Krigen i Ukraina

Innfører rubeltvang

Nå må innbyggerne i den russisk-okkuperte byen Kherson bruke russiske rubler.

NY VALUTA: En russisk talsmann så torsdag at den russiske rubelen vil bli innført i deler av Ukraina. Nå må innbyggerne i den sørlige byen Kherson bruke rubelen, om de vil handle. Foto: AFP / NTB
NY VALUTA: En russisk talsmann så torsdag at den russiske rubelen vil bli innført i deler av Ukraina. Nå må innbyggerne i den sørlige byen Kherson bruke rubelen, om de vil handle. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 60 dager med russisk okkupasjon, har russerne annonsert overgangen fra ukrainske hryvnja til russiske rubler. I går var den første dagen russiske valutaer ble brukt i Kherson.

«Disse uttalelsene er en klar indikasjon på at russerne vil innføre sterk politisk og økonomisk innflytelse i Kherson over lang tid», skriver britisk etterretning på Twitter.

- Jeg tror de fleste innbyggerne vil forlate byen om rubler blir innført, sier en ukrainsk kvinne til BBC.

- Ja, jeg tror at mange flere mennesker vil flykte fra Kherson nå, men det er mye vanskeligere å komme seg ut av Kherson nå, enn for to uker siden, forteller Denys Martynov, Dagbladets mann i Kyiv.

Første okkuperte by

Det var tidlig i krigen, den 2. mars, at Kherson ble den første store ukrainske byen som russerne okkuperte i den pågående Ukraina-krigen. De første ukene viste Kherson-innbyggerne stor motstand mot russerne. Det var daglige demonstrasjoner med ti tusen mennesker i gatene, med ukrainske flagg i hånda.

UKRAINSK BY: De første ukene under russisk okkupasjon viste Kherson-innbyggerne sin motstand. To måneder etter er det russiske flagg overalt i byen. Foto:
UKRAINSK BY: De første ukene under russisk okkupasjon viste Kherson-innbyggerne sin motstand. To måneder etter er det russiske flagg overalt i byen. Foto: Vis mer

«Dette er det beste beviset på at innbyggerne i hjembyen min ikke vil ha noe av en Kherson folkerepublikk, eller leve ifølge russiske lover. Det vil ikke skje. Fordi Kherson, selv under okkupasjon, er en ukrainsk by», skrev Dagbladets Dagbok-skribent Denys Martynov i Dagbladet.

To måneder med russisk okkupasjon har tvunget innbyggerne til å godta at det nå henger russiske flagg fra Khersons offentlige bygninger. Det forhatte Z-tegnet er også plassert rundt i byen, ifølge BBC. Ukrainsk tv og nyhetssendinger er blokkert, mens russiske radio- og tv-kanaler nå er på lufta. Russiske soldater kjører også rundt i byen med pansrede biler.

BOMBEANGREP: En ny video på plattformen Telegram skal vise et ukrainsk droneangrep på russiske styrker. Video: Telegram Vis mer

- Kherson vil bli fri

Den folkelige motstanden ble slått ned med vold og våpen fra de russiske okkupantene. Kherson-innbyggerne forsøker likevel å vise sin motstand. Som å veksle rubler som de får utdelt tilbake til den ukrainske valutaen, hryvnjaen.

- Hvis jeg blir betalt i rubler, vil jeg bare veksle de inn til hryvnja, og jeg tror andre vil gjøre det også. Det vil være en liten form for protest, sier en innbygger til BBC.

- Selv om russerne introduserer rubler og forsøker å innføre russiske regler, er jeg sikker på at folk vil gjøre motstand. Og jeg vet at rublene ikke kommer til å være i Kherson lenge, sier Martynov til Dagbladet.

HAR FLYKTET: Tiårige Roma tok med seg undulatene sine da familien flyktet fra Kherson i starten av april. Stadig flere innbyggere flykter fra byen, som i dag er påtvunget russiske rubler som valuta. Foto: Ap / NTB
HAR FLYKTET: Tiårige Roma tok med seg undulatene sine da familien flyktet fra Kherson i starten av april. Stadig flere innbyggere flykter fra byen, som i dag er påtvunget russiske rubler som valuta. Foto: Ap / NTB Vis mer

Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskiy kommenterer også Kherson.

- Vi kjemper for å få okkupantene ut. Og vil klare det. Ukraina vil bli fri. Kherson, Nova Kakhovka, Melitopol, Berdyansk, Dniprorudne og andre midlertidige okkuperte byer og samfunn - hvor okkupantene later som at de er «mestere» - vil bli frigjort, sier Zelenskyj i sin Telegram-kanal.

Over 40 prosent på flukt

Nær halvparten, rundt 40 prosent, av Khersons innbyggere har flyktet de siste to månedene, etter at russerne tok over kontrollen av byen, ifølge byens ukrainske ordfører.

- Nå venter en rekke folk og biler utenfor byen, de er klare til å flykte de nærmeste dagene. Selv om russerne nå prøver å innføre sitt styresett, er jeg sikre på at de vil la folk dra fra Kherson, sier Martynov.

Mora hans bor i Kherson. Hun vil også dra så fort anledningen byr seg. Livet i Kherson har blitt stadig vanskeligere den siste tida, blant annet med butikkhyller som er tomme for en rekke varer.

FLYKTET: Vitaly Bizyuk (midten) prater med en venn etter at de har kommet seg ut av byen Kherson denne uka. En rekke ukrainere er nå klare for å forlate hjembyen sin. De vil ikke leve under russisk okkupasjon. Foto: Ap / NTB ,
FLYKTET: Vitaly Bizyuk (midten) prater med en venn etter at de har kommet seg ut av byen Kherson denne uka. En rekke ukrainere er nå klare for å forlate hjembyen sin. De vil ikke leve under russisk okkupasjon. Foto: Ap / NTB , Vis mer

Kutter kommunikasjon

Martynov har siden lørdag ikke fått kontakt med mora si. En Kherson-innbygger som har klart å komme seg ut av byen, sier til BBC at han er bekymret over hva som skjer i tida som kommer.

- Jeg har klart å komme meg til Georgia, og det føltes som at jeg har kommet meg ut av et fengsel, sier han og fortsetter:

- Jeg er redd for innbyggerne som er igjen i byen. De er alle gisler, og jeg frykter at det vil oppstå en humanitær katastrofe.

Kherson er en havneby og hadde før den russiske invasjonen over 300 000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer