Statsråd skrøt av Scatec - Ernas mann investerte

Investerte i statsråd-favoritt

Mens Erna Solbergs regjeringskolleger igjen og igjen roste solenergiselskapet Scatec, tjente ektemannen gode penger på investeringen sin i selskapet.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Optimismen rådet i Næringslivets Hus, på en konferanse om næringsliv og utviklingshjelp den 6. februar 2018.

«Spesielt på de områdene hvor vi har høy kompetanse, som for eksempel fornybar energi og marin virksomhet, vil det være muligheter for oss», sa nybakt utviklingsminister Nikolai Astrup (H).

Eksempelet hans på noen med slik kompetanse, var solenergi-selskapet Scatec. De neste månedene skulle han flere ganger snakke varmt om selskapet.

En annen som hadde tro på Scatec, var Sindre Finnes, ektemannen til Astrups sjef, daværende statsminister Erna Solberg (H).

Investerte i Astrup-favoritt

Sindre Finnes er fagsjef i Norsk Industri, og jobber i bygningen hvor konferansen ble holdt. Om han var til stede, går ikke fram av bildene som Børsen har sett fra konferansen.

Seks dager etter konferansen kjøpte han uansett 2000 Scatec-aksjer.

SNAKKET VARMT: Daværende utviklingsminister Nikolai Astrup snakket vinteren og våren 2018 varmt om børsnoterte Scatec - mens sjefens ektemann investerte i selskapet. Her på Næringslivets Konferanse for Internasjonalisering og Utvikling 6. februar 2018. Foto: Kjetil S. Bergmann, Innovasjon Norge
SNAKKET VARMT: Daværende utviklingsminister Nikolai Astrup snakket vinteren og våren 2018 varmt om børsnoterte Scatec - mens sjefens ektemann investerte i selskapet. Her på Næringslivets Konferanse for Internasjonalisering og Utvikling 6. februar 2018. Foto: Kjetil S. Bergmann, Innovasjon Norge Vis mer

Det viser lista Finnes la fram, etter hard kritikk for at børshandelen hans gjorde kona inhabil da hun var statsminister.

Den datoen han kjøpte Scatec-aksjer, kostet de rundt 43 kroner stykket - altså nærmere 90 000 kroner til sammen.

Nøyaktig pris kan ikke fastslås: Verken Høyre eller Finnes vil ut med pris og klokkeslett for handlene, slik Børsen har omtalt.

Statlig hjelp

Samtidig som Solbergs regjeringsapparat hyllet Scatec, fortsatte Finnes å investere i selskapet.

Få dager etter den første handelen, kjøpte han enda 2000 Scatec-aksjer. Prisen var omtrent den samme.

- HUSKER IKKE: - Jeg kan i dag ikke huske at jeg har hatt børssensitiv informasjon om Scatec, skriver Erna Solberg. Her med mannen Sindre Finnes på Arendalsuka i 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HUSKER IKKE: - Jeg kan i dag ikke huske at jeg har hatt børssensitiv informasjon om Scatec, skriver Erna Solberg. Her med mannen Sindre Finnes på Arendalsuka i 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kort etter ser han ut til å ha kommet i tvil. Den 20. februar solgte han halvparten av de 4000 aksjene - trolig uten å ha tjent noe på det.

De 2000 siste aksjene, en investering på knapt 90 000 kroner, beholdt han derimot. Det skulle vise seg å bli en lønnsom beslutning.

Børsen har siden torsdag kveld kontaktet Finnes' advokat Thomas Skjelbred via e-post, tekstmeldinger og telefon, men har hittil ikke fått svar på blant annet spørsmål om hvilken informasjon han hadde om Scatec.

Erna Solberg og Nikolai Astrup har derimot svart (se lenger nede).

Mer statssekretær-ros

6. mars sendte Scatec ut en børsmelding. Den sa at finansieringen av et solenergi-anlegg i Mosambik var på plass, og at byggingen hadde begynt.

Prosjektkostnader på 76 millioner dollar skulle dekkes med egenkapital fra Scatec, statlige Norfund, «Kommune-Norges pensjonsselskap» KLP og Mosambiks statlige elektrisitetsselskap - og med lån fra blant annet Verdensbanken.

KNAKK SAMMEN: På en pressekonferanse 15. september - flere dager etter valget - opplyste Erna Solberg at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

Neste dag, 7. mars, var det statssekretær Jens Frølich Holtes tur til å omtale Scatec og selskapets prosjekt i Mosambik.

«Allerede i dag gjøres betydelige norskbaserte investeringer i Mosambik. Scatec Solar setter nå i gang med å bygge en 40MW solcellepark som kobles til sentralnettet», skrev han i et innlegg som sto på trykk i Vårt Land.

Også Holte trakk fram statlige Norfunds bidrag.

Astrup-ros igjen

Seinere samme måned var det statssekretær Marianne Hagens tur. På et seminar i Sør-Afrika kalte hun Scatec suksessrikt, og sa at selskapet nå ville ekspandere «både i Sør-Afrika og på resten av kontinentet.»

Omtrent samtidig begynte Scatecs kurs å stige - først svakt, deretter bratt. Tidlig i april sendte selskapet ut børsmeldinger om blant annet solenergi-avtaler i Sør-Afrika.

Sist i april var stafettpinnen igjen hos Astrup.

Under utviklingsministerens årlige redegjørelse for Stortinget, trakk han på nytt fram Scatecs prosjekt i Mosambik, «Mocuba storskala solkraftpark».

«Det vil gi strøm til rundt 175.000 familier», sa Astrup.

... og enda en gang

Midt i mai snakket han varmt om Scatec igjen, på «International Solar Day» i Oslo.

Der brukte han Mosambik-prosjektet til å vise hvor effektivt Norge jobber - takket være bidrag fra ambassaden, Norad og Norfund, og med statssekretær Holte som problemløser overfor Mosambiks finansminister.

En av to arrangører bak «International Solar Day» var organisasjonen Norwegian Energy Partners.

Der er Norsk Industri blant stifterne, og flere departementer.

Tjente 30 000 kroner

I slutten av mai steg Scatecs aksjekurs bratt.

På tampen av måneden skrev Astrup et leserinnlegg i Bistandsaktuelt, og trakk fram Scatec-prosjektet i Mosambik.

Ifølge ham ville 175 000 familier få «forutsetninger for å leve et godt liv med mulighet til å nå sitt fulle potensial».

To dager seinere solgte Sindre Finnes halvparten av sine 2000 Scatec-aksjer. Da var kursen cirka 57 kroner. De siste 1000 aksjene solgte han i august, for rundt 63 kroner stykket.

Til sammen kom gevinsten på rundt 30 000 kroner - ei månedslønn for mange «vanlige» nordmenn.

Solberg: - Habilitetsvurdering umulig

- Jeg kan i dag ikke huske at jeg har hatt børssensitiv informasjon om Scatec. Det er umulig for meg å vite om andre i regjeringen kan ha hatt det, skriver Erna Solberg til Børsen.

Hun kan ikke huske om hun og mannen har hatt diskusjoner om Scatec.

«På grunn av det store antallet handler som Sindre foretok uten at jeg var kjent med dem, har jeg ikke mulighet til å gå tilbake å vurdere habilitet på nytt i hvert enkelt tilfelle», skriver hun til Børsen.

På generelt grunnlag skriver hun at «tildelinger til enkeltbedrifter i regi av virkemiddelapparatet ikke kommer til behandling i regjeringen».

Norsk Industri: - Skal gjennomgås

I en e-post til Børsen skriver Nikolai Astrup at ingen av talene som det vises til i denne artikkelen inneholder informasjon som ikke var kjent i markedet fra før. Det samme skriver Erna Solberg.

«I den grad jeg håndterte børssensitiv informasjon som statsråd, så ble den naturligvis ikke delt med andre», skriver Astrup, som ikke omgås Finnes privat men møter ham sporadisk i partisammenheng eller på industrikonferanser.

«Utover dette har vi ingen kontakt. Vurderinger av habilitet i forhold til ham er derfor ikke et tema», skriver Astrup.

Norsk Industri har ikke svart spesifikt på Børsens spørsmål, blant annet om Finnes gjennom jobben har deltatt i behandlingen av saker om Scatec.

«Utover det vi har uttalt oss om tidligere, har vi ingen ytterligere kommentarer. For oss er det viktig med en god intern gjennomgang», skriver administrerende direktør Stein Lier-Hansen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer