råd enn regjeringen nå legger fram.

Nytt var rådet om å «anbefale butikker og utsalgssteder om å utsette salg til februar». Videre ba de regjeringen om å anbefale kjøpesentre om å holde stengt fram til 11. januar, for å unngå trengsel i butikker og i fellesarealer.

Det rådet har ikke regjeringen valgt å følge.

- Vi mener det er mulig å fungere hvis alle butikkene fører kontroll med hvor mange som slipper inn. Vi har sett det fungere ved kjøpesentre i Oslo og Bergen, og i små butikker er det kontroll på hvor mange som går inn. Vi er opptatt at det både er arbeidsplasser og det er et behov for noen å kunne handle. Vi strekker oss langt for å holde aktivitet og for å holde folk i jobb, sier Erna Solberg om hvorfor regjeringen ikke følger rådet.

Helsedirektoratet anbefalte generelt regjeringen om å innføre «omfattende, nasjonale kontaktreduserende tiltak» i to uker fra og med 3. januar.

Blant de konkrete rådene var:

• Kjøpesentre anbefales å holde stengt fram til 11. januar (matbutikker kan ha åpent) slik at man unngår trengsel i butikkene og i fellesarealene.

• Serveringssteder holdes stengt fram til 11. januar. Take-away er tillat.

• Kulturarrangementer avlyses fram til 18. januar.

• Hjemmekontor for absolutt alle som kan.

• Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk. Unntak for nødvendige hjemmetjenester mv. og aleneboende med 1-2 nære venner.

• Fritidsaktiviteter: Idretten utsetter oppstart av innendørs trening, kamper og turneringer til etter 18. januar. Dette gjelder også andre fritidsaktiviteter som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter.

• Universiteter, høgskoler og fagskoler holder campus stengt for studenter til 18. januar. Undervisningen er digital i denne perioden.

• Videregående skoler legger om til rødt nivå fram til 18. januar. På grunn av planlegging er det mulig de må ha total digital undervisning de første to dagene for å omstille seg til rødt nivå de stedene det ikke allerede var innført før jul. På nasjonalt nivå anbefales gult nivå for grunnskolen og barnehager, med mindre den lokale situasjonen tilsier noe annet.

«Nyttårspause»

Rådene er påtenkt som del av en najonal «nyttårspause».

Håpet er at tiltakene skal ha effekt på å bremse smittespredningen, og få smittenivået ned både nasjonalt og regionalt. Deretter er planen å «vende tilbake til dagens nasjonale tiltak og eventuelt justere de lokale tiltakene» fra 18. januar.

Videre kommer Helsedirektoratet med følgende anbefaling om innstramning for skjenkesteder:

• Forbud mot skjenking av alkohol, serveringssteder kan ellers holde åpent.

Når det gjelder innstramminger i antall personer ved sammenkomster, ber de om:

• Maksimalt 5 personer på privat sammenkomst.

• Maksimalt 10 personer på innendørs arrangement, likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

• Maksimalt 200 personer på utendørs arrangement, men likevel 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

• Maksimalt 10 personer på kirkevandringer.

- Nødvendig å stramme inn

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet søndag kveld at en økende smittetrend gjør det nødvendig å stramme inn.

- Vi har hatt en økende smittetrend i de siste tre ukene, med flere smitteutbrudd i mange kommuner. I tillegg har vi vært gjennom en juleferie,og frykter import av mutert virus fra Storbritannia. Dette gjør det nødvendig å stramme inn før vi mister kontroll på smittespredningen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet, og fortsetter:

- Vi har nå et R-tall på 1,3. Det betyr at pandemien ser ut til å vokse betydelig i Norge.

I helsedirektoratets ferske vurdering av nye smitteverntiltak viser de blant annet til FHI, som nå beskriver utbrudd i bredt spekter av aktiviteter i samfunnet:

«... som private sammenkomster, sykehjem, arbeidsplasser, serveringssteder, skoler og barnehager. Overvåkingen av epidemien tyder på at smittespredningen kan ha økt i julehelga og trolig også i nyttårshelgen. Tallene er imidlertid vanskelige å tolke ettersom det har vært et begrenset testtilbud mange steder. FHI er urolige for at ytterligere smittespredning i uke 1 og kanskje uke 2 skal føre til at epidemien kommer ut av kontroll i noen kommuner og regioner i januar måned.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer