Innrømmer regelbrudd: - Uhyre lei meg

Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt regjeringens habilitetsregler.

BRØT REGLER: Ola Borte Moe innrømmer at han har brutt regjeringens habilitetsregler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRØT REGLER: Ola Borte Moe innrømmer at han har brutt regjeringens habilitetsregler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer brudd på regjeringens habilitetsregler. Han har kjøpt aksjer i våpenselskapet Kongsberg Gruppen, melder E24.

- Jeg har brutt habilitetsregelverket, sier han i et intervju med avisa.

- Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin.

Børsen har vært i kontakt med Borten Moe, som henviser til pressekontakten i Kunnskapsdepartementet.

Til NTB sier Borten Moe at han ikke har snakket med statsminister Jonas Gahr Støre personlig om saken.

Overfor TV 2 sier Borten Moen at saken ble kjent for dem på tirsdag.

- I etterkant av det har det selvsagt vært kontakt mellom mitt departement og Statsministerens kontor, og også selvsagt min partileder, sier ministeren.

- Uhyre lei meg

E24 skriver at Borten Moe brøt regelverket da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo.

Uka før kjøpte han aksjer for over 400 000 kroner i våpen- teknologikonserten Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo gjennom den finske våpenleverandøren Patria.

Han understreker likevel at selv om hans departement mottok dokumenter om Nammo-saken dagen før møtet, så hadde han ingen kjennskap til saken før det.

- Ikke snakket med noen om det. Ikke vært med på noen drøftelser om det. Null kjennskap, sier ministeren.

Borten Moe forteller også at han har gjort andre aksjekjøp de siste åra, i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank1 SMN, som var brudd på regjeringens retningslinjer for handel med aksjer.

- Uhyre lei meg

Den trønderske ministeren sier at han ønsker å fortsette, men at det avhenger av at andre har tillit til ham.

- Jeg er uhyre lei meg. Jeg beklager veldig sterkt de feilene jeg har gjort, sier Borten Moe.

Børsen har kontaktet Statsministerens kontor for en kommentar til saken. De har så langt ikke besvart vår henvendelse. E24 skriver at de har forsøkt å få en kommentar fra statsministeren siden tirsdag, uten å lykkes.

Børsen har også vært i kontakt med Finansdepartementet, som foreløpig ikke har besvart våre spørsmål.

Habilitetsbråk

Dette er ikke den første habilitetssaken regjeringen får i fanget denne sommeren.

23. juni varslet daværende kulturminister Anette Trettebergstuen sin avgang, etter å ha vært inhabil i flere utnevnelser av styreverv.

- Jeg er flau, lei meg og skammer meg for å ha havnet i denne situasjonen, og mener det er rett at jeg nå går av, sa Trettebergstuen i forbindelse med avgangen.

Også kunnskapsminister Tonje Brenna har stått i en habilitetsstorm, etter at hun i juni erkjent at hun hadde brutt habilitetsreglene ved å gi et styreverv til en venn og ved at penger ble gitt til en stiftelse der hun hadde nære venner.

Disse sakene har, i alle fall ikke så langt, kostet henne ministerposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer