Vladimir Putin:

Innrømmer: - Var bekymret

Den russiske presidenten ser nå ut til å mene at faren er over.

INNRØMMELSE: Russlands president Vladimir Putin innrømmer at han fryktet for russisk økonomi. Foto: Sergej Gunejev / Sputnik / Kremlin / AP / NTB
INNRØMMELSE: Russlands president Vladimir Putin innrømmer at han fryktet for russisk økonomi. Foto: Sergej Gunejev / Sputnik / Kremlin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På spørsmål om bekymringer for om den russiske økonomien ville kollapse i 2022, svarer Vladimir Putin følgende:- Jeg var også bekymret.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Videre sier han at økonomisk suverenitet i Russland er et stort resultat fra i fjor.

Den russiske presidenten taler tirsdag på en konferanse for arbeiderne på Aviation-fabrikken øst i Russland.

Putin: - Sterkere

Putin peker på at vestlige selskap som forlot Russland da krigen brøt ut, trodde den russiske økonomien ville kollapse.

- Men det gjorde den ikke. Det russiske finanssystemet ble sterkere, hevder han.

Det stemmer at den russiske økonomien ikke har kollapset, men om den har blitt sterkere er nok neppe tilfelle. Russlands statistikkbyrå gikk selv ut med at landets økonomi hadde krympet med 2,1 prosent i fjor.

Det er likevel langt lavere enn det mange vestlige institutt hadde anslått. USAs president Joe Biden lovet å halvere landets økonomi.

Gjorde flere grep

Vestlige sanksjoner har dog rammet Russland hardt, blant annet ved at landets utenlandsreserver er frosset. Russland satte i gang med mottiltak umiddelbart, blant annet ved å stenge den russiske børsen, og med det hindre investeringsflukt.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Rubelen styrtet også i starten av krigen mot Ukraina, men hentet seg kjapt opp igjen, og er nå på et nivå over det den var før krigen. Det skyldes imidlertid at den russiske sentralbanken styrer valutaen, og ikke markedet, har seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Cecilie Sendstad, tidligere fortalt til Børsen.

Russland har også tjent mye penger på olje og gass. Vestens sanksjoner mot energisektoren har tatt tid å få i kraft, og effekten av dette vil man derfor kunne se framover.

Og mens flere andre land har hatt økonomisk vekst etter pandemien, går altså Russland tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer