De siste ukene har stadig flere russiske oligarker fått beslaglagt sine superyachter som en del av de vestlige sanksjonene mot Russland.
I Italia er blant annet «Lady M», Alexei Mordashov sin 65 meter lange yacht beslaglagt. Det samme er Gennadij Timtsjenko sin 40-meteryacht og Andrey Igorevich Melnichenko sin superyacht til svimlende 5.2 milliarder kroner.
Og Italia er slett ikke alene.
Spania, Frankrike og Tyskland har alle gjort samme grep. Ifølge Business Insider er det så langt beslaglagt rundt et dusin superyachter i vestlige havner siden sanksjonene trådte i kraft.

Superyacht-mysterium: Hvem er eieren?
Men praksisen kan medføre en milliardregning som ingen foreløpig vet hvem som er den rettmessige mottaker av, mener eksperter.
Enorme kostnader
Det har allerede vært noen tøffe uker for russiske oligarker som har investert en liten del av sin voldsomme formue i såkalte superyachter, altså svært luksuriøse og dyre yachter.
Og det kan bli verre.
Business Insider har snakket med flere eksperter som mener beslagleggingen på sikt kan føre til lange rettsrunder.
Én årsak er de enorme løpende utgiftene som følger med når man eier slike superyachter. En annen er det direkte tapet som kommer av manglende vedlikehold.

- Yachtene vil begynne å forfalle så fort vedlikeholdsprogrammene avtar. Det å vaske overflatene og sjekke utstyret må gjøres kontinuerlig, sier partner i det britiske advokatfirmaet Keystown Law, Benjamin Malty, til nettstedet.
Han er jussekspert innen yacht og andre luksuseiendeler, og forklarer at den årlige summen for vedlikehold for slike superyachter gjerne er omkring 15-20 prosent av yachtens totalverdi.
Vedlikeholdet for Melnichenkos superyacht til 5.2 milliarder, kan dermed være omkring en milliard kroner årlig.
Kan synke 30 prosent
Todd Roberts er president i selskapet Marine Group Boat Works, et selskap basert i California som lever av vedlikehold og bygging av blant annet superyachter.

Dette er oligarkenes trygge havner
Han forklarer til nettstedet at slike superyachter vanligvis bare tas i beslag av andre i forbindelse med salg. Men da har de som tar kontroll over yachtene også en klar økonomisk interesse av å vedlikeholde de. Det er imidlertid ikke tilfellet med landene som nå har beslaglagt superyachtene.
Uten riktig vedlikehold, mener han yachtene kan miste så mye som 30 prosent av verdien, og det i en utvikling som går i en rasende fart.

Til tross for at sanksjonene sørger for at oligarkenes midler er frosset og yachtene blokkert fra å bli tatt i bruk, fører ikke sanksjonene til at eierskapet endres. Dermed står oligarkene selv ansvarlige for vedlikeholdet.
Og utfordringene stopper heller ikke der. For i tillegg kommer de regelmessige utgiftene.
- Ukjent territorium
Disse inkluderer blant annet utgifter til personell - som gjerne er så mange som 25 personer på slike yachter - drivstoff, forsikring og havneavgifter.

Slik bor de styrtrike russerne
Bare det siste kan koste titusenvis av dollar hver måned, forklarer ekspertene til Business Insider.
Ifølge Roberts er det langt fra sikkert at oligarkene er villig til å betale for yachtene når de er blokkert fra tilgang til dem. Det er heller ikke sikkert det er praktisk gjennomførbart for oligarkene å betale, gitt sanksjonene.
Dersom vedlikeholdet ikke opprettholdes, vil yachtene også miste forsikringen. Da har de igjen ikke tilgang til å legge til kai i havner rundt om i verden.
Malty forklarer videre at de ansatte som vanligvis står for vedlikeholdet sannsynligvis også vil forlate yachtene, ettersom sanksjonene kan stanse utbetalingene av lønna deres.

Dermed blir det fort opp til europeiske myndigheter hva som skal gjøres med yachtene. Ansvaret for disse yachtene og milliardregningen som følger kan derfor bli gjenstand for lange rettsrunder, mener ekspertene.
- Dette er territorium som overhodet ikke er utforsket. Jeg tror ingen av oss fullt ut forstår hva dette vil bety for industrien, sier Roberts til nettstedet.
Ingen beslaglagt av Norge
Beslagleggingen og de økonomiske utfordringene det medfører er etter all sannsynlighet forklaringen på at flere av de kjente russiskeide yachtene allerede har seilt til Maldivene i Det indiske hav.
Mange av yachtene ble nemlig satt i bevegelse i forbindelse med at både Storbritannia og USA signaliserte at de ville konfiskere båtene. I USA har operasjonen fått navnet Task Force KleptoCapture.

Russland: Bare én yacht igjen
I Norge har den russiske superyachten «Ragnar» ligget til havn i Narvik siden 15. februar. Det er imidlertid ikke fordi den er beslaglagt, men fordi ingen norske leverandører har villet selge drivstoff til yachten.
Søndag kveld melder imidlertid NRK at yachten, som eies av tidligere KGB-agent og Putin-venn Vladimir Strzhalkovsky, nå kan reise.
Oligarken Strzhalkovsky er foreløpig ikke på noen sanksjonsliste, og norske myndigheter har derfor ikke kunnet ta beslag i båten. Det opplyste utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i et skriftlig svar til Stortinget forrige helg.
Siden Norge ikke er medlem av EU, er det ikke anledning til å fremme forslag om hvem som bør listeføres på EUs sanksjonsliste.
- Det er ikke etablert kanaler for at tredjeland som Norge kan fremme egne forslag til listeføring, og norske myndigheter har heller aldri gjort dette. Regjeringen vil arbeide for at også Norge får en slik kanal, skrev Huitfeldt i svaret sitt, ifølge NRK.