Bryggerigiganten Carlsberg har gjennomført en intern undersøkelse av selskapets operasjoner i Myanmar i perioden fra 1996 til 2011.
Konklusjonen er nedslående.
«Handlingene som ble avdekket under undersøkelsen er ikke i tråd med standardene for forretningsatferd som finnes i Carlsberg i dag. Selv om det har gått nesten 30 år, fordømmer vi fortsatt på det sterkeste handlingene fra ledelsen på den tida. Lederne involvert i handlingene er ikke lenger ansatt i Carlsberg», heter det i en pressemelding.

Telenor selger i Myanmar: - Utfordrende
I 1996 opplyste bryggeriet at de hadde trukket seg ut av Myanmar og avsluttet all virksomheten i landet. Nå innrømmer Carlsberg at det ikke var sannheten.
- I strid med offentlig uttalelse
Selskapet erkjenner at virksomheten fortsatte sine operasjoner i landet under dekke av datterselskapet Brewinvest.
Carlsberg opplyser videre å ha gitt et lån til en partner i Malaysia i 1996, som etablerte selskapet Brewinvest. Sistnevnte inngikk deretter partnerskap med Myanmar Economic Corporation.

Telenor: - Svært bekymret
Ifølge Danwatch er dette et holdingselskap som har tette forbindelser med militærregimet i landet.
«Disse handlingene var i strid med offentlige uttalelser fra Carlsberg i 1996 om intensjonen om å ikke investere og operere i Myanmar», slår selskapet fast.

Heineken har trukket seg helt ut av Russland
- Til det bedre
På 90-tallet fikk flere utenlandske selskaper skarp kritikk for å drive virksomhet i Myanmar og dermed «lukke øynene» for de omfattende bruddene på menneskerettighetene i landet.
I 2012 trosset Carlsberg kritiske røster og gikk igjen inn på Myanmar-markedet gjennom et fellesforetak med Myanmar Golden Star.
- Vi har ikke hatt noen andre investeringer eller forretninger i Myanmar utenfor fellesforetaket siden den gang. Gjennom vår tilstedeværelse tror vi at vi påvirker lokalsamfunnet til det bedre. Vi sysselsetter 430 personer direkte og støtter rundt 30 000 arbeidsplasser i den lokale økonomien, heter det.
Støtter militærregimet
I februar 2021 gjennomførte militæret i Myanmar et nytt kupp. Den danske avisa Politiken har siden avslørt at Carlsberg har betalt 72 millioner danske kroner i skatter og avgifter til militærregimet.

Bryter tausheten: - Vi er sjokkerte
Selskapet har selv forklart at de er «forpliktet til å betale skatter og avgifter i alle land bryggeriet opererer i». I pressemeldingen presiseres det også:
- I 2022 begynte vi med en systematisk gjennomgang for å sikre at det ikke foregår brudd på menneskerettighetene. Dette arbeidet gjøres i samarbeid med eksterne parter og innebærer innspill fra et bredt spekter av interessenter med kompetanse på menneskerettigheter og lokalmiljøet. Resultatet av denne prosessen vil bli kommunisert i vår globale ESG-rapport når den er ferdigstilt.