Gjenåpningen av Norge

Iverksetter tiltak etter gjenåpningsnatta: - Kritisk

Kriseledelsen i Trondheim kommune ser «alvorlig» på de kaotiske tilstandene utenfor byens utesteder lørdag kveld. Kommunedirektøren mener de fikk for lite tid til å forberede seg på en normal hverdag.

FESTSTEMT: I både Oslo og Trondheim måtte politiet rykket ut, etter at store folkemengder samlet seg utenfor byens utesteder. Video: Joakim Halvorsen / Kaja Storrøsten Vis mer
Publisert

«Tid- og stedvis et skikkelig kaos, som vurderes som alvorlig».

Det er dommen fra Trondheim kommunes kriseledelse etter gjenåpningshelga. I byer over hele landet ble det lørdag kveld meldt om køkaos. I Trondheim skal flere ha besvimt utenfor utestedene.

- Politiet og utelivet har beskrevet trengselen som ganske kritisk i en periode, før man fikk kontroll. Det opplevdes nok ganske dramatisk for dem som sto inneklemt i køene, sier kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

Etter møter med både politiet og utelivet har kommunen besluttet å iverksette flere tiltak inn mot kommende helg. Kommunedirektøren er også spent på hva som skjer når studentfestivalen UKA inntar byen om halvannen uke.

- Helga som kommer blir kanskje den mest krevende, siden folk fortsatt opplever gjenåpningsrusen og vil ut for å feire.

- Uforberedt

Politiet i Trondheim har laget planen som skal sikre tryggere rammer for et uteliv fritt for restriksjoner. Den går i korte trekk ut på en beredskap lik det som har vært normalt i helgene før pandemien.

- Forrige helg var vi litt uforberedt. Det var vanskelig å forutse at det skulle komme så mange ned til sentrum så tidlig på kvelden, sier seksjonsleder for forebyggende patrulje i Trondheim, Torkjel Rendal.

Ifølge Rendal var det koordineringen mellom utelivsbransjens vektere og politiet som «svikta» lørdag kveld.

- Det var rimelig kaotisk og kunne blitt farlig, sier seksjonslederen, som påpeker at det ikke ble meldt om noen alvorlige voldshendelser.

Blant tiltakene som iverksettes for å hindre at kaoset gjentar seg, er «bedre» køordninger og mer samhandling mellom politiet og utestedene. I tillegg skal biltrafikk ryddes i de mest beferdede områdene. Brannvesen, ambulansetjeneste og natteravner er varslet og bedt om å bidra.

På grunn av usikkerhet rundt gjenåpningsdatoen, oppbemannet politiet i helgene allerede i august, forteller Rendal.

Mener tidspunktet var feil

I tillegg til politiets plan, har Trondheim kommune en egen «task force» med tidligere politiansatte, som under pandemien har bistått med å kontrollere overholdelse av smittevernregler.

De settes nå inn for å bistå politi og vektere i å håndtere ansamlinger ved byens utesteder, forteller kommunedirektør Morten Wolden.

- Ble landet gjenåpnet på riktig tidspunkt?

- Nei. Hadde det vært opp til meg skulle det åpnet mandag eller tirsdag, slik at det ble tid til å planlegge inn mot helga, sier Wolden.

Han fortsetter:

- Nattklubbene har måttet engasjere masse nye folk på kort varsel, som aldri har jobbet i utelivet tidligere. I tillegg har vi nå et publikum som ikke kan å feste - flere årskull med ungdom som ikke har opplevd å ta i bruk byen på den måten. Det må de lære seg.

En rekke beboere i bydelen Møllenberg har under pandemien fortvilt over høylytt festing på nattetid - beskrevet av kommunedirektøren som «Ayia Napa-tilstander».

Kommunens vektere melder etter gjenåpningshelga om tre utagerende fester, der sju personer ble bøtelagt. Den foreløpige konklusjonen er at festingen har flyttet seg til sentrum og utestedene etter gjenåpninga.

- Det tror jeg folk der er glade for. Det har vært krevende for beboerne, så vi håper det vil fortsette med et normalt uteliv, sier Wolden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer