Nye tiltak i Oslo

Inntektsstup: - Lett å ta oss

De nye tiltakene i Oslo rammer Lofthus samvirkelag hardt.

MÅ PERMITTERE IGJEN: Eirik Sevaldsen, daglig leder i Lofthus samvirkelag, må konstatere at coronapandemien igjen stikker kjepper i hjulene for restaurantene. Foto: Victor Nicolai
MÅ PERMITTERE IGJEN: Eirik Sevaldsen, daglig leder i Lofthus samvirkelag, må konstatere at coronapandemien igjen stikker kjepper i hjulene for restaurantene. Foto: Victor Nicolai Vis mer
Publisert

Som følge av en ny økning smittetallene har byrådet i Oslo besluttet å stramme kraftig inn på smitteverntiltakene. Dette omfatter blant annet at alle serveringssteder innenfor kommunegrensa må stenge, med unntak av takeaway.

- Jeg vet at det jeg ber om, er mye, og det er inngripende, sa en alvorstung byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på søndagens pressekonferanse.

Permitteringer

Det er Eirik Sevaldsen, daglig leder for Lofthus samvirkelag, helt enig i. De høyprofilerte pizzarestaurantene fins en rekke steder i hovedstaden, som Tranen på Alexander Kiellands plass og nyåpnede Apostrophe på Grünerløkka.

- Jeg har nettopp kjørt rundt til alle restaurantene våre og informert om situasjonen. Vi har allerede sendt ut permitteringsvarsel, sier Sevaldsen til Dagbladet i 20.30-tida.

Lofthus får fremdeles drive med takeaway, men det er ikke tvil om at den nye nedstengingen rammer dem hardt. På tross av forbudet mot å servere alkohol, som har vært i kraft siden november, har de fleste restaurantene vært åpne, med godt besøk så vel inne som ute. Nå forsvinner altså muligheten til å spise i lokalet.

- Vi har hatt tap på 50 prosent på grunn av skjenkeforbudet, og nå får vi 30 prosent til. Så vi sitter igjen med en omsetning på 20 prosent av det normale, konstaterer Sevaldsen.

- Ikke smitte hos oss

Han savner en ordentlig begrunnelse for hvorfor restaurantbransjen igjen må stenge.

- Jeg vil se statistikk - hva har bransjen bidratt med av smitte? Jeg har ikke hørt om smitte på noen av mine restauranter, sier Sevaldsen, og fortsetter:

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

- Hører politikerne på FHI eller Helsedirektoratet? Hvem har anbefalt hva? Dette er interessant for vanlige folk; Raymond Johansen har i utgangspunktet ikke bedre forståelse av en pandemi enn du og jeg.

Sevaldsen undrer seg videre om det er mobiliteten som gjør restaurantbransjen så utsatt for stenging. Han sikter til at skjenking er tillatt i nabokommuner som Nesodden og Asker - begge lett tilgjengelige for Oslo-folk, på tross av myndighetenes oppfordringer om ikke å dra ut av kommunen for å benytte seg av tilbud som er stengt hjemme.

- På Apostrophe selger vi ei pakke til 1100 kroner pluss noe juice, mens man får vinpakke i Asker. Folk skjønner jo hva som skjer.

- Lett å «ta»

Sevaldsen mener det er lett å «ta» restaurantbransjen.

- Det er en byggeplass med masse smitte på Solli plass, men de stenger ikke for det. Det er lett å ta oss, men knapt nok helsevesenet har bedre rutiner, sier han.

Lofthus skulle etter planen ha åpnet en ny restaurant på Røa Torg på Oslo vest 15. mars, med Åpent bakeri, pizzarestaurant og japansk avdeling. Det er nå utsatt.

- Det fins nesten ikke tilbud til 40 000 mennesker, framholder han og sikter til Røas befolkning.

Sevaldsen framholder at Lofthus samvirkelag er bedre skodd enn mange andre i bransjen, med bunnsolid drift i en årrekke.

- Men vi kan ikke holde på sånn hele året. Vi er kanskje et murhus, men det er en del trehus som blåser over ende. Det er viktig med nærpuber, sier han.

«Kioskvariant»

Steinar Paulsrud, gründer og etableringsansvarlig i Kaffebrenneriet, forteller at de slipper relativt heldig fra de nye innstrammingene, og trolig slipper permitteringer.

TILTAK: Under søndagens pressekonferanse presenterte byrådsleder Raymond Johansen de nye tiltakene som gjelder i Oslo. Vis mer

De er allerede nede i 40 prosents kapasitet på stoler og bord, og Paulsrud opplyser at fra tirsdag går de inn i en «kioskvariant», hvor alt er takeaway.

- Vi er så heldige at mye av konseptet er å ta med fra før. Men det er selvsagt ufattelig uheldig for dem som driver mer med inneservering i utgangspunktet, sier Paulsrud til Dagbladet.

Fra tirsdag blir det strengt håndhevet avstand i køen, munnbindpåbud og ingen stoler og bord.

- Men alt av mat og bakervarer blir servert, siden alt ligger bak disk hos oss og blir poset opp i henhold til den enkeltes ønsker. De ansatte har fått kjempegod trening i å bruke klyper til å gi ut rørepinne og sugerør, sier gründeren.

- Dramatisk!

- Vi har forståelse for at vi må ta smittevern på alvor. Handel og servering i Oslo har lojalt stilt opp og fulgt påbud og retningslinjene under pandemien. Vi mener forholdene ligger til rette for fortsatt trygg handel og servering, uttaler Bjørn Næss, leder i Oslo Handelsstands Forening, i en e-post til Dagbladet, hvor han fortsetter:

- De nye smitteverntiltakene i Oslo er dramatiske!

Oslo Handelsstands Forening understreker at deres argument hele tiden har vært at handel og servering bør holde åpent og med godt smittevern «slik butikkene og restaurantene har vist at de klarer».

- Innstramningene for handel og servering i Oslo er dramatiske. Vi er nå fortvilet over den urettferdige konkurransevridningen dette fører til, og ikke minst økningen i mobilitet dette gir, sier Næss til NTB.

- FORSTÅELSE: Adm.dir. Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening sier han har forståelse for at smittevern må tas på alvor. foto: Oslo Handelsstands Forening
- FORSTÅELSE: Adm.dir. Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening sier han har forståelse for at smittevern må tas på alvor. foto: Oslo Handelsstands Forening Vis mer

- Kan knekke ryggen

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, synes de nye tiltakene kommer brått på.

- Signalene fra helsemyndighetene er at de neste to månedene kan komme til å bli de mest krevende i hele pandemien, og da er det en kjempeutfordring at virksomhetene ikke har tid til å tilpasse seg lokale nedstengninger som kommer på bare noen timers varsel. Da får de store lønnskostnader som kan knekke ryggen på mange av dem. Derfor er det helt avgjørende at de blir kompensert mer enn de gjør i dag, sier Kristensen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer