Dokumenter avslører:

Inngår avtale med Iran

Norge er i sluttforhandlingene om en skatteavtale med Iran. Skatteekspert advarer om at informasjon kan havne på avveie.

FORHANDLER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har snart landet en skatteavtale med Iran. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORHANDLER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har snart landet en skatteavtale med Iran. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. august troppet den iranske ambassadøren opp i Finansdepartementet. Møtet handlet om en skatteavtale mellom Norge og Iran.

Det kommer fram i dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Norge har fra før av en skatteavtale med over 90 land. Men ikke med Iran, der et folkeopprør mot landets moralpoliti vekker oppsikt verden over.

- Det er litt overraskende at man inngår en avtale med et så kontroversielt land, sier skatteekspert Eivind Furuseth til Dagbladet.

Han er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI.

Advarer

Skatteavtalen regulerer hvilket av landene som får skattlegge en inntekt, og regler for å unngå dobbel beskatning.

Norge og Iran signerer en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene.

Furuseth hevder at en slik avtale kan være risikabel.

SKATTEEKSPERT: Eivind Furuseth ved BI. Foto: Privat
SKATTEEKSPERT: Eivind Furuseth ved BI. Foto: Privat Vis mer

Skatteavtaler inneholder som regel bestemmelser om informasjonsutveksling. Gjennom en slik avtale kan iranske myndigheter be norske skattemyndigheter om informasjon om norske skatteytere.

- Hvis Iran da skulle be om informasjon om for eksempel Equinor eller Statkraft, kan landet ha krav på informasjon, sier Furuseth.

Norge har ingen garanti for at viktig informasjon da ikke deles videre til andre land, påpeker skatteeksperten.

- Informasjon fra store internprisingssaker som oljeselskapene er involvert i, kan potensielt havne i gale hender. Noe kan stå på spill, om man setter det på spissen, hevder Furuseth.

Ikke tilfeldig

Furuseth mener det ikke kan være tilfeldig at finansmyndighetene søker om dette akkurat nå.

Det kan bety at et statlig selskap eller andre fra norsk næringsliv ønsker å etablere et økonomisk samarbeid med Iran og vil ha forutsigbarhet.

- Iran ligger i ytterkanten av regimer vi ikke ønsker å sammenlikne oss så mye med. Det kan ligge noe mer bak. Det er sikkert noen i norsk næringsliv som har trykket på for å få til en avtale, sier Furuseth.

- Fremmer økonomisk vekst

Forhandlingene ble startet i 2018 på Irans initiativ, ifølge Finansdepartementet. Den er ennå ikke lagt fram på kongens bord. Møtet i august handlet om å gjøre ferdig avtaleteksten.

Trygve Slagsvold Vedums statssekretær Lars Vangen (Sp) sier til Dagbladet at målet med avtalen blant annet er å hindre skatteomgåelse og skatteunndragelse, samt hindre dobbeltbeskatning og dobbelt ikke-beskatning.

- Skatteavtaler vil legge til rette for investeringer og aktivitet og bidra til å fremme økonomisk utvikling og vekst for begge land, sier Vangen i Finansdepartementet.

- Hvordan sikrer dere at viktig informasjon ikke havner på avveie?

- Utveksling av opplysninger for skatteformål er nødvendig for å sikre riktig og effektiv beskatning både etter skatteavtalen og avtalelandenes intern skattelovgivning. En del av denne minstestandarden er også at en stat ikke er forpliktet til å utveksle informasjon dersom den har grunn til å anta at dette vil stride mot allmenne interesser, sier Vangen.

Følger menneskerettighetssituasjonen

Dagbladet har forsøkt å få innsyn i flere dokumenter om detaljene i skatteavtalen, men fått avslag fra Finansdepartementet.

Finansdepartementets statssekretær sier at bestemmelsen om å utveksle informasjon er viktig for å unngå blant annet skatteunndragelse.

- Hvordan sikrer dere Norges integritet i møte med et slikt regime?

- Norge har en bred utveksling med Iran, også om menneskerettighetssituasjonen. Norske synspunkter om menneskerettighetsutfordringene i Iran er vel kjent for iranske myndigheter. Norge har reagert sterkt og tydelig etter Mahsa Aminis tragiske dødsfall og på situasjonen for iranske kvinner, og har fordømt myndighetenes grove voldsbruk mot demonstranter, sier Vangen.

Han understreker at Norge støtter de internasjonale forpliktelsene mot Iran.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer