Krigen i Ukraina

Innfører rubeltvang

Nå må innbyggerne i den russisk-okkuperte byen Kherson bruke russiske rubler.

NY VALUTA: En russisk talsmann så torsdag at den russiske rubelen vil bli innført i deler av Ukraina. Nå må innbyggerne i den sørlige byen Kherson bruke rubelen, om de vil handle. Foto: AFP / NTB
NY VALUTA: En russisk talsmann så torsdag at den russiske rubelen vil bli innført i deler av Ukraina. Nå må innbyggerne i den sørlige byen Kherson bruke rubelen, om de vil handle. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 60 dager med russisk okkupasjon, har russerne annonsert overgangen fra ukrainske hryvnja til russiske rubler. I går var den første dagen russiske valutaer ble brukt i Kherson.

«Disse uttalelsene er en klar indikasjon på at russerne vil innføre sterk politisk og økonomisk innflytelse i Kherson over lang tid», skriver britisk etterretning på Twitter.

- Jeg tror de fleste innbyggerne vil forlate byen om rubler blir innført, sier en ukrainsk kvinne til BBC.

- Ja, jeg tror at mange flere mennesker vil flykte fra Kherson nå, men det er mye vanskeligere å komme seg ut av Kherson nå, enn for to uker siden, forteller Denys Martynov, Dagbladets mann i Kyiv.

Første okkuperte by

Det var tidlig i krigen, den 2. mars, at Kherson ble den første store ukrainske byen som russerne okkuperte i den pågående Ukraina-krigen. De første ukene viste Kherson-innbyggerne stor motstand mot russerne. Det var daglige demonstrasjoner med ti tusen mennesker i gatene, med ukrainske flagg i hånda.

«Dette er det beste beviset på at innbyggerne i hjembyen min ikke vil ha noe av en Kherson folkerepublikk, eller leve ifølge russiske lover. Det vil ikke skje. Fordi Kherson, selv under okkupasjon, er en ukrainsk by», skrev Dagbladets Dagbok-skribent Denys Martynov i Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.