Innrømmer at hun tok feil:
- Pinlig

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innrømmet i Stortinget i ettermiddag at det er pinlig å innrømme at hun har tatt feil om skjenkestoppen.

-PINLIG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortinget under debatten om skjenkestopp. Foto: Javad Parsa / NTB
-PINLIG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortinget under debatten om skjenkestopp. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol måtte torsdag stille i Stortinget for å forklare seg om regjeringens beslutning om full nasjonal skjenkestans.

Både Frp og MDG har fremmet forslag om at skjenkeforbudet skal opphøre umiddelbart. Forslagene ble hastebehandlet i Stortinget torsdag ettermiddag.

Under debatten kom hun med en uvanlig ydmyk og åpenhjertig innrømmelse.

- Uvitenhet

Uttalelsen kom da KrF-leder Olaug Bollestad utfordret Kjerkol om hvorfor hun selv var med på å overkjøre Solberg-regjeringen om skjenkeforbud for ett år siden.

- Det var nok dessverre uvitenhet og kanskje en litt optimistisk tro på at det gikk an å skille de som serverer mat på en tallerken og de som bare skjenker alkohol, svarte hun sa hun ble utfordret på snuoperasjonen fra KrF-leder Olaug Bolletad.

Kjerkol og Arbeiderpartiet var med på å vrake regjeringens skjenkeforbud i januar i fjor, og åpnet for at det ble lov å skjenke alkohol hvis man serverte mat med drikken.

- Erfaringen fra det vedtaket kjenner vi jo i dag. Blant annet gjennom en rekke avisoppslag som viste hvordan barer serverte pølser, eller til og med bestilte take away. Det var ingen god historie, sa Kjerkol fra Stortingets talerstol.

- Pinlig

Innrømmelsen kom under debatten om skjenkestoppen i Stortinget i ettermiddag. Kjerkol måtte redegjøre for begrunnelsen for skjenkeforbudet i forbindelse med forslag fra Frp og MDG om å oppheve det umiddelbart.

- Det er jo egentlig en pinlig lærdom og det er det jo kanskje ingen politikere som liker å innrømme fra Stortingets talerstol, sa en åpenhjertig helseminister.

Det totale forbudet mot skjenking har blitt en real hodepine for regjeringen og Kjerkol.

Serveringsbransjen har slått alarm, og ifølge NHO Reiseliv frykter nesten halvparten av alle utelivsbedriftene konkurs. I Bergen har allerede fire utesteder måttet gi tapt etter at skjenkestoppen ble innført 14. desember.

Går mot nederlag

Samtidig varsler både NHO Reiseliv bransjeorganisasjonen SMB søksmål mot regjeringen.

Flere Ap-ordførere, byrådslederen i Bergen og Fellesforbundet har også alle krevd at det må tillates å servere alkohol til maten igjen.

Forslaget fra Frp og MDG om å oppheve skjenkeforbudet nå ligger imidlertid svært dårlig an i Stortinget. Både Høyre og SV har gjort det klart fra Stortingets talerstol at de ikke vil støtte forslagene. Dermed har regjeringspartiene Ap og Sp flertallet de trenger for å videreføre forbudet.

Skjenkestoppen ble innført 14. desember,sammen med en rekke andre inngripende tiltak for å bremse omikronsmitten. Tiltakene gjelder inntil videre fram til 14. januar. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har vært tydelig på at skjenkestoppen ikke fjernes før det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer