Jakter oligarker i Norge: - Et detektivarbeid

Frykten for russisk aktivitet i Norge har gitt eiendomsbransjen en real hodepine. Eiendom Norge-sjefen utelukker ikke at et «fryktelig gammeldags» system åpner for smutthull.

OVERVÅKER MISTENKELIG AKTIVITET: Norske banker og eiendomsmeglerforetak er på vakt for å unngå at sanksjonerte russere gjennomfører transaksjoner i Norge. Det er ingen enkel jobb, mener Eiendom Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OVERVÅKER MISTENKELIG AKTIVITET: Norske banker og eiendomsmeglerforetak er på vakt for å unngå at sanksjonerte russere gjennomfører transaksjoner i Norge. Det er ingen enkel jobb, mener Eiendom Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke usannsynlig at det kan komme tilfeller hvor noen på sanksjonslistene blir involvert i en norsk eiendomstransaksjon, advarer administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, overfor Børsen.

I jakta på sanksjonerte russiske oligarker, har en rekke land skjerpet sine rutiner og overvåkningssystemer. Målet er å snu hver stein og kartlegge elitens skjulte formuer - for så å fryse verdiene.

Å varsle beslag av yachter, luksuseiendeler og prakteiendommer, er én ting. Å fastslå oligarkenes faktiske eierskap, krever en langt mer omfattende operasjon.

Den byrden får sentrale bransjeaktører i Norge nå erfare.

- For eiendomsmeklere er det i stor grad et detektivarbeid slik systemet er lagt opp i dag, slår Lauridsen fast.

Det var EiendomsWatch som først omtalte saken.

En risiko

Selv om eiendomsmeklerbransjen har fått klare instruksjoner om å være årvåken for russisk aktivitet, mener Lauridsen at bransjen ikke har de nødvendige verktøyene for å kunne gjøre jobben effektivt.

- Åpner dagens system for smutthull, slik du ser det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.