Erna Solberg:

Innrømmer: - Kunne felt meg

Erna Solberg sier aksjesaken rundt henne og ektemannen er så omfattende at den fort hadde kostet henne jobben som statsminister. Solberg innrømmer at hun har dårlig samvittighet.

INNRØMMER: Erna Solberg åpner opp i intervju med Dagbladet: - Jeg har dårlig samvittighet. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Erna Solberg (H) erkjenner for første gang at hun trolig hadde gått av som statsminister dersom aksjesaken hadde dukket opp mens hun styrte landet.

- Jeg avviser ikke at det hadde vært en sak som hadde vært viktig nok til at man burde gå av om man var statsminister, sier Solberg til Dagbladet onsdag ettermiddag.

- Det kan godt tenkes at det ville vært vanskelig å bli sittende, fordi det ville vært direkte knyttet til det vervet jeg da satt i. Så ville det vært en vurdering vi måtte tatt på det tidspunktet, legger hun til.

Ingen sonderingsmøter

Solberg understreker at også de andre borgerlige partiene måtte få sagt sitt.

- Det blir litt hypotetisk, for det ville vært avhengig også av hva de andre partiene i regjering hadde ment knyttet til det spørsmålet, legger Solberg til.

Erna Solberg sier hun foreløpig ikke har hatt noen møter med de andre borgerlige partilederne om tilliten fram mot valg 2025.

- Akkurat nå er jeg mest opptatt av tilliten fra mitt eget parti, og så er det lenge til neste valg, forklarer hun.

KJENNER PÅ DET: Erna Solberg sier hun har dårlig samvittighet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJENNER PÅ DET: Erna Solberg sier hun har dårlig samvittighet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dårlig samvittighet

Solberg står i stormen etter at pressen avslørte flere tusen aksjehandler utført av hennes mann Sindre Finnes mens hun var statsminister.

- Har du dårlig samvittighet?

- Jeg har dårlig samvittighet for at jeg ikke håndterte disse sakene bedre, innrømmer hun.

- Sover du godt om natta, da?

- Jeg sover godt, jeg har alltid hatt et godt sovehjerte. Men dette er ingen god sak. Jeg syns det er krevende. Dette er en situasjon jeg absolutt ikke ville vært i, svarer Solberg.

Aksjehandlene har gjort at Solberg var inhabil i svært mange saker mens hun ledet landet. Finnes sier han har tjent 1,8 millioner kroner på aksjer i perioden Solberg var statsminister.

- Jeg hører noen si at det også kan være mindre enn 1,8 millioner, sier Solberg.

Venter på ro

Erna Solberg har foreløpig ikke konkludert om hun ønsker å være statsministerkandidat også i 2025, men de fleste politiske kommentatorer regnet med at hun skulle trekke seg for lengst.

Selv sier Solberg at hun av prinsipp ikke tar store beslutninger mens det stormer.

- Når tror du det blir ro til å ta en beslutning om du kan være Høyres statsministerkandidat?

- Vi får vente til det roer seg så får jeg svare på det spørsmålet. Akkurat nå føler jeg at det stormer.

Solberg har tidligere fortalt Dagbladet at dersom hun og Finnes skal flytte inn i statsministerboligen på nytt, må han ha en «barnevakt» som passer på hans aksjekonti.

Kostnadene knyttet til dette skal Solberg selv, eller partiet Høyre ta, sier hun.

Flertall ber om avgang

I fersk undersøkelse gjennomført for Nettavisen mener 55,7 prosent av de spurte Erna Solberg bør trekke seg som Høyre-leder før neste stortingsvalg.

Høyre-lederen sier at hun tror velgerne er mer opptatt av politikk enn personsaker, og viser til meningsmålinger hvor partiet Høyre står støtt.

- Det viktigste for folk er retningen for landet, sier Solberg.

I Erna Solbergs svar til kontrollkomiteen på Stortinget i går skriver hun at Finnes ga beskjed om aksjer han kjøpte og solgte som kunne ha betydning for hennes habilitet.

Hun skriver at hun hadde flere samtaler om ektemannens aksjeinvesteringer mens hun var statsminister.

«Dette var muntlige samtaler langt tilbake i tid. Det er ikke mulig for meg i dag å redegjøre i detalj for hver og en av disse samtalene».

- Så mange folk

Solberg skriver også i redegjørelsen at hun kan ha vært inhabil i utnevnelsen av flere styreverv.

- Hvilke styreverv?

- Det kan ikke jeg per dags dato vite. Alle de sakene der vi har antydet at det kan være andre tilfeller er at noen styreverv blir klarert med meg selv om det blir oppnevnt i andre departementer. Det gjelder ikke børsnoterte selskaper, for der er det en generalforsamling som bestemmer. Men det kan være personer som sitter i ledelsen av dem som kan være utgangspunkt for en behandling.

- Du har ingen konkrete navn i tankene?

Nei, for det er så mange og folk som har hatt ulike jobber. For å være ærlig, jeg kan ikke huske hvem som har vært direktør hvor på et gitt tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer