Nammo:

Inngår kjempekontrakt på 2,6 milliarder

Staten og ammunisjonsprodusenten Nammo inngår avtale.

ØKER: Nammo på Raufoss har bedt regjeringen om flere hundre millioner kroner. Fredag 13. januar får ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag holder regjeringen pressekonferanse fra den norske våpenprodusenten Nammo på Raufoss. Dagbladet kunne i går, torsdag, avsløre at regjeringen ville gi flere hundre millioner til økt våpenproduksjon.

Forrige uke ba Nammo staten om 650 millioner kroner for å utvide kapasiteten. Fredag blir det klart at kontrakten er på inntil hele 2,6 milliarder kroner, kunne forsvarsminister Bjørn Arilds Gram fortelle.

- Norge skal stille opp for Ukraina som vi har gjort fram til nå, sier han.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum begrunner kontrakten med å være en trygg leverandør for Ukraina, som står Norge nært. Han påpeker også at det er viktig for Norge å ha nasjonal kontroll.

- Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for ammunisjon, og norske Nammo spiller en betydelig rolle for Nato-landene og i vestlig ammunisjonsproduksjon, sier finansministeren.

Kontrakten skal også godkjennes av Stortinget før den trer i kraft.

- Dette er en gledens dag. Jeg er helt sikker på at vi får denne saken gjennom Stortinget på en god måte, sier parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Foto: Geir Olsen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Konsernsjef Morten Brandtzæg legger ikke skjul på at han er meget fornøyd med kontrakten, og forteller at dette er den største kontrakten Nammo har fått noensinne.

- Dette er utrolig bra for Nammo, men det er best for Norge, sier han.

- Dette gir oss mulighet til å øke produksjonskapasiteten vår og gir oss nødvendig sikkerhet til å plassere bestillinger hos våre underleverandører for å sikre fremtidige leveranse, fortsetter han.

Han lover at kontrakten også vil bidra til ytterligere arbeidsplasser på Raufoss. Til sammen har selskapet 2700 ansatte i elleve land. 900 av de ansatte er i Raufoss.

Brandtzæg forklarer at kontrakten nå gjør at de kan framskynde bestillinger på ammunisjon til eget forsvar, i tillegg til å bygge opp egne beredskapsbeholdninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer