Skattlegging av de rikeste i Norge:

«Ironisk at hun anklager MEG»

Slik reagerer Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en ordveksling med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) om skattlegging av de rikeste i Norge.

VIL DISKUTERE TILTAK: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) opplever at det er behov for å diskutere brede og virkningsfulle tiltak, slik at folk klarer seg gjennom 2022 og 2023. Foto: Javad Parsa / NTB
VIL DISKUTERE TILTAK: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) opplever at det er behov for å diskutere brede og virkningsfulle tiltak, slik at folk klarer seg gjennom 2022 og 2023. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror at tom retorikk fra Moxnes er det som hjelper folk minst akkurat nå. Nå har vi behov for å diskutere brede og virkningsfulle tiltak, slik at folk klarer seg gjennom 2022 og 2023 og at forskjellene mellom folk går ned. Denne regjeringen går på jobb hver eneste dag med et mål om å gjøre det bedre for folk i Norge.

Det svarer Ap-profil og kunnskapsminister Tonje Brenna til Børsen på spørsmål om Rødt-leder Bjørnar Moxnes' kritikk av regjeringen, som blant annet gjaldt anklager om handlingslammelse.

- Jeg tror ikke at Moxnes tror på kritikken selv en gang, følger hun opp.

- Hvorfor ikke?

- Fordi at denne regjeringen, helt siden den tiltrådte, har lagt fram en rekke forslag i Stortinget som har til hensikt å bøte på situasjonen som vi er i. Forslag som blant annet har dreid seg om strøm, arbeidsliv og utdanning. Så regjeringen er ikke rammet av handlingslammelse.

«Ironisk at statsråden anklager MEG»

Børsen har forelagt Brennas uttalelser for Moxnes, som svarer på følgende måte:

«Det er mildt sagt ironisk at statsråden anklager MEG for 'tom retorikk'. Regjeringen risikerer å havne i dundrende utakt med folkeflertallet, så jeg skjønner at mangelen på svar pakkes inn i svulstige formuleringer», skriver han i en e-post og fortsetter:

«Vår uenighet handler ikke om retorikk. Det handler om politikk og om de økende forskjellene i den virkelige verden». . « … Det som trengs, er et virkelig vendepunkt».

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tok oppgjør

Det var i forrige uke at resultatene fra Dagbladets sommerundersøkelse, som har blitt gjennomført av Ipsos, viste at sju av ti mener at de rikeste i Norge bør skattlegges hardere.

Da Børsen presenterte resultatene for Moxnes, tok han et oppgjør med rikinger og deres privatfly og luksusbassenger. Han hevdet også at man står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i Norge i moderne tid.

Derfor ba han statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å ta motet til seg og øke selskapsskatten, stramme inn formuesskatten for dem med de største formuene og øke inntektsskatten for dem som tjener mer enn én million kroner.

Tar grep til høsten

Brenna reagerer noe annerledes når hun får det samme spørsmålet som deltakerne i sommerundersøkelsen: «Bør de rikeste i Norge skattlegges hardere?»

- Regjeringen har en ambisjon om å utjevne forskjeller mellom folk, som er et stort og komplekst arbeid som må gjøres langs flere akser, hvor skatt er et av virkemidlene. Vi har allerede gjort en del, deriblant har vi senket skatten for dem som tjener mindre enn 750 000 kroner og økt skatten for dem som har store formuer og tar ut store utbytter, sier Brenna og fortsetter:

- Skattenivået vil alltid være en del av en større vurdering som gjøres i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet, som vi går i gang med rett over sommeren.

Brennas kollega i regjeringen, finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), lover at regjeringen vil ta grep som sikrer skatte- og avgiftslette for dem med mindre og vanlige inntekter i statsbudsjetter for 2023.

FINANSMINISTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB
FINANSMINISTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB Vis mer

Tilbakemeldinger

Nevnte Moxnes og SV-profil Kari Elisabeth Kaski har fortalt til Børsen at de får tilbakemeldinger fra folk som er bekymret for egen økonomi nå som man opplever økte priser på dagligvarer, drivstoff og strøm, i tillegg til rentehevinger.

Brenna sier at det blir viktig å sørge for at renta ikke går over styr.

- Jeg tror at det er en generell bekymring for økonomien blant folk i Norge nå. Derfor er det viktig å føre en politikk som sørger for at renta ikke går over styr, som er noe av det aller viktigste for norske husholdninger, sier Brenna til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer