Strømpriser:

Jakter på strømtyven

Mistanke nr. 1: Strømtyveri for å lade elbil.

VARMEKABLER OG KJØLESKAP: Men er det noen som stjeler strøm til elbil-lading i den store hyttekommunen Vinje i Telemark? Foto: Privat.
VARMEKABLER OG KJØLESKAP: Men er det noen som stjeler strøm til elbil-lading i den store hyttekommunen Vinje i Telemark? Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Nå skal strømtyven(e) i et av landets største hytteområder stoppes.

I alle fall skal han/hun/de som stjeler dyr strøm når eierne ikke er der, få slite mer for å snike seg gratis opp i kakefatet.

Hvis det er noen tyv som står bak mystiske strømregninger, da.

- Vi synes det er et mysterium at vi bruker mye strøm når vi ikke er på hytta. Forbruket varierer så mye fra dag til dag at det ikke kan stemme. En av hypotesene våre er at noen lader en elbil fra åpent strømuttak på hytteveggen, sier hytteeier Daghild G. Alvestad til Dagbladet.

Forskjellen er godt over 200 kroner dagen på bare varmekabler og batterilading av en elbil.

Familien har kontaktet elektriker for å få montert en lås på strømuttaket på hytteveggen. Før kommende helg tar de den fire timer lange bilturen fra hjemmet i Bokn ved Haugesund til hytta i Rauland for å sjekke «alle mulige» forklaringer.

SMILER HER: Men ikke smilefjes for registrert strømforbruk på hytta i Vinje kommune, Daghild G. Alvestad og Tor H. Alvestad. Foto: Privat.
SMILER HER: Men ikke smilefjes for registrert strømforbruk på hytta i Vinje kommune, Daghild G. Alvestad og Tor H. Alvestad. Foto: Privat. Vis mer

Verken Daghild G. Alvestad eller mannen Tor H. Alvestad er elektroingeniører - derimot sykepleier på akuttavdeling og kjøpmann. Og de vet minst like mye som folk flest om fakturaer/regninger i forhold til hva de har kjøpt/brukt.

- Mistenker naboer?

Spekulasjoner om mystiske strømregninger i den største hyttegrenda Holtardalen i Rauland i en av landets største hyttekommuner i Vinje i Telemark, tok «fyr» for et par uker siden.

Da tok Daghild G. Alvestad opp saken i Facebook-gruppa «Vi som har hytte på Rauland». Distriktsavisene Varden og Telemarksavisa har omtalt utspillet, og hyttestrømdebatten har skutt fart.

Alvestad spurte først om andre hyttefolk hadde opplevd de samme som dem - fire-fem dager med unormalt høy strømregning for hytta på dager de ikke hadde vært der.

- Har du fått ubehagelige tilbakemeldinger, slikt som «hun som mistenker naboene for å stjele strøm»?

- Nei, på ingen måte. Men flere andre forteller at de har opplevd det samme uten å skjønne hvorfor. Det er stort engasjement for å finne ut hva som skjer med strømmen i hytteområdet.

Varmekabler på 10 grader

Og de mystiske målingene har ikke stoppet etter at saken ble en felles snakkis.

Det er ingen bom, men åpen vei, der Alvestad og hyttenaboene holder til.

Alvestads hytte har 50 kvadrat grunnflate, har vært i familiens eie i fire år, og er nyere enn 10 år gammel.

- Vi har varmekablene på 10 plussgrader når vi ikke er der. Og kjøleskapet er koplet på. Det er alt. Og strømkontakten på uteveggen har vært åpent tilgjengelig til nå. Vi har ikke kameraovervåkning, sier Daghild G. Alvestad.

Noen andre momenter: strømforbruket har uten unntak vært unormalt høyt på ukedager de ikke har vært der.

Hyttenaboen med låst utekontakt har ikke hatt slik mystiske prishopp - heller ikke en annen hyttenabo med kameraovervåkning, som Alvestad ikke har.

VINTER: Hytteeierne i Rauland har bare varmekabler på 10 grader og kjøleskap tilkoplet. Registrert strømforbruk kommer med helt andre tall. Foto: Privat.
VINTER: Hytteeierne i Rauland har bare varmekabler på 10 grader og kjøleskap tilkoplet. Registrert strømforbruk kommer med helt andre tall. Foto: Privat. Vis mer

- For hele september fikk vi en normal regning for bruk av 89 kilowattimer (hWh). Hittil i oktober viser forbruket 450 kWh.

- Tyveri

Forskjellen i logisk og mystisk strømpris pr. dag setter et ekstra spørsmålstegn om strømtyveri fra en eller flere elbil-eiere:

- Vi har elbil selv, og vet at det går mellom 30 og 60 kWh til full lading, avhengig av hvor tomt batteriet er.

GRATIS BATTERILADING? Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB.
GRATIS BATTERILADING? Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB. Vis mer

Mandag 17. oktober ble det registrert 45 kWh forbruk fra hytteadressen. Det tilsvarer rundt 230 kroner med vår spotpris, som i snitt utgjør fem kroner pr. kWh.

-Tirsdag 18. oktober: 1,68 kWh - 8-10 kroner. Det stemmer med varmekablene.

- Fredag 21. oktober: Forbruker er plutselig oppe i 41kWh. Et mysterium at vi bruker så mye strøm når vi ikke er på hytta.

FIKK SJOKK: Hytteeier Wenche Halland kunne ikke tro hva som hadde skjedd mens uværet herjet ved hytta hennes. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Strømleverandør Rauland Kraft har foreløpig ikke noen konkret forklaring på hva som har skjedd i det store hytteområdet i hjemkommunen Vinje.

- Det er som regel en varmeovn, varmtvannstank eller liknende som har vært på. Det kan også skje at andre kopler seg på utekontakten. Det er tyveri rett og slett, sier daglig leder Tor Olav Nystog til Telemarksavisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer