SAS:

Jakter milliarder: «Arvesølvet» kan ryke

SAS-ledelsen rekker så vidt å trekke pusten, før selskapet kastes ut i nye kriseforhandlinger. Nå handler alt om å redde framtida for det kriserammede selskapet.

DESPERATE: Etter å ha landet en avtale med pilotene, er SAS nå på desperat jakt etter friske milliarder. I verste fall kan selskapet bli nødt til å selge «arvesølvet». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DESPERATE: Etter å ha landet en avtale med pilotene, er SAS nå på desperat jakt etter friske milliarder. I verste fall kan selskapet bli nødt til å selge «arvesølvet». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter over to uker med streik kom pilotene og SAS omsider til enighet tidlig tirsdag morgen. Men selskapet står nå overfor nye og harde forhandlinger for å sikre selskapets framtid.

SAS må overbevise leasingselskaper og kreditorer om at de er verdt å satse på. Det er avgjørende for å tiltrekke seg nye investorer, og dermed komme seg ut av den økonomiske krisen de nå står i.

Men SAS har også ett verdifullt ess i ermet:

«Arvesølvet».

Det er navnet flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair bruker når han omtaler SAS' lojalitetsprogram Eurobonus. Lojalitetsprogrammet gir medlemmene fordeler, basert på hvor mye de flyr.

SAS på sin side vet at de sitter på en potensiell gullgruve. For lojalitetsprogrammer som disse kan være verdt flerfoldige milliarder.

Det ble klart da American Airlines og United Airlines innhentet verdivurderinger av deres respektive lojalitetsprogram i 2020. Begge selskapene brukte lojalitetsprogrammene som sikkerhet i jakten på ny kapital. Slik klarte de også å holde seg «i lufta» gjennom pandemien.

Elnæs viser til at Eurobonus har omtrent 6 millioner medlemmer, hovedsakelig på tvers av Skandinavia og Norden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.