Øystein Stray Spetalen

Inviterer Erna og Jonas til gruppa

Øystein Stray Spetalen avviser Ap-hat i mye omtalt WhatsApp-gruppe, sier «dustekommentarer» får stå på regningen til dem som har skrevet dem - og retter en åpen invitasjon til Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen.

SLÅR TILBAKE: - Hvis du tror det er et hat mot Arbeiderpartiet her - det er veldig, veldig lite kritikk mot Arbeiderpartiet. Det er en diskusjonsplattform, det er spørsmålsstilling, sier Øystein Stray Spetalen om mye omtalt WhatsApp-gruppe. Foto: Anette Karlsen / NTB
SLÅR TILBAKE: - Hvis du tror det er et hat mot Arbeiderpartiet her - det er veldig, veldig lite kritikk mot Arbeiderpartiet. Det er en diskusjonsplattform, det er spørsmålsstilling, sier Øystein Stray Spetalen om mye omtalt WhatsApp-gruppe. Foto: Anette Karlsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis Erna Solberg, Raymond Johansen eller Jonas Gahr Støre har lyst til å bli medlem, så er det bare å komme med telefonnummeret, så er de medlem med en gang, de, sier investor Øystein Stray Spetalen til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Torsdag skrev Dagens Næringsliv om gruppa «Politikk» - hvor Spetalen er administrator - på samtaletjenesten WhatsApp,

I gruppa, som i slutten av august besto av 128 medlemmer, diskuterer «flere av landets rikeste personer hvordan de skal ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen», ifølge avisa.

Saken har vekt reaksjoner fra flere sentrale politikere - deriblant statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre og Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Det som er gjengitt i Dagens Næringsliv er noe helt annet enn det som er virkeligheten bak gruppen. I utgangspunktet ble denne gruppen opprettet av meg for fem år siden. Vi satt og diskuterte. En seks-sju stykker ble medlem. I stedet for å sende mail til hverandre, brukte vi WhatsApp, i og med at det er en gratis og enkel kommunikasjonsplattform, sier Spetalen.

Dagens Næringsliv avviser kritikken. Les hele svaret deres litt lenger nede i saken.

- Det er feil

Investoren framholder at gruppa har vært åpen for alle har ønsket å bli medlem.

- Vi har delt vitenskapelige rapporter, politiske kommentarer fra inn- og utland, og litt satire i denne WhatsApp-gruppen. Flere og flere har ønsket å bli medlem. Det er aldri noen som har vært nektet å være medlem her, sier han.

DN omtaler gruppa som «lukket». Det avviser Spetalen.

- I WhatsApp er det administrator som kan legge til, så det er folk som har ringt meg og spurt om å bli medlem, eller har hørt om gruppen. De har blitt lagt til.

- Så du er uenig i det inntrykket av et skjult eller lukket nettverk?

- Du kan ikke være uenig med noe som ikke er fakta. Dette er ikke skjult. Dette er en åpen gruppe hvor alle kan bli medlem. Jeg «bestrider» det ikke - det er feil.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Flere land

Spetalen forteller at coronapandemien har vært et hyppig tema i gruppa den siste tida.

- Det har også vært mye klima, og det har vært samfunnsutvikling rundt USA, sier Spetalen.

Investoren forteller at gruppa har medlemmer fra flere land. Han nevner Israel, Iran, Pakistan, Sveits, England, Spania, Frankrike og USA.

- De legger ut artikler fra sine aviser og nettsteder til diskusjon, kombinert med vitenskapelige rapporter, som er til konstant diskusjon.

- Så det som har kommet av politiske reaksjoner etter denne saken - fra Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Raymond Johansen - du mener at de uttaler seg på feilaktig grunnlag?

- De uttaler seg på basis av informasjonen i Dagens Næringsliv. Den er helt feil.

Slik svarer DN

Dagens Næringsliv er forelagt Spetalens kritikk.

- Øysteins Steins Spetalens gruppe er selvfølgelig svært interessant siden så mange av Norges rikeste og mektigste er med og diskuterer politikk og personer på en svært frimodig måte. De er nå 128 personer. Formen viser ganske tydelig at de likevel har oppfattet dette som et privat forum.

Det skriver metode- og etikkredaktør Gry Egenes i Dagens Næringsliv i en e-post til Børsen.

- Det er klart politikerne uttaler seg på basis av informasjonen i Dagens Næringsliv. Hittil har ikke denne gruppen vært kjent, skriver hun videre, og fortsetter:

- Spetalen må nesten bestemme seg: Hvis en gruppe er åpen og deltakerne ikke har noe å skjule, er det vel ingen grunn til å hisse seg opp. Hittil har han vært sint fordi DN har referert fra det han mener er et privat forum.

Egenes framholder at «en del av de mest aktive skribentene» i gruppa har et «svært anstrengt forhold» til Arbeiderpartiet.

- Å hevde noe annet blir litt rart. Men nettopp årets nye begeistring for Sp er godt beskrevet i DNs artikkel.

- Dustekommentarer

Spetalen medgir at gruppa også har inneholdt «sleivete satire» mot politikere.

- Men det har ikke vært noe ondskapsfullt. Det har vært noen morsomheter innimellom, sier han.

- Med andre ord: Du mener at alt som er postet i den gruppa tåler dagens lys?

- Jeg tror det er postet 10 000-15 000 kommentarer. Bare i dag er det mer enn hundre.

- Noen av kommentarene som er gjengitt i DN framstår som fryktelig krasse. «HomseTaliban». «Skjeggbarna».

- Jeg vet ikke hvem det er som har lagt den ut. Jeg synes den var fryktelig fjollete. Det får vedkommende stå for selv.

DEN GANG DA: Det er ikke en nyhet at også Erna Solberg har vært ungdom en gang. I Valgboden røper hun detaljer fra et festliv. Vis mer

- Tull og tøys

Spetalen sier han ikke selv får fjernet slike kommentarer - til tross for gjentatte forsøk.

- Det er noen som sitter og drikker rødvin om kvelden, og så legger de ut sånne ting. Men de får bare stå for sin egen barnslighet, de som legger ut sånt. Det er lagt ut 15 000 innlegg, noen har kanskje tatt seg et glass, og så kommer en slik flåsete kommentar. Det er bare tull og tøys, sånn man holdt på i skolegården.

- Vil du ta avstand fra de kommentarene?

- Det er dustekommentarer! Det er 129 stykker der inne, som kanskje har lagt ut noen dustekommentarer. Gjør man sånne ting, så har man kanskje gjort en feil, og så får man stå for det. Men det er ikke ondsinnede ting.

AVSLØRING: Da statsminister Erna Solberg gjestet Valgboden foran Stortinget måtte hun svare om en skandale-avsløring om personer som har gitt penger til Høyre tidligere. Vis mer

Avviser «Ap-hat»

Han avviser at gruppa i overveiende grad inneholder hat eller kritikk mot Arbeiderpartiet.

- Hvis du tror det er et hat mot Arbeiderpartiet her - det er veldig, veldig lite kritikk mot Arbeiderpartiet. Det er en diskusjonsplattform, det er spørsmålsstilling.

I all hovedsak består aktiviteten i gruppa av diskusjoner om nasjonale og internasjonale samfunnsspørsmål i bred forstand, ifølge Spetalen.

Han eksemplifiserer:

- Hvordan man løser man klimautfordringer, og hva er de reelle klimautfordringene? Denne coviden - hva er covid? Hvordan løser man den? Hvilket land har gjort det best? Hvorfor har Norge fått vaksiner så seint? Hva har vi gjort bra og hva har vi gjort riktig?

I tillegg diskuteres alle slags regjeringskonstellasjoner, sier Spetalen - og ikke alle er negative til Arbeiderpartiet, mener han.

- Det er veldig mange av de som er deltakere som heller vil ha en Ap/Sp-regjering, fordi de er veldig frustrert over dagens regjering.

Næringspolitikk er også et yndet tema, framholder han.

- Hva skal man satse på framover, og hva er den reelle avkastningen? Så er det veldig mye om amerikansk politikk. Det er mange bosatte amerikanere i gruppa. Utviklingen i USA. Hvordan middelklassen har blitt rana der borte, blant annet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer