Intensiverer jakta: - Urokkelige

USA varsler nye straffetiltak mot Russland.

BARE STARTEN: På vårparten i fjor tok greske myndigheter arrest i det russiskregistrerte tankskipet Pegas som den gang var lastet med 115 000 tonn olje. Bakteppet var EU-sanksjoner knyttet til Ukraina-krigen. Foto: Reuters / Vassilis Triandafyllou / NTB
BARE STARTEN: På vårparten i fjor tok greske myndigheter arrest i det russiskregistrerte tankskipet Pegas som den gang var lastet med 115 000 tonn olje. Bakteppet var EU-sanksjoner knyttet til Ukraina-krigen. Foto: Reuters / Vassilis Triandafyllou / NTB Vis mer
Publisert

Sanksjonsmaskineriet mot Russland fortsetter med full styrke denne uka. Onsdag kom EU med sin 12. sanksjonspakke, og ett døgn etter følger amerikanske myndigheter opp med sin ferske straffepakke for å ramme Putins krigskasse.

Det melder Reuters.

Helt konkret intensiveres jakta mot maritime selskaper med bånd til Russland, samt at det varsles strengere kontroll av russisk oljeeksport og russiske tankskip.

- Forblir urokkelige

Det amerikanske finansdepartementet mener det er grunn til å tro at flere tankskip opererer i strid med oljepristaket fra EU og G7-landene. Tiltaket, som ble innført i desember i fjor, innebærer et pristak på 60 euro per fat med russisk olje. Formålet er å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland.

USA anklager blant annet De forente arabiske emirater og tre fartøy eid av dem for å drive med eksport av russisk råolje priset over 60 dollar per fat. Nå setter myndighetene ned foten.

- Vi er forpliktet til å opprettholde markedsstabilitet til tross for Russlands krig mot Ukraina, samtidig som vi kutter i profitten Kreml får til å finansiere sin ulovlige krig. Vi forblir urokkelige i vår jakt på dem som legger til rette for unndragelse av pristaket, sier visefinansminister Wally Adeyemo i en uttalelse.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Advarer

Det amerikanske finansdepartementet opplyser at de vil fortsette å iverksette tiltak for å sikre at reglene rundt pristaket overholdes.

- Rederier og fartøyer som utnytter situasjonen bør fullt ut forstå at vi vil holde dem ansvarlige, advarer han videre.

Da EU-kommisjonen presenterte ny sanksjonspakke onsdag, inneholdt den blant annet forslag om et forbud mot diamantimport fra Russland, samt forslag om å skjerpe inn oljepristaket. Bakteppet er at tiltaket ikke har hatt like sterk effekt som ønsket.

Russlands utenriksdepartement raste kort tid etter mot sanksjonspakken, og mente at den kunne anses som «hybrid krigføring» fra Vestens side.

- På grunn av de endeløse sanksjonene mot Russland, har EU blitt Washingtons «nyttige idiot», freser Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

Hun mente sanksjonene ikke ville oppnå noe, men i stedet «skade EU selv».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer