Stein Lier-Hansen

Innrømmer Finnes-feil

Norsk Industri lovet at Sindre Finnes ikke hadde kjøpt aksjer før informasjon var offentlig kjent. Nå innrømmer Stein Lier-Hansen at sitatet han ga VG er feil.

DATOER STEMMER IKKE: Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen, garanterte at Finnes ikke hadde fått innsidehandel. Men datoene han oppgir, stemmer ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB
DATOER STEMMER IKKE: Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen, garanterte at Finnes ikke hadde fått innsidehandel. Men datoene han oppgir, stemmer ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, har handlet aksjer svært aktivt - og at kona derfor i flere tilfeller ville vært inhabil som statsminister.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sa til VG mandag at han kunne garantere for at Finnes ikke hadde innsideinformasjon da han handlet. Også Solberg uttalte fredag under en pressekonferanse at hun ikke hadde gitt ektemannen innsideinformasjon.

Blant annet er gruveselskapet Nordic Mining nevnt. Før helga ble det kjent at Finnes hadde kjøpt 70 000 aksjer i selskapet i 2013.

Kjøpte før regjeringsplattformen

Det første av Finnes' aksjekjøp i selskapet fant sted 19. september 2013. Det var ti dager etter stortingsvalget - og kona ble statsminister. Dagen før kjøpet ble det kjent at Nordic Mining hadde fått 2,3 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

Men Finnes kjøpte også aksjer i selskapet før Solberg-regjeringa la fram regjeringsplattformen.

3. oktober kjøpte Finnes 37 000 aksjer i selskapet. I regjeringsplattformen 7. oktober - fire dager seinere - ble det kjent at regjeringa åpnet for sjødeponi i miljønæringa. Dette ble også omtalt søndag, blant annet i Børsen.

Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal sier at det er få andre tilfeller i norsk i histore som kan sammenliknes med Sindre Finnes' aksjekjøp da Erna Solberg var statsminister. Vis mer

Til tross for at disse datoene står svart på hvitt, har Finnes' sjef i Norsk Industri mandag gått ut offentlig og nektet for at Finnes har kjøpt aksjer før regjeringsplattformen.

- Vår gjennomgang viser at han har handlet aksjer i en tidsperiode da informasjon i de to omtalte sakene var offentlig kjent. Når det gjelder Nordic Mining kjøpte han aksjer først etter at regjeringsplattformen ble kjent. Der står det at de ville satse på mineralnæringen. Etter det kjøpte han aksjer, uttaler Lier-Hansen i VG.

Løgn-anklage

Dette strider altså totalt med den informasjonen Finnes selv har gått ut med. Leder av kultur- og utdanningsutvalget, Eivor Evenrud (Ap), påpeker på Facebook og dette ikke kan stemme.

«Dette er løgn. Et av problemene folk som lyver får, er at det til slutt blir umulig å holde styr på hva som er sant, og hvilke løgner man har fortalt. Det er offentlig kjent at regjeringsplattformen ble lagt fram 7. oktober. Det er også offentlig kjent at mannen til Høyres daværende statsminister kjøpte 37 000 aksjer i Nordic Mining 3. oktober. At 3. oktober er før 7. oktober, antar jeg alle er enige om», skriver hun på Facebook.

Børsen har vært i kontakt med Evenrud, som ikke ønsker å utdype.

Innrømmer feil

Lier-Hansen sier til Børsen at han har surret med datoene, og vedgår at sitatet hans i VG ikke stemmer.

- Det som var poenget mitt var at det var Trond Giske som var næringsminister i regjeringa, og som fremmet den første mineralsatsingen. Både vi og LO deltok på pressekonferanse om dette. Prinsipielt var sjødeponi avklart, som var sterkt støttet av Høyre og Frp. Det var ingen overraskelse for noen av de ville videreføre strategien, sier han.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

Videre fastholder Lier-Hansen at han kan garantere for at Finnes ikke fikk innsideinformasjon gjennom Norsk Industri. Han understreker at han mener det ikke forelå noen ny informasjon i regjeringsplattformen 7. oktober, som Finnes og resten av offentligheten ikke visste 3. oktober.

- Jeg mener det er en åpenbar feil at hans transaksjoner er basert på innsideformasjon, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer