Roman Abramovitsj

Jages: Tok yacht-grep

Begge luksusyachtene til Roman Abramovitsj har ankommet Tyrkia, og omgår med det sanksjonene.

I TYRKIA: Bermuda-flaggede «Solaris» ligger til havn i Bodrum i Tyrkia. Foto: Uhlas News Agency /AFP / NTB
I TYRKIA: Bermuda-flaggede «Solaris» ligger til havn i Bodrum i Tyrkia. Foto: Uhlas News Agency /AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sanksjonene har haglet over russiske oligarker de seinere ukene, og flere vestlige land har tatt beslag i luksusyachter og -eiendommer.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj holdt seg først unna sanksjonslistene, før han etter hvert havnet på både Storbritannia, EU og Canadas svartelister i tur og orden.

DEMONSTRERTE: Ukrainske demonstranter i en gummibåt forsøkte å stoppe Roman Abramovitsj' superyacht. Video: Privat. Vis mer

Gravegruppa OCCRP har publisert prosjektet Asset Tracker, hvor de har dykket inn i dypet av oligarkverdier verden over. De anslår at Abramovitsj er oligarken med størst verdier i eiendeler.

Han skal blant annet eie flere leilighetskomplekser i London, luksusvillaer i Frankrike og flere privatfly og helikoptre.

I Tyrkia

Det er imidlertid det som skal være hans to superyachter, «Solaris» og «Eclipse», som har fått mest oppmerksomhet av eiendelene hans. De har nå ha seilt unna klørne til myndighetene og er fortøyd i Tyrkia. Det viser blant annet MarineTraffic.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

«Solaris» kommer fra Montenegros foreløpig trygge havn Tivat. Landet har nylig varslet at de vil slutte seg til sanksjonene, og superyachten fikk plutselig fart på seg kort tid seinere.

«Eclipse» har ligget fortøyd i Barcelona i Spania, men var også nettopp på vei mot andre farvann. Også her ville myndighetene kunne slått til mot yachten om de klarte å knytte eierskapet til Abramovitsj. Nå er imidlertid «Eclipse» også lagt til havn i Tyrkia.

OGSÅ I TYRKIA: «Eclipse», som også skal tilhøre Abramovitsj, ligger fortøyd i turistbyen Marmaris. Foto: Yoruk Isik / Reuters /NTB
OGSÅ I TYRKIA: «Eclipse», som også skal tilhøre Abramovitsj, ligger fortøyd i turistbyen Marmaris. Foto: Yoruk Isik / Reuters /NTB Vis mer

Til tross for at Tyrkia er Nato-medlem har landet foreløpig ikke innført sanksjoner mot russerne.

Nå som Abramovitsj' eiendeler og eiendommer i Vesten jaktes på av myndighetene har han selv gått under jorda. Han har ikke blitt sett offentlig på lang tid, og det er ikke kjent hvor han oppholder seg. Han skal imidlertid ha vært sett på en flyplass i Israel for to uker siden, ifølge The Guardian.

I ISRAEL: Roman Abramovitsj avbildet på VIP-loungen på flyplassen Ben Gurion i Israel 14. mars. Foto: Reuters/NTB
I ISRAEL: Roman Abramovitsj avbildet på VIP-loungen på flyplassen Ben Gurion i Israel 14. mars. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Skal være på husjakt

Et privatfly som er koblet til ham skal kort til seinere ha tatt av til Istanbul i Tyrkia. Det er ikke bare Tyrkia som nevnes i samme setning som Abramovitsj om dagen. Bloomberg skriver at oligarken for tida er på boligjakt i Dubai.

Her skal han ha vært på husjakt på Palm Jumeirah, en menneskeskapt palmeformet øy full av luksusleiligheter, ifølge kilder avisa har pratet med.

PALMEØYA: Den ikoniske Palm Jumeirah i Dubai tiltrekker seg rike russere. Foto: Shutterstock/NTB
PALMEØYA: Den ikoniske Palm Jumeirah i Dubai tiltrekker seg rike russere. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Storbyen i De forente arabiske emirater (UAE) har vist seg å være et mekka for søkkrike russere, og boligmarkedet der skal plutselig ha fått en hissig økning av henvendelser fra russiske statsborgere. Heller ikke her har sanksjonene fotfeste.

Emiratene omtales som Midtøstens finanssentrum, og selger også statsborgerskap, noe som har gjort Dubai svært attraktivt for russerne både tidligere, men spesielt i disse dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer