Israel stenger gassfelt

Israels energidepartement har instruert oljeselskapet Chevron om å stenge naturgassfeltet Tamar. Det gjør de av sikkerhetsgrunner, ifølge analytiker.

STENGT: Gassfeltet Tamar ikke langt fra Gazastripen. Foto: Jack Guez/AFP
STENGT: Gassfeltet Tamar ikke langt fra Gazastripen. Foto: Jack Guez/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljeselskapet Chevron stenger naturgassfeltet Tamar utenfor Israels nordkyst, etter instruks fra Israels energidepartement, melder Reuters.

- Chevron Mediterranean Limited ble instruert av Israels energidepartement om å stenge produksjonen ved Tamar Production, sier selskapet i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået.

- Midlertidig stans

Det bekrefter også energidepartementet.

- På grunn av den nåværende situasjonen har Israels forsvar beordret en midlertidig stans av naturgassforsyninger fra Tamar-feltet, sier de i en uttalelse ifølge Reuters.

- Vi vil ta i bruk andre drivstoffkilder for å dekke energibehovet, fortsetter de.

Tamar ligger rundt 25 kilometer utenfor byen Ashdod ved Israels sørlige middelhavskyst. Den kan sees fra Gazastripen, og er innenfor rekkevidde for rakettskyting derfra.

Israels største gassfelt Leviathan fortsetter driften som normalt.

Natt til mandag angrep israelske styrker over 1000 mål i Gaza, mens Israels «Iron Dome»-forsvar fortsetter å skyte ned Hamas-raketter. Dødstallene har steget til over 1100, ifølge BBC. Reporter: Edward Stenlund. Video: X Vis mer

- Knyttet til urolighetene

Gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB sier til Børsen at han tror det er sikkerhetsgrunner som gjør at de stenger gassfeltet.

- Det ligger litt i kortene. Disse to feltene som de besitter produserer omtrent 10 milliarder kubikkmeter i året, om lag 100 TWh, sier han.

Feltet produserer lite, og mye av det går til innenlandsk etterspørsel, ifølge ham.

- Så har man en reaksjon på prisene totalt sett, sier Hvalbye og viser til at gassprisene har økt i Europa.

- Det er selvfølgelig knyttet til urolighetene. Det er nok mer spekulative bevegelser, langsiktig uro. Dette har ikke noe å si umiddelbart for flyten av olje eller gass i Israel, men man frykter at nærliggende land skal bli et vepsebol.

Inntil videre er det lite bevegelser i markedet, ifølge analytikeren, fordi det er for tidlig å si hva utfallet vil bli.

- Men frykten er på agendaen.

Olje- og gassprisene stiger

Europeiske gasspriser økte mandag til over 40 dollar på grunn av opptrapping av krigen mellom Israel og Hamas og frykt for en lekkasje på et rør i Østersjøen, skriver NTB. Særlig oljemarkedet er påvirket av utviklingen i Midtøsten, ifølge Hvalbye.

- Det man er redd for er en involvering på lang sikt, med for eksempel Iran. I morgentimene i dag og i går har det vært spekulasjoner på om Iran har støttet Hamas - og det er en gamechanger.

Grunnen er at Iran, etter å ha hatt en strupt produksjon av olje på grunn av sanksjoner fra vesten og USA, nå leverer verdier på det høyeste nivået siden 2018.

- Så det man er redd for, er å miste mer oljeproduksjon fra Iran, gitt at de støtter Hamas.

- Mye dramatikk

- Sannsynligheten for en fullskala-involvering er liten. Men skulle det skje, ser man historisk at Iran har muligheten til å ta kontroll på Hormuzstredet - et område hvor 25 prosent av all oljekonsum, og cirka en tredjedel av all LNG (flytende naturgass), går igjennom. De styrer flyten der, og en kjempeeskalering, det er det skumleste akkurat nå.

Hvalbye sier samtidig at SEB foreløpig ikke har endret på prisforventningene for olje i fjerde kvartal, som er på 85 dollar fatet. Han viser til at Saudi-Arabia har kuttet mye produksjon og leverer mindre enn de kan.

Han mener en oljepris på 85-90 dollar framover «virker fornuftig».

- Det er selvfølgelig avhengig av situasjonen, det er mye dramatikk. Men det ser ut til at det skal gå greit, selv om det er mye frykt og volatilitet.

Børsen oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer