Russiske superyachter:

Jakten kan føre til milliardregning

Driftskostnadene er enorme. I tillegg vil manglende vedlikehold kunne redusere superyachtenes verdi med så mye som 30 prosent i rekordfart. Men hvem som skal ta regninga, kan bli gjenstand for lange rettsrunder, frykter eksperter.

BESLAGLAGT: Alexei Mordashovs «Lady M» er en av flere russiske superyachter som er beslaglagt av Italia. Men den vestlige praksisen kan føre til lange rettsunder, mener eksperter. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB.
BESLAGLAGT: Alexei Mordashovs «Lady M» er en av flere russiske superyachter som er beslaglagt av Italia. Men den vestlige praksisen kan føre til lange rettsunder, mener eksperter. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har stadig flere russiske oligarker fått beslaglagt sine superyachter som en del av de vestlige sanksjonene mot Russland.

I Italia er blant annet «Lady M», Alexei Mordashov sin 65 meter lange yacht beslaglagt. Det samme er Gennadij Timtsjenko sin 40-meteryacht og Andrey Igorevich Melnichenko sin superyacht til svimlende 5.2 milliarder kroner.

Og Italia er slett ikke alene.

Spania, Frankrike og Tyskland har alle gjort samme grep. Ifølge Business Insider er det så langt beslaglagt rundt et dusin superyachter i vestlige havner siden sanksjonene trådte i kraft.

Men praksisen kan medføre en milliardregning som ingen foreløpig vet hvem som er den rettmessige mottaker av, mener eksperter.

Enorme kostnader

Det har allerede vært noen tøffe uker for russiske oligarker som har investert en liten del av sin voldsomme formue i såkalte superyachter, altså svært luksuriøse og dyre yachter.

Og det kan bli verre.

Business Insider har snakket med flere eksperter som mener beslagleggingen på sikt kan føre til lange rettsrunder.

Én årsak er de enorme løpende utgiftene som følger med når man eier slike superyachter. En annen er det direkte tapet som kommer av manglende vedlikehold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer