Ivanka Trump vitner

Ivanka i retten: - Trist

Ivanka Trump (42), datteren til USAs ekspresident Donald Trump (77), er blitt tvunget til å vitne i bedragerirettssaken mot faren.

ØDELEGGENDE: Reporter i USA, Vegard Kvaale, har vært til stedet i rettsalen og forteller om Ivankas dag i retten. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Trump er saksøkt av justismyndighetene i New York og delstatsjustisminister Letitia James for bedrageri.

De har allerede fått dommerens medhold i at Trump, sønnene Donald junior og Eric samt forretningsorganisasjonen hans har begått bedrageri mellom 2011 og 2021 ved å blåse opp verdien av eiendelene hans med milliarder av dollar. På den måten sikret de seg gunstigere lån og forsikringer.

Trekker inn mannen

I dag må Trumps datter vitne i rettssalen på Manhattan.

Ivanka Trump blir ført inn i salen klokka 16.00 norsk tid og tas i ed før justismyndighetenes advokat Louis Solomon begynner utspørringen av henne.

Donald Trumps datter Ivanka Trump skal vitne i New York-domstolen onsdag. Vis mer

Ivanka begynner å fortelle om sin rolle i Trump-organisasjonen, hvor hun hadde tittelen visepresident.

Solomon spør om hennes rolle i Trump-organisasjonens arbeid med å få lån fra Deutsche Bank, og Ivanka bekrefter at hun bidro med dette.

Ivanka framstår langt mindre konfronterende enn faren gjorde mandag. Hun smiler og svarer foreløpig vennlig på spørsmålene hun blir stilt.

Ifølge justismyndighetene spilte Ivanka en nøkkelrolle i Trump-organisasjonens kontakt med Deutsche Bank, og var blant annet involvert i å sende Trumps finansdokumenter.

I vitnemålet trekker Ivanka inn ektemannen, Jared Kushner, når hun blir spurt om hvem som introduserte henne til en viktig kontakt i banken, Rosemary Vrablic.

- Det var ektemannen min, Jared. Jeg fikk høre at hun var en formidabel bankmedarbeider med mye erfaring, sier Ivanka Trump.

ANKOMMER RETTEN: Ivanka Trump ankommer rettssalen på Manhattan onsdag. Foto: Privat
ANKOMMER RETTEN: Ivanka Trump ankommer rettssalen på Manhattan onsdag. Foto: Privat Vis mer

Konfrontert med lånebetingelser

Ivanka blir, i likhet med sine brødre, konfrontert med gamle e-poster. Hun blir blant annet spurt om en e-post hvor hun tilbød Deutsche Bank å sende over finansdokumentene.

Dommeren i saken har allerede konkludert at finansdokumentene blåste opp verdien av Trumps eiendeler.

- Jeg husker ikke dette, sier Ivanka Trump.

Ivanka Trump blir i retten konfrontert med forslag til lånebetingelser fra Deutsche Bank. De viser at Trump-organisasjonen og Trump måtte opprettholde en verdi på sine eiendeler på minst tre milliarder dollar.

- Det blir ikke bedre enn dette. La oss diskutere dette ASAP, skrev Trumps datter i en e-post i 2011 om lånebetingelsene.

Dette er helt sentralt i søksmålet mot Trump.

Advokatene til Trump og advokatene til justismyndighetene begynner å krangle om e-postene.

Trumps advokat, Alina Habba, legger inn en protest og hevder at e-posten fra Ivanka aldri ble sendt. Justisminister James, som sitter like bak advokatene sine, viser tydelig at hun reagerer på denne protesten.

- Den ble faktisk sendt, svarer Solomon til dommeren og viser til at dette er dokumenter de har fått fra Trump-organisasjonen.

Til slutt beslutter dommeren å fjerne en side fra e-post-lenken og utspørringen fortsetter.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

Protest fra advokatene

Ivanka sier gjentatte ganger at hun ikke husker detaljer hun blir spurt om, og at hun ikke var involvert i utarbeidelsen av de omstridte finansdokumentene.

Solomon spør Ivanka Trump om hun hadde en opsjon på å kjøpe leiligheten hun leier i en av farens bygninger på Manhattan for 8,5 millioner dollar, som tilsvarer om lag 95 millioner kroner.

Hun bekrefter dette.

Leiligheten var verdsatt til 20,8 millioner dollar, som tilsvarer om lag 233 millioner kroner, i Donald Trumps finansdokumenter, som han er saksøkt for å blåse opp.

- Som jeg fortalte deg for halvannet år siden, var jeg ikke involvert i dokumentet om finansiell tilstand, så jeg kan ikke svare deg på hva som ble tatt med i beregningen og ikke tatt med i beregningen, sier Ivanka.

Ivanka må forlate rommet mens advokatene til Trump og advokatene til påtalemyndigheten diskuterer en ny protest fra Trumps advokater. De reagerer på at Ivanka må vitne om dokumenter fra 2011 og mener dette er foreldet.

- Hun er blitt dratt inn hit helt fra Florida for å vitne om lån og dokumenter som ble inngått flere år tidligere, sier Trumps advokat Chris Kise.

-Beklager at vi holdt deg i mørket, sier dommer Arthur Engoron smilende til Ivanka Trump når hun får komme tilbake og utspørringen fortsetter.

Diskuterte med ektemann

Etter en pause i retten fortsetter Ivanka sitt vitnesbyrd i retten.

Hun innrømmer at hun diskuterte forretningsvirksomheten med ektemannen Jared Kushner.

- Ektemannen min jobbet også innen eiendom og kunne gi meg perspektiver. Noen ganger diskuterte vi også spesifikke ting vi jobbet med, sier Ivanka i retten.

Justismyndighetenes advokat legger fram en e-postutveksling mellom Ivanka og Jared Kushner hvor de diskuterer en mulig finansieringsløsning med banken Capital One for et hotell i den gamle postbygningen i Washington D.C.

Kushner sier også at han kan vise avtalen til en annen investeringsbank, Natixis, som han mener kunne gi dem bedre lånebetingelser.

- Jeg husker ikke denne utvekslingen, men det er ikke uvanlig at jeg ville spørre om perspektivet til ektemannen min på ting jeg jobbet med, sier Ivanka Trump i retten.

Mister tålmodigheten

Justismyndighetene har nå avsluttet sin utspørring av Ivanka Trump, og Donald Trumps advokat, Jesus Suarez, starter onsdag kveld i 21-tiden norsk tid sitt kryssforhør.

Dommer Arthur Engoron ser ut til å ha mistet tålmodigheten med Trumps advokat, Chris Kise, som stadig kommer med protester da justismyndighetene stiller spørsmål til Ivanka.

Nesten alle protestene blir blankt avvist, noe som har skjedd en rekke ganger gjennom rettssaken.

Kise har også hevdet at dommeren framstår partisk når han stadig godkjenner justismyndighetenes protester, men avviser Trump-advokatenes protester.

- Du kan prøve å anta at det skyldes at jeg er partisk, eller du kan prøve å forstå at jeg synes at deres protester har hatt større validitet enn dine, sier Engoron.

- Trist

- I morgen skal min vidunderlige og vakre datter, Ivanka dra til rettsbygningen på nedre Manhattan etter ordre fra Letitia Peekaboo James, den korrupte og rasistiske justisministeren for New York, som har tillatt drap og voldelig kriminalitet å blomstre i New York og en Trump-hatende - ute av kontroll dommer, Arthur Engoron, skriver Trump blant annet i et langt og rasende innlegg på Truth Social seint tirsdag kveld lokal tid.

- Nå forsøker de å trekke Ivanka inn i saken, til tross for at ankedomstolen har konkludert med at hun ikke kan siktes. Trist! legger ekspresidenten til.

Justisminister i New York, Letitia James, skriver i et innlegg på X, like før rettssaken starter, at Ivanka hadde en senior lederposisjon i organisasjonen som sikret mer gunstige lån ved å bruke Trumps falske dokumenter om den finansielle tilstanden.

- Du kan ikke jukse for personlig vinning, skriver Letitia James.

Opprinnelig saksøkt

Ivanka Trump var opprinnelig saksøkt i saken sammen med faren, Trump-organisasjonen og de to brødrene sine Eric og Donald junior ettersom hun også tidligere var visepresident i Trump-organisasjonen.

Ivanka Trump ble imidlertid fjernet fra søksmålet i sommer, fordi hun - i motsetning til brødrene - sluttet i Trump-organisasjonen allerede i 2017 for å bli med faren som seniorrådgiver i Det hvite hus. Siden har hun også flere ganger bedt dommeren om å slippe å vitne.

Seinest i forrige uke sendte advokaten hennes inn en forespørsel om å stanse vitnemålet hennes. Han hevdet at dommeren ikke har noen jurisdiksjon til å kreve at Ivanka Trump vitner ettersom hun er bosatt i Florida og saken pågår i New York.

Han hevdet også at Trumps datter - som selv har tre mindreårige barn - ville «lide utilbørlig» dersom hun måtte vitne midt i en skoleuke.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

Risikerer straff

Nå risikerer Trump en straff på opp til 250 millioner dollar (om lag 2,8 milliarder kroner) samt å miste retten til å drive forretningsvirksomhet i New York. Det kan i realiteten rasere store deler av livsverket til Trump.

Ekspresidenten vitnet selv i saken mandag. I forrige uke vitnet også sønnene Eric og Donald junior. Da kom han med voldsomme utfall mot både dommeren og delstatsjustisminister Letitia James. Han hevder at det hele er en politisk heksejakt og ble flere ganger tilsnakket av dommeren, som også ba Trumps advokat om å forsøke å få klienten sin under kontroll.

Ekspresidenten har kommet med en lang rekke offentlige utfall mot dommeren og James. Foruten det pågående sivile søksmålet i New York er også Trump tiltalt på 91 punkter i fire ulike straffesaker ulike steder i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer