Carl Icahn

Investor advarer om kraftig smell

Kan komme en resesjon - eller verre, slår mangemilliardæren fast. Norsk ekspert peker på dette som hovedutfordringen.

RESESJON: Milliardæren peker på inflasjonen som en av hovedgrunnene til den dystre spådommen. Det er naturlig med en økt diskusjon, ifølge ekspert. Illustrasjonsfoto. Foto: Bazuki Muhammad / Reuters / NTB

RESESJON: Milliardæren peker på inflasjonen som en av hovedgrunnene til den dystre spådommen. Det er naturlig med en økt diskusjon, ifølge ekspert. Illustrasjonsfoto. Foto: Bazuki Muhammad / Reuters / NTB

Vis mer
Publisert

Den verdenskjente amerikanske investoren Carl Icahn (86) tror at USA har en alvorlig økonomisk smell i vente.

- Jeg tror det fint kan komme en resesjon, om ikke enda verre, sier Icahn til CNBC.

Milliardæren er en av Wall Streets mest suksessrike investorer, og har rystet USAs næringsliv i en årrekke, ifølge Forbes, som anslår 86-åringens formue til 15,9 milliarder dollar - 139,3 milliarder kroner.

- Økende inflasjon

En resesjon er definert som en nedgang i et lands bruttonasjonalprodukt i to eller flere påfølgende kvartaler.

Icahn begrunner skrekkadvarselen med at en økende inflasjon er en enorm trussel mot økonomien, mens Ukraina-krigen tilfører mer usikkerhet til de økonomiske framtidsutsiktene.

BEKYMRET: Den amerikanske superrikingen Carl Icahn frykter alvorlige økonomiske nedgangstider som følge av inflasjonen. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
BEKYMRET: Den amerikanske superrikingen Carl Icahn frykter alvorlige økonomiske nedgangstider som følge av inflasjonen. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer

- En resesjon er et mulig utfall, men det spørs når man tenker, om det er snart eller lenger fram i tid, sier sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, til Børsen.

Han mener det virker lite sannsynlig med en nært forestående resesjon og begrunner:

- Det er bra vekst i økonomien. Forbrukerne har mye oppsparte midler etter pandemien som de kan bruke, det holder fart i økonomien.

Han legger til at selv om renten har gått opp, er det relativt lave renter i den vestlige verden, stort sett. Finans- og banksystemene funger godt, ifølge Bruce.

Men på lengre sikt kan resesjon være et mulig scenario.

- Skal man være redd for resesjon, må man se lenger fram og se at inflasjonen biter seg fast, sier Bruce.

Fed varsler grep

Den siste tida har den amerikanske sentralbanken (Fed) forsøkt å ta grep mot inflasjonen, som er den høyeste på 40 år. Sentralbanksjef Jerome Powell varslet mandag at Fed er på ballen for å bekjempe den voldsomme prisveksten.

- Vi vil ta nødvendige skritt for å sikre veien tilbake til prisstabilitet. Helt konkret - dersom vi på et møte konkluderer med at det er passende å gå mer aggressivt til verks med å heve renta med mer enn 0,25 prosentpoeng, gjør vi det, sa Powell mandag, ifølge Reuters.

Tidligere i måneden hevet Fed renta for første gang siden 2018. Det er kommet signaler om ytterligere seks rentehevinger i år.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, mener det er for tidlig i si om USA står overfor en resesjon.

- Sentralbanken prøver å få til en soft landing, men historien er imot dem på mange måter. Jeg synes det er prematurt å prate om det, men det er naturlig at diskusjonen øker: Økonomien har mindre slack nå, det skal ikke en stor katalysator til før vi får en resesjon.

- Jeg tror det er mer fokus på det om ett eller to år. Det er ingen umiddelbar fare, legger Chen til.

Ifølge Bruce vil det ta lang tid før økonomien merker renteøkningene.

- Sentralbankene må leve med inflasjon en stund til. De gjør det de kan, og setter opp renta raskt og tror det virker på sikt.

- Jeg tror kanskje den beste begrunnelsen for resesjon er at inflasjonen vil bli værende en stund til, og at de må ta hardere og hardere i. Det vil si, hvis de ikke greier å få den ned i løpet av neste år, må man ta hardere i for å få ned inflasjonen, legger sjefstrategen til.

Tatt grep

Icahn framholder at han selv har tatt grep for å sikre seg mot kursfall.

- Jeg har «hedget» alt i flere år, og vi har en sterk «hedge»-posisjon mot våre langsiktige posisjoner, og som du kan høre er jeg negativ. Kortsiktig utvikling tør jeg ikke engang spå, sier Icahn til CNBC.

Å beskytte porteføljen for kursfall kalles å «hedge» seg. Kort fortalt betyr det at du plukker ut en negativ posisjon som motpol til porteføljen din, skriver nettmekleren Nordnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer