Enighet om statsbudsjettet

Innrømmer: Droppet oljeseier

- Løftebrudd, sier MDG-topp Lan Marie Berg. SV-leder Kirsti Bergstø innrømmer at oljeseier ble prioritert bort under budsjettforhandlingene med Ap og Sp.

ENIGHET: SV leder Kjersti Bergstø sier det aldri har vært brukt mer penger på grønne tiltak i et statsbudsjett. MDGs Lan Marie Berg slakter SV for å ha droppet oljeseier i budsjettforhandlingene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ENIGHET: SV leder Kjersti Bergstø sier det aldri har vært brukt mer penger på grønne tiltak i et statsbudsjett. MDGs Lan Marie Berg slakter SV for å ha droppet oljeseier i budsjettforhandlingene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Statsbudsjettet for neste år ble gjort opp uten at SV kunne innkassere noen oljeseier. Det kravet lagt bort i løpet av forhandlingene, innrømmer partileder Kirsti Bergstø nå overfor Dagbladet.

- Det har velgerne grunn til å være veldig skuffet over. Jeg tror mange trodde på både Arbeiderpartiet og SV når de sa at det skulle komme et skifte klima- og naturpolitikken. Det ser vi ikke i dette budsjettet, og nå begynner det å haste, sier MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg til Dagbladet.

Hun trekker følgende brutale konklusjon som følge av Bergstøs innrømmelse:

- Det er et løftebrudd for velgerne. For de lovet før valget at de skulle prioritere oljen, og at letestans var viktig for dem, men de har nesten ikke fått til noen ting.

- Fått til tidligere

Alt i alt ble det flyttet på 22 milliarder kroner i løpet av forhandlingene mellom regjeringspartiene Ap og Sp og støttepartiet SV.

Budsjettenigheten kom på plass seint natt til søndag, bare timer før fristen gikk ut før finansdebatten i Stortinget mandag.

Bergstø viser til at over ti milliarder kroner ligger i klima- og miljøpolitikken.

- Det tar oss godt videre i det grønne skiftet, samtidig som vi tar vare på natur. Det har aldri vært brukt mer penger på miljø- og klimatiltak i et statsbudsjett, sier hun.

- Men du skal lete lenge etter å finne noen oljeseier for SV?

- Vi har lagt inn trykket for å få ned utslippene i eksisterende industri, og sikre gode satsinger på grønn industri. Så i dette budsjettet er det ikke mye konkret på olje. Det har vi fått til tidligere. Jeg er veldig fornøyd med det vi har fått på plass.

- Der tapte SV

Berg er bestyrtet over det hun hører. MDG-toppen tviler seg fram til å gi budsjettforliket terningkast tre, siden hun ga regjeringens opprinnelige budsjettforslag en toer på terningen. Men:

- Det var én grunn til at forhandlingene dro ut - det var oljepolitikken. Og der tapte SV. Det betyr at vi har hatt tre rødgrønne budsjetter uten at vi har fått et skifte i klima- og oljepolitikken, og det skjer samtidig med at verden ikke klarer å gjøre de kuttene som må til.

SLAKT: MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg tviler seg fram til en svak 3-er på terningen etter budsjettforliket mellom Ap, Sp og SV. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
SLAKT: MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg tviler seg fram til en svak 3-er på terningen etter budsjettforliket mellom Ap, Sp og SV. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer

- Det var nødvendig med en oljeseier?

- Ja det var åpenbart nødvendig i år, for de har nesten ikke fått noen oljeseire i løpet av de siste tre åra. Det er viktig for norsk industri, grønne arbeidsplasser og norske utslippskutt, sier Berg.

- Ganske store grep

SV-leder Kirsti Bergstø forklarer hvorfor partiets krav om stans i oljeleting ble lagt bort under budsjettforhandlingene med Ap og Sp:

- Det handler om at skal vi få til noe, så må vi få til noe som virker. Da må vi finne løsninger som vi vet at både får ned forskjellene og tar vare på naturen, sier hun.

- Hvor vondt var det for dere?

- Det er ingen tvil om at regjeringa ikke ønsker endringer i oljepolitikken. Vårt mål er å få slutt på leting, omstille samfunnet fra fossil til fornybar energi. Vi har fått på plass ganske store grep gjennom å få ned utslippspunktene for industrien. Det er viktig for å ta vare på eksisterende industriarbeidsplasser for framtida, sier Bergstø.

Hun trekker fram at partiet fikk gjennom 5 milliarder kroner til finansiering av grønn industri, gjennom en låneordning til miljøprosjekter.

- Veldig ulike syn

Partilederne har vært med i budsjettforhandlingene siden onsdag morgen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har ledet forhandlingene siden onsdag ettermiddag, da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiste til klimatoppmøtet i Dubai og overlot budsjettarbeidet her hjemme til Ap-nestleder Tonje Brenna.

Vedum ler godt da Dagbladet spør om en kommentar til at MDG-Lan bedømmer budsjettforliket til en svak 3 på terningen.

- Hadde vi fått terningkast 6 av Lan Marie Berg hadde jeg gjort en feil! Vi har veldig ulike syn, sier Vedum.

Han utdyper:

- De ønsker ikke noen norsk olje- og gassindustri, som jeg er helt uenig i. De ønsker kjøttavgift for kjøtt, de ønsker mye høyere avgifter for norske bilister. Nå går avgiftene for norske bilister ned, skatte- og avgiftsnivået går ned, og oljepengebruken holdes uendret, sier Vedum.

- De svikter

Lan Marie Berg er langt fra imponert:

- Vi ser en liten satsing hvor grønne næringer kan få noe mer lån. Det er altfor lite til at det vil ha noe å si, sammenlignet med de store industripakkene vi ser i USA, sier hun og legger til:

- Det er stort sett bare reverseringer av de kuttene regjeringen la inn på skogvern og klimasatsing. Dessverre er ikke dette et godt nok budsjett på klima og natur - her viser regjeringen at de svikter, sier Berg.

SVs store prioriteringer i budsjettforhandlingene har vært omfordeling og klima og miljø. Berg er litt mer positivt innstilt til det SV har fått til for å hjelpe de svakest stilte, men bare litt:

- Barnefamiliene får noen hundrelapper mer. Det betyr at det kommer fortsatt til å være mange familier som sliter i denne dyrtida. Det er dessverre ikke nok til at ingen skal slippe legge seg sultne i Norge. På pluss-siden har SV fått til å reversere kutt til matsentralene, sier Berg.