Jakter EUs klima-milliarder:
- Vi skal «bjuda på»

Norge gjør seg nå lekre for EU i kampen om hundrevis av milliarder med grønne euro.

«GUTS»: Norske bedrifter må ha vilje og guts og satse på klimavennlig teknologi i det europeiske markedet. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet

«GUTS»: Norske bedrifter må ha vilje og guts og satse på klimavennlig teknologi i det europeiske markedet. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norge har et helt fantastisk utgangspunkt. Vi er tett koblet på EUs klimapolitikk og det indre markedet gjennom EØS-avtalen, men har også industri og teknologi i verdensklasse. Nå følger vi opp det tette samarbeidet med EU, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun har tatt med seg næringsminister Iselin Nybø (V) og NHO-sjef Ole Erik Almlid for å fortelle om regjeringens arbeid både overfor norsk næringsliv og EU for å sikre at norske bedrifter ikke blir stående igjen på perrongen når det grønne toget går i Europa.

For det er nå det skjer, skal vi tro trekløveret.

- Vi kommer til å huske 2020 som det store corona-året, men også året der det grønne skiftet virkelig satte fart. Norsk næringsliv vil veldig gjerne bli med, sier Almlid, og blir fulgt opp av Nybø:

- Vi har naturgitte fortrinn med vannkraften. Det er bra, men det må mer til. Vi trenger vilje og guts, det har vi et næringsliv som i aller høyeste grad har, sier næringsministeren.

Møter EU-topp

Det er enorme summer det er snakk om. EUs coronakrisepakke er på 750 milliarder euro. En tredjedel skal gå til grønn omstilling.

I tillegg er det langtidsbudsjettet der det også ligger grønne føringer. Så kommer innovasjonsfond - og andre fond - på toppen.

Alt er åpent for norske bedrifter, takket være EØS-avtalen.

For å sikre at norske bedrifter og interesser har Eriksen Søreide bedt samtlige europeiske ambassader om å kartlegge lokale forhold og muligheter for norsk næringsliv i den grønne omstillingen i Europa.

1. mars møter Eriksen Søreide EUs visepresident Frans Timmermans sammen med samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), olje- og energiminister Tina Bru (H) og klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Da skal regjeringen virkelig legge godsiden til overfor EU-toppen.

- Vi skal presentere det vi har å by på - som Norge. Vi skal «bjuda på», hvis man kan si det, sier Eriksen Søreide og ler.

- Det handler om å vise at Norge er klare for å ta steget fullt ut i den grønne given - sammen med EU.

OPTIMISTER: Når Norge og EU klimamålene i 2030 og 2050? Ja, svarer trekløveret NHO-sjef Ole Erik Almlid, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
OPTIMISTER: Når Norge og EU klimamålene i 2030 og 2050? Ja, svarer trekløveret NHO-sjef Ole Erik Almlid, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Oljepakken

Det var ingen selvfølge at EUs corona-pakke skulle bli en enorm satsing på klimaomstilling, ifølge utenriksministeren.

- Vi var oppriktig bekymret da corona kom for at EUs grønne giv skulle skyves til side. I stedet gjorde EU det stikk motsatte ved å gjøre den grønne given til selve ryggraden i den økonomiske gjenopphentingen. Det var en imponerende øvelse. Det hadde vært fort gjort å tenke tradisjonelt, sier Eriksen Søreide.

- Slik Norge gjorde med oljepakken?

- Nei, nei, sier utenriksministeren.

- Nei, der hjalp vi regjeringen med å lage en pakke helt i samsvar med det EU gjør, følger NHO-Almlid opp, før Nybø poengterer at det ikke var regjeringens forslag som ble vedtatt i Stortinget.

- EU har sett at det er nå muligheten til grønn omstilling er her, og at den sjansen ikke kommer igjen. Dette har vi sagt at vi vil være med på, sier utenriksministeren.

Tett opp til EU

Norge knyttes altså tett opp til EUs klimapolitikk, både automatisk gjennom EØS-avtalen, men det stopper ikke der.

EU er nå i gang med det de kaller «fit for 55». De gjennomgår alt av regelverk og det som skal til for å nå klimamålene - kutt opp til 55 prosent.

- Noe av dette kommer vi til å ønske å slutte oss til, fordi det er bra for oss og fordi det driver ting framover. Det er viktig for oss å tydeliggjøre overfor EU at vi mener de er en driver innenfor klimaarbeidet, som vi ønsker tettest mulig samarbeid med, sier Eriksen Søreide.

PROVOSERT: NHO-sjef Ole Erik Almlid blir provosert av dem som mener klimasatsingen går utover Distrikts-Norge. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
PROVOSERT: NHO-sjef Ole Erik Almlid blir provosert av dem som mener klimasatsingen går utover Distrikts-Norge. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Provosert NHO-sjef

NHO-sjef Ole Erik Almlid har noe på hjertet til slutt. Noe som irriterer ham.

- Det pågår en diskusjon i Norge der det kan virke som at det å være en del av EØS-området og et klimaforlik er å snakke ned Distrikts-Norge. Det blir jeg provosert av, sier Almlid mens han forsikrer seg om at lydopptakeren er på.

- Veldig mange av satsingene vi nå ser knyttes til de tradisjonelle industrimiljøene langs kysten og arbeidsplasser i hele Norge. Vi ser blant annet hvordan verftene på Vestlandet kan være motorer i den grønne omstillingen.

- Det høres ut som du skal snakke litt EØS- og distriktspolitikk med SP-leder Vedum?

- Jeg snakker når som helst med Trygve om det, sier NHO-sjefen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer