- Det er ikke usannsynlig at det kan komme tilfeller hvor noen på sanksjonslistene blir involvert i en norsk eiendomstransaksjon, advarer administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, overfor Børsen.
I jakta på sanksjonerte russiske oligarker, har en rekke land skjerpet sine rutiner og overvåkningssystemer. Målet er å snu hver stein og kartlegge elitens skjulte formuer - for så å fryse verdiene.
Å varsle beslag av yachter, luksuseiendeler og prakteiendommer, er én ting. Å fastslå oligarkenes faktiske eierskap, krever en langt mer omfattende operasjon.

«Putins palass»: - Ingen spor
Den byrden får sentrale bransjeaktører i Norge nå erfare.
- For eiendomsmeklere er det i stor grad et detektivarbeid slik systemet er lagt opp i dag, slår Lauridsen fast.
Det var EiendomsWatch som først omtalte saken.
En risiko
Selv om eiendomsmeklerbransjen har fått klare instruksjoner om å være årvåken for russisk aktivitet, mener Lauridsen at bransjen ikke har de nødvendige verktøyene for å kunne gjøre jobben effektivt.
- Åpner dagens system for smutthull, slik du ser det?
- I dag sørger taushetsplikten og personvernreglene for at bankene og eiendomsmeklerne ikke kan samsnakke og utveksle informasjon. Det gjør det definitivt enklere å utføre transaksjoner, uten at det blir oppdaget.
Selv om Lauridsen ikke har registrert mistenkelige tilfeller knyttet til sanksjonerte russere hittil, er det antatt at oligarker kan sitte på eiendommer i Norge. Derfor gikk SV nylig ut og ba regjeringen blottlegge eventuell russisk tilstedeværelse.

Advarer mot oligark-eiendommer i Oslo
- Det er krevende å finne ut hvem som reelt sett står bak en transaksjon. Og det er i samfunnet og fellesskapets interesse å få på plass et mer effektivt verktøy for dem som skal gjøre denne jobben, framholder Lauridsen.
- Fryktelig gammeldags
For det er ikke uvanlig å bruke stråmenn og skallselskaper til å skjule eierskap. Eiendom Norge-sjefen opplyser at Brønnøysundregistrene er i ferd med å utvikle et register som i større grad kan bidra til å avdekke reelle rettighetshavere.
Når verktøyet kan tas i bruk, er derimot uvisst.
- Jeg vil si at systemet er fryktelig gammeldags, tatt mulighetene som faktisk finnes i betraktning. Dagens ordning, kombinert med dårlig tid, gjør kontrollen blir mindre effektiv.

Vil bannlyse oligark: - Skrek «nazisvin»
Flere på svartelista
Eiendomsmegler Hans Houeland i DNB Eiendom er involvert i en rekke av landets dyreste boligtransaksjoner. Han opplyser at bransjen har fått klare instruksjoner og oppfølging i rutiner for å kontrollere FN og EUs sanksjonslister.
Og det er ikke bare sanksjonerte russere på bransjens svarteliste. Fra før har landets eiendomsmeklere måttet overvåke at ingen fra Nord-Korea, al-Qaida eller IS handler eiendom i Norge.

Jakten kan føre til milliardregning
Etter at Russland invaderte Ukraina, ble arbeidet intensivert.
- Eiendomsmeklerbransjen har ekstremt sterkt fokus på anti-hvitvasking om dagen. Det er når det kommer et firma registrert i utlandet, og risiko klassifiserer denne kunden som høy, at forsterkede kundekontroller og vurderinger iverksettes, sier Houeland til Børsen.
- Er på alerten
Den profilerte mekleren beskriver det som «essensielt» å kjenne kunden ved alle oppdragsinngåelser.
- Vi er på alerten dersom mistenkelige eiendomstransaksjon skulle dukke opp. Jeg har derimot ikke registrert noen russisk aktivitet ved kjøp eller salg, og kjenner heller ikke til andre meklere som har erfart dette, sier han og fortsetter:
- Det er viktig for oss som bransje å ta samfunnsansvar. Vi ønsker ikke å bidra til, eller bli utnyttet, i forbindelse med kriminell aktivitet.
Lauridsen i Eiendom Norge etterlyser på sin side politiske grep.
- Én ting er at det kan ta tid å bygge opp et register. Å få tilgang til folkeregisteret, og at banker og meklere får tillatelse til å samsnakke, krever bare et politisk motiv og en lovendring. Dersom regjeringen fremmer et lovforslag, kan dette være på plass innen kort tid.
Utelukker ikke russisk handel
Finanstilsynet forklarer til Børsen at dersom listeførte personer eller foretak opptrer som kjøpere av eiendom, så skal eiendomsmeklingsforetaket fryse verdier og varsle Utenriksdepartementet.

Russisk krisegrep: - Veldig risikabelt
Seksjonssjef for eiendomsmekling og inkasso, Anne-Kari Tuv, understreker likevel at ingen plikter til å overvåke tidligere kundeforhold.
- Således kan det ikke utelukkes at det bakover i tid har forekommet eiendomshandler der russiske reelle rettighetshavere ikke ble identifisert, og/eller at personer eller foretak som nylig er blitt sanksjonert av EU anskaffet eiendom på et tidspunkt der de ikke var sanksjonert, skriver hun i en e-post.
- Mer aktiv kartlegging
Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) har etterlyst hvilke tiltak regjeringen planlegger å gjennomføre for å kartlegge verdier russiske oligarker eventuelt har i Norge.

Vil svarteliste angivelig stedatter
I et tilsvar fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) heter det at Utenriksdepartementet skal varsles om tilfeller der det fryses midler i samsvar med sanksjonene.
- Sanksjonsloven inneholder ikke spesifikke krav til forebyggende tiltak for å avverge brudd eller ikke-implementering av sanksjonene. Justis- og beredskapsdepartementet opplyser at PST, i samråd med andre relevante etater, nå ser nærmere på muligheten for en mer aktiv kartlegging med videre av verdier tilhørende personer og foretak som er eller vil bli listeført, heter det i brevet fra Vedum.

Advarer: - Dette vil merkes
Finansministeren skriver videre at Finanstilsynet ikke har ansvar for generell veiledning eller tolkning av sanksjoner som gjennomføres i norsk rett.
- En del av ansvaret er å føre tilsyn med de elektroniske overvåkningssystemene banker, kredittforetak og finansieringsforetak er påkrevd å etablere for å avdekke transaksjoner tilknyttet personer underlagt sanksjoner.