Hemsedal:

Inngripende tiltak: - Den tredje smellen

Mens sommernæringene har hatt friere retningslinjer, går det mot nok en nedtur for vinterdestinasjonene i Norge. - Kjempekrevende, sier ordfører i Hemsedal.

KULDE: Mye snø og kulde kan være med til å redde sesongen i Hemsedal, til tross for regjeringen nye tiltak. Foto: Torstein Bøe / NTB
KULDE: Mye snø og kulde kan være med til å redde sesongen i Hemsedal, til tross for regjeringen nye tiltak. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye muterte varianten av covid-19 fortsetter å sette sitt preg på verdensbildet. Onsdag ble det atter en gang innført nye og strengere tiltak i Norge, til stor frustrasjon for næringslivet.

Meteren er tilbake, sammen med skjenkestopp ved midnatt for utelivsbransjen og regler om antallsbegrensninger og smittesporing av gjester.

Tiltakene og anbefalingene gjelder på nasjonalt nivå, så selv om visse kommuner har veldig lav smitte og ingen påviste tilfeller av omikron, så må de tilpasse seg på lik linje med alle andre.

- Det er klart at for en vinterdestinasjon som Hemsedal, så er dette kjempekrevende. Vi opplever igjen at smitten avtar inn mot sommeren, for så å stige inn mot høsten og vinteren. Vi er avhengig av inntjening på vinteren for å overleve, sier Pål Rørby, ordfører i Hemsedal kommune.

Han legger til:

- Dette er tredje smellen nå.

- Der det gjør mest vondt

Rett før starten av skinæringens høysesong, innførte regjeringen de nye innstrammende tiltakene, noe som ordføreren sier vil får store økonomiske konsekvenser for flere aktører på den populære skidestinasjonen.

- Det er kjempetøft for næringslivet og noen av bedriftene våre blir hardere rammet enn andre. Særlig de som jobber opp mot afterski og nattklubbvirksomhetene vil få en betydelig redusert inntekt, sier Rørby til Børsen.

Ordføreren sier kommunen nå jobber tett med regjeringen for å gjøre de oppmerksomme på hvilken effekt dette får for skibygda.

- Det viktigste nå er at myndighetene forstår den situasjonen vi er i, og at de kommer med solide, hurtigvirkende og målrettede tiltak som treffer der det gjør mest vondt, sier han.

ER KLARE: Ordfører i Hemsedal Pål Rørby håper fremdeles at kommunen får mange tilreisende gjennom vintersesongen. Foto: Torstein Bøe / NTB
ER KLARE: Ordfører i Hemsedal Pål Rørby håper fremdeles at kommunen får mange tilreisende gjennom vintersesongen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Ordføreren har stor forståelse for den alvorlige situasjonen vi står i med økende grad av innleggelser på sykehus, men mener likevel at Norge er et rikt land, som har råd til å stille opp for de bedriftene som blir rammet en tredje gang.

- Jokeren omikron

Det er gjennom vintermånedene at Hemsedal bygger seg opp kapital, som skal holde gjennom vår- og sommermåneder med mindre inntjening.

Ordføreren sier det har vært gode bookingtall for den kommende sesongen og at de har vært klare for å ta imot store grupper av tilreisende.

- Vi har rustet opp med både sesongarbeidere, mat og drikke, slik at vi kunne ha en normal sesong, men det avhenger av tilreisende, sier han.

De nasjonale reglene er satt til å vare fire uker i første omgang, med en vurdering av situasjonen etter to uker.

- Hvor hardt vil dette ramme dere?

-Foreløpig er det veldig uvisst. Hovedsakelig på grunn av jokeren omikron. Når vi har fått et tydelig signal om hvor alvorlig den er, så håper jeg at vi kan gå tilbake til normal drift igjen rimelig snart, sier Rørby.

Han legger til:

- Ingen har lagt seg på rygg og gitt opp her.

FORBEREDT: Anders Løkken, butikkeier i Hemsedal, forteller at kommunen og butikkene er forberedt på «et større innrykk av mennesker». Reporter: Amanda Nordhagen Walnum / Steinar Solås Suvatne. Foto: Nina Hansen / Christian Roth Christensen / DAGBLADET Vis mer

Klar oppfordring

Til tross for at kommunen står i en vanskelig situasjon, så er ordføreren klar på at kommunen innretter seg og gjør alt den kan for å følge de nye tiltakene.

- Det er fornuftig og riktig å ta grep når vi har slike høye smittetall. Vi forholder oss til tiltakene og stiller oss solidarisk bak, sier Rørby.

- Vi spiller med og gjør det beste ut av det, men det er ikke gitt at vi overlever uten målrettede, økonomiske tiltak.

Det som kan redde den populære skikommunen er om det fortsatt kommer tilreisende og at de har muligheten for å holde aktiviteter og serveringssteder åpent.

Derfor oppfordrer ordføreren både hyttefolk og turister til å komme.

- Lagrene er fulle og vi har ansatte på jobb. Vi er veldig godt forberedt og har mye folk i bygda. Vi vil fremdeles at folk vil komme hit, sier Rørby.

Mye snø og kulde

Hemsedal har, ifølge ordføreren, aldri lagt ned beredskapen sin etter forrige runde. De vil derfor legge seg i selene for å gi det beste tilbudet innenfor de rammene og reglene som er satt.

- Folk må gjerne komme. Vi har ikke noe omikron, delta er vi godt beskyttet imot. Jeg tror det kommer flere folk nå enn det gjorde sist gang, sier han.

- Hvordan vil dette påvirke driften av skianleggene?

- Heldigvis har det kommet så mye snø og det er såpass kaldt at snøforholdene er gode nok til å åpne store deler av anlegget og da får vi spredt folk mer over hele anlegget. Da får vi i mindre grad mange køer og opphoping av mennesker, sier ordføreren.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Ny rekord

Det siste døgnet er det registrert 5.138 koronasmittede i Norge. Det er det høyeste antall smittede i løpet av et døgn under pandemien. ifølge NTB.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3.446 koronasmittede per dag.

Tirsdag var 320 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 25 flere enn dagen før. 90 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 50 på respirator.

I Norge er det bekreftet 33 tilfeller av omikron.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer