Innrømmer rolle i ellevill flukt

En tidligere spesialsoldat og sønnen hans møtte i retten mandag, tiltalt for å ha hjulpet tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn å rømme fra Japan.

INNRØMMER: Eks-spesialsoldat Michael Taylor har innrømmet å ha smuglet tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn ut av Japan. Her på en mellomlanding i Tyrkia. Foto: Tyrkisk politi / AFP / DHA /
INNRØMMER: Eks-spesialsoldat Michael Taylor har innrømmet å ha smuglet tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn ut av Japan. Her på en mellomlanding i Tyrkia. Foto: Tyrkisk politi / AFP / DHA / Vis mer
Publisert

Michael Taylor (60) og sønnen Peter (26) møtte mandag i en japansk rettssal tiltalt for å ha hjulpet milliardær og tidligere sjef i Nissan Carlos Ghosn å flykte fra Japan på spektakulært vis.

Taylor og sønnen innrømte i sine åpningsinnlegg at de hadde smuglet Ghosn ut av landet i en kasse laget for å frakte musikkutstyr i desember 2019, skriver nyhetsbyrået AP.

- Dere hjalp ham å flykte, sa aktor. Begge de tiltalte bekreftet at hovedtrekkene i aktoratets versjon var korrekt, og indikerte med det at de ikke kom til å forsvare seg mot anklagene om å ha hjulpet en kriminell.

Ifølge Sky News erkjenner både far og sønn straffskyld.

Å hjelpe kriminelle å flykte har en strafferamme på tre års fengsel i Japan.

Ghosn var sjef i Nissan i over 20 år, før han i 2018 ble pågrepet og tiltalt for grov økonomisk utroskap. Ghosn hevder han er uskyldig, og har forklart at han flyktet fordi han var redd han ikke skulle få en rettferdig rettssak i Japan. Han ble løslatt mot kausjon i 2019, og det var mens han var løslatt at han benyttet sjansen til å flykte.

Fløy til Libanon

Michael Taylor er tidligere «Green Beret», altså spesialsoldat i den amerikanske hæren.

Ifølge tiltalen har han og en tredje person smuglet Ghosn inn på et fly i Osaka i Japan, som fløy ham til Tyrkia og så videre til luksusleiligheten hans i Libanon. Libanon har ingen utleveringsavtale med Japan. Siden Ghosn også har libanesisk statsborgerskap, kan han ikke sendes tilbake til Japan mot sin vilje.

Sønnen Peter skal ha hevdet at han ikke var i Japan da flukten skjedde, men nekter likevel ikke for å ha vært involvert. Det var Peter som i utgangspunktet begynte å jobbe for Ghosn i 2019, mens han var ansatt i et PR-byrå.

Peter skal blant annet ha fraktet gaver til Ghosn og hans familiemedlemmer i Libanon.

10,8 millioner kroner

Ifølge tiltalen betalte Ghosn far og sønn Taylor rundt 1,3 millioner dollar for å få ham ut av landet. Det tilsvarer rundt 10,8 millioner kroner.

Michael Taylor har jobbet som innen privat sikkerhet siden han sluttet i hæren. Han har blant annet jobbet med å redde bortførte barn.

Ifølge britiske Sky News ble Michael og Peter Taylor ført inn i rettssalen iført håndjern og med tau rundt livet.

Fraråder å klatre opp i kasser

RØMTE: Milliardæren skal ha gjemt seg i en av disse kassene. Foto: Tyrkisk politi / AFP / NTB
RØMTE: Milliardæren skal ha gjemt seg i en av disse kassene. Foto: Tyrkisk politi / AFP / NTB Vis mer

Yamaha, som blant annet produserer musikkutstyr og kasser til å frakte musikkutstyr, måtte i kjølvannet av Ghosns flukt gå ut på Twitter og oppfordre folk til å slutte å klarte opp i slike kasser.

Bakgrunnen skal ifølge AP ha vært at de har fått flere henvendelser om at folk har låst seg inne i kassene.

- Instrument- og lydutstyrskasser er utviklet for å oppbevare instrumenter og lydutstyr. Vennligst bruk dem på riktig måte, skrev Yamaha på sin japanske Twitter-konto, ifølge ABC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer