Innfører vaksinekrav

New York innfører vaksinekrav for restaurantgjester og folk på treningssentre.

KRAV: New York vil kreve at du er vaksinert for at du skal få spise innendørs. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
KRAV: New York vil kreve at du er vaksinert for at du skal få spise innendørs. Foto: REUTERS/Brendan McDermid Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbyen blir den første i USA til å innføre et slikt krav.

Kun vaksinerte newyorkere vil få muligheten til å spise innendørs på restaurant, dra på kulturarrangementer innendørs eller på treningssenter, kunngjorde ordfører Bill de Blasio tirsdag.

Kravet, som skal innføres over flere uker i august og september, er det mest omfattende steget storbyen har tatt til nå for å slå ned den tiltakende deltasmitten. Folk må vise dokumentasjon på at de har fått minst én vaksinedose.

- Den eneste måten å frekventere disse virksomhetene er om man er vaksinert, sa de Blasio.

Han la til at muligheten for å stanse deltavarianten kan gå til spille om ikke folk vaksinerer seg.

Trer i kraft i august

Reglene skal tre i kraft 16. august, men myndighetene vil ikke foreta inspeksjoner for å se om de blir håndhevet før 13. september, helga da byens offentlige skoler åpner for høstsemesteret. Fortsatt må noen detaljer ferdigstilles, blant annet regler som omfatter barn under tolv år, som per nå ikke blir tilbudt vaksine i USA.

De Blasio sier reglene ikke bør bli vanskelige å håndheve, men flere restaurant- og kafésjefer som nyhetsbyrået AP har snakket med, frykter at det kan bli krevende. Samtidig er mange amerikanere skeptiske til å la seg vaksinere.

President Joe Biden sa tirsdag at han støtter tiltaket og at også andre byer bør gi restauranter og andre forretninger muligheten til å kreve at kunder må være vaksinert for å besøke virksomheten.

Har motsatt seg munnbindkrav

De Blasio har kviet seg for å innføre et krav om bruk av munnbind innendørs, slik flere andre storbyer har gjort. Mandag kom han imidlertid med en sterk oppfordring om nettopp dette.

Han understreket imidlertid at storbyen primært satser på vaksinering for å slå ned viruset.

I forrige uke kunngjorde ordføreren at alle offentlig ansatte må la seg vaksinere innen midten av september, eller gå med på ukentlig testing.

Rundt 66 prosent av den voksne befolkningen i New York er fullvaksinert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer