Dokumenter avslører:

Inngår avtale med Iran

Norge er i sluttforhandlingene om en skatteavtale med Iran. Skatteekspert advarer om at informasjon kan havne på avveie.

FORHANDLER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har snart landet en skatteavtale med Iran. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORHANDLER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har snart landet en skatteavtale med Iran. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. august troppet den iranske ambassadøren opp i Finansdepartementet. Møtet handlet om en skatteavtale mellom Norge og Iran.

Det kommer fram i dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Norge har fra før av en skatteavtale med over 90 land. Men ikke med Iran, der et folkeopprør mot landets moralpoliti vekker oppsikt verden over.

- Det er litt overraskende at man inngår en avtale med et så kontroversielt land, sier skatteekspert Eivind Furuseth til Dagbladet.

Han er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI.

Advarer

Skatteavtalen regulerer hvilket av landene som får skattlegge en inntekt, og regler for å unngå dobbel beskatning.

Norge og Iran signerer en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene.

Furuseth hevder at en slik avtale kan være risikabel.

Skatteavtaler inneholder som regel bestemmelser om informasjonsutveksling. Gjennom en slik avtale kan iranske myndigheter be norske skattemyndigheter om informasjon om norske skatteytere.

- Hvis Iran da skulle be om informasjon om for eksempel Equinor eller Statkraft, kan landet ha krav på informasjon, sier Furuseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer