BJØRØYHAMN (Dagbladet): I skrekkfilmen fraktes en gruppe mennesker med båt til en svært eksklusiv luksusrestaurant ute på ei øy. Her er de fanget til båten kommer tilbake på slutten av kvelden. I mellomtida kommer det noen brutale overraskelser fra kokken.
I likhet med restauranten fra «The Menu» fraktes gjestene til Cornelius Sjømatrestaurant utenfor Bergen i båt til en avsidesliggende holme.
Daglig leder Odd Einar Tufteland forklarer at de ønsker å tilby en opplevelse.

- Vi er ikke helt samme type luksusrestaurant som på filmen. Vi skal levere et godt sjømatmåltid og en god opplevelse, og da vil vi pirre. Vi ønsker å pirre alle sansene. Øyne, ører, lukt. At alle sansene er åpne før du setter deg ned med måltidet. Det tror jeg vi får til, sier han.
Restauranten frakter gjestene i båt fra Bryggen i Bergen sentrum og ut i byfjorden. Deretter er det cirka en halvtime før du er framme. Du ankommer restauranten 18.30 og båten tilbake går 22.30. I mellomtida er du «fanget» på den lille øya.

Vanvittig forskjell: - Tar helt av
Men i motsetning til filmen, er det trygt å komme hit, understreker Tufteland.
- Vi tar det med et glimt i øyet. Det er jo litt artig og tøft at det er inspirert herfra, sier han.
Han merker at folk som kommer hit har sett filmen. Det har ikke lagt noen demper på businessen.
- Heldigvis har vi folks tillit, sier han og ler.


Les alle saker fra Dagbladet Bergen her
«Litt panikk»
Det var filmprodusent Will Tracy som besøkte Cornelius sjømatrestaurant på bryllupsreise og fikk ideen til «The Menu».
- Idet jeg satte meg ned ved bordet, så jeg båten forsvinne. Jeg fikk umiddelbart litt panikk. Jeg tenkte «hva om noe går galt». Vi legger på en måte livene våre i deres hender, har han tidligere uttalt til programmet Late Night med Seth Myers, ifølge flere medier.
Selv om stemningen på Cornelius ikke er like dyster som i restauranten i skrekkfilmen, er det ikke bare lystige tider. Med økte kostnader og bemanningskrise etter pandemien, har det vært tøffe tak den siste tida.
- Under pandemien forsvant mye av personalet. Så vi ble nødt til å bygge opp på nytt med et helt nytt team. Det holder vi på med nå, sier han.

Under Dagbladets besøk er det opplæring for ansatte. Her lærer de om rettene og vin som kan passe til. De smaker og diskuterer hva som passer best til hvilken rett og hvorfor. De skal bli trygge på å anbefale riktig til gjestene, forklarer Tufteland.
Flere restauranter har slitt med å få tak i ansatte, særlig kokker og servitører, etter pandemien. I tillegg har det vært et høyere sykefravær enn vanlig.
- Vi har valgt å ta vare på en del servitører og litt mer personell enn vi trengte, bare for å få nøkkelpersonell med videre, forklarer han.

Fikk spesialinvitasjon til milliardærens luksusøy
Økte prisene
Som følge av de økte kostnadene på energi og mat, måtte Tufteland skru opp prisene. Under den verste perioden økte han prisen med nesten 10 prosent.
- Vi selger jo pakkeløsninger der det forhåndsbestilles. Vi kunne bare øke for de som bestilte der og da. Dermed gikk vi i null. Sett i ettertid var vi kanskje seint ute, men alt skjer så raskt, sier han.
Tufteland opplever at bedriftsmarkedet kom tilbake igjen i fjor, etter en pause under pandemien. Så er det turister og lokalbefolkningen som benytter seg av opplevelsen på øya. Han beskriver 2022 som et godt omsetningsår. Likevel tjente de ikke penger.
- Vi pleier å ligge 7-10 prosent med overskudd. I fjor hadde vi bare rundt 400-500 000 kroner. Det er et foreløpig tall. Det er mange faktorer som gjør at det blir sånn.

Økte strømkostnader tvang restauranten til å ta grep.
- På høsten her fikk vi sjokk. Normalt ligger det på 25 000 i måneden og plutselig var det på over 100 000 kroner.

Enorme mengder søppel: - En trussel
- Blir fortvilet
Utenfor restauranten, i vannet, er det montert lys som lyser opp det mørke vinterværet. Nå er lyset bare på når det er nødvendig. Restauranten har også et skalldyrtårn med pumpeanlegg som pumper opp vann fra 50 meters dybde. Dette for at kamskjellene skal være helt ferske for kunden. Nå er tårnet avskrudd.
- Vi har fortsatt ferske kamskjell, men de ligger litt mer på kjøla nå. Vi skrur på anlegget igjen når det kommer flere store arrangementer rundt påske, sier Tufteland.

Han har sett at strømregninga har gått ned som følge av tiltakene. Tufteland påpeker at det har vært lærerikt å tenke mer bærekraftig. Selv om det har skjedd på en «litt tøff måte».
- Man må stå i det hele tida. Som eier må du hele tida være på. Av og til blir du fortvilet. Samtidig skal du motivere arbeidsstokken din. Men det går litt utover motivasjonen av og til. Du er nødt til å ikke tenke på det. I restaurantbransjen har nok mange følt på det med motivasjonen som går opp og ned. Mange restauranter er bare små bedrifter og gründere og de har ofte ikke så mye å gå på med overskudd.
Han understreker at Cornelius Sjømatrestaurant er heldige i form av at de har kommet seg greit gjennom økonomisk. Men det er en uforutsigbar tid, understreker Tufteland.
Tips oss om Bergen
Har du tips eller innspill fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor her!