Innrømmer historisk løgn

Carlsberg fordømmer selskapets tidligere ledelse for å ha ført offentligheten bak lyset.

KNUSENDE RAPPORT: Carlsbergs har gjennomført en intern undersøkelse knyttet til selskapets tidligere tilstedeværelse i Myanmar. Nå legger bryggerikjempen alle kort på bordet. Foto: NTB
KNUSENDE RAPPORT: Carlsbergs har gjennomført en intern undersøkelse knyttet til selskapets tidligere tilstedeværelse i Myanmar. Nå legger bryggerikjempen alle kort på bordet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Bryggerigiganten Carlsberg har gjennomført en intern undersøkelse av selskapets operasjoner i Myanmar i perioden fra 1996 til 2011.

Konklusjonen er nedslående.

«Handlingene som ble avdekket under undersøkelsen er ikke i tråd med standardene for forretningsatferd som finnes i Carlsberg i dag. Selv om det har gått nesten 30 år, fordømmer vi fortsatt på det sterkeste handlingene fra ledelsen på den tida. Lederne involvert i handlingene er ikke lenger ansatt i Carlsberg», heter det i en pressemelding.

I 1996 opplyste bryggeriet at de hadde trukket seg ut av Myanmar og avsluttet all virksomheten i landet. Nå innrømmer Carlsberg at det ikke var sannheten.

- I strid med offentlig uttalelse

Selskapet erkjenner at virksomheten fortsatte sine operasjoner i landet under dekke av datterselskapet Brewinvest.

Carlsberg opplyser videre å ha gitt et lån til en partner i Malaysia i 1996, som etablerte selskapet Brewinvest. Sistnevnte inngikk deretter partnerskap med Myanmar Economic Corporation.

Ifølge Danwatch er dette et holdingselskap som har tette forbindelser med militærregimet i landet.

«Disse handlingene var i strid med offentlige uttalelser fra Carlsberg i 1996 om intensjonen om å ikke investere og operere i Myanmar», slår selskapet fast.

- Til det bedre

På 90-tallet fikk flere utenlandske selskaper skarp kritikk for å drive virksomhet i Myanmar og dermed «lukke øynene» for de omfattende bruddene på menneskerettighetene i landet.

I 2012 trosset Carlsberg kritiske røster og gikk igjen inn på Myanmar-markedet gjennom et fellesforetak med Myanmar Golden Star.

LYDFIL: Dette er deler av et langt lydopptak fra basesjefer i Wizz Air, som diskuterer hvilke «råtne epler» i firmaet som skal få sparken. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Vi har ikke hatt noen andre investeringer eller forretninger i Myanmar utenfor fellesforetaket siden den gang. Gjennom vår tilstedeværelse tror vi at vi påvirker lokalsamfunnet til det bedre. Vi sysselsetter 430 personer direkte og støtter rundt 30 000 arbeidsplasser i den lokale økonomien, heter det.

Støtter militærregimet

I februar 2021 gjennomførte militæret i Myanmar et nytt kupp. Den danske avisa Politiken har siden avslørt at Carlsberg har betalt 72 millioner danske kroner i skatter og avgifter til militærregimet.

Selskapet har selv forklart at de er «forpliktet til å betale skatter og avgifter i alle land bryggeriet opererer i». I pressemeldingen presiseres det også:

- I 2022 begynte vi med en systematisk gjennomgang for å sikre at det ikke foregår brudd på menneskerettighetene. Dette arbeidet gjøres i samarbeid med eksterne parter og innebærer innspill fra et bredt spekter av interessenter med kompetanse på menneskerettigheter og lokalmiljøet. Resultatet av denne prosessen vil bli kommunisert i vår globale ESG-rapport når den er ferdigstilt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer