Jakter oligarker i Norge: - Et detektivarbeid

Frykten for russisk aktivitet i Norge har gitt eiendomsbransjen en real hodepine. Eiendom Norge-sjefen utelukker ikke at et «fryktelig gammeldags» system åpner for smutthull.

OVERVÅKER MISTENKELIG AKTIVITET: Norske banker og eiendomsmeglerforetak er på vakt for å unngå at sanksjonerte russere gjennomfører transaksjoner i Norge. Det er ingen enkel jobb, mener Eiendom Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OVERVÅKER MISTENKELIG AKTIVITET: Norske banker og eiendomsmeglerforetak er på vakt for å unngå at sanksjonerte russere gjennomfører transaksjoner i Norge. Det er ingen enkel jobb, mener Eiendom Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke usannsynlig at det kan komme tilfeller hvor noen på sanksjonslistene blir involvert i en norsk eiendomstransaksjon, advarer administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, overfor Børsen.

I jakta på sanksjonerte russiske oligarker, har en rekke land skjerpet sine rutiner og overvåkningssystemer. Målet er å snu hver stein og kartlegge elitens skjulte formuer - for så å fryse verdiene.

Å varsle beslag av yachter, luksuseiendeler og prakteiendommer, er én ting. Å fastslå oligarkenes faktiske eierskap, krever en langt mer omfattende operasjon.

Den byrden får sentrale bransjeaktører i Norge nå erfare.

- For eiendomsmeklere er det i stor grad et detektivarbeid slik systemet er lagt opp i dag, slår Lauridsen fast.

Det var EiendomsWatch som først omtalte saken.

En risiko

Selv om eiendomsmeklerbransjen har fått klare instruksjoner om å være årvåken for russisk aktivitet, mener Lauridsen at bransjen ikke har de nødvendige verktøyene for å kunne gjøre jobben effektivt.

- Åpner dagens system for smutthull, slik du ser det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer