I 24 år har finansmannen Bill Browder «kriget» mot russiske milliardærer og tjenestemenn.

Alt startet da en styrtrik oligark forsøkte å stjele aksjer verdt 900 millioner kroner.

Men da Browder yppet seg mot presidenten, ble det for
alvor farlig.

Nå bruker han all sin tid på å ramme Putin og kretsen rundt ham der det svir aller mest:

I lommeboka.

Jakter Putins milliardærer

Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Børsen): Da forretningsmannen Bill Browder 16. juli i 2018 satte seg ned for å skrive sin andre bok om sin tid i Russland, begynte det plutselig å summe ustoppelig i mobiltelefonen hans.

SMS-er og e-poster tikket ustanselig inn - med ett budskap:

«Putin snakker om deg».

Den russiske presidenten har ikke for vane å navngi sine fiender offentlig.

Likevel var det nettopp det han gjorde under en pressekonferanse med den daværende amerikanske presidenten Donald Trump etter et toppmøte i Helsinki samme dag.

Seks dager før toppmøtet tiltalte Justisdepartementet i USA 12 russiske etterretningsoffiserer for innblanding i presidentvalget i 2016.

NAVNGA BROWDER: På denne pressekonferansen i Helsinki anklaget Vladimir Putin Bill Browder for omfattende skatteunndragelse i Russland. Foto: David Silpa/UPI/Shutterstock
NAVNGA BROWDER: På denne pressekonferansen i Helsinki anklaget Vladimir Putin Bill Browder for omfattende skatteunndragelse i Russland. Foto: David Silpa/UPI/Shutterstock Vis mer

Til et samlet pressekorps sa Putin at han ville tillate at de 12 ble avhørt, mot at Russland selv fikk avhøre en rekke amerikanske borgere han hevdet hadde begått lovbrudd i Russland.

Den eneste av dem han navnga var Bill Browder, som han anklaget for å ha tjent 1,5 milliarder dollar i Russland uten å betale skatt.

Trump omtalte dette som et «utrolig tilbud», og holdt i flere dager døra på gløtt for muligheten til å utlevere Browder.

SANKSJONER: Dagbladet tok en prat med grunnlegger av og direktør for Hermitage Capital Management, Bill Browder i London om hvordan han jobber med jakten på russiske oligarker. Video: Dagbladet TV / Nina Hansen Vis mer

Forretningsmannen hadde imidlertid frasagt seg sitt amerikanske statsborgerskap til fordel for britisk, og kunne dermed uansett ikke utleveres av USA.

- Ekstremt respektløst

Dagbladet Børsen møter den britisk-amerikanske finansmannen i firmaet Hermitage Capital Managements kontorer i London.

Tross de mange truslene mot Browders person, består resepsjonen av en enslig, høflig sikkerhetsvakt. Vel oppe i sjuende etasje blir Børsens reportere kjapt geleidet inn i et møterom og utstyrt med to flasker vann.

Selskapet hersket på det meste over verdier tilsvarende fire milliarder dollar. Det er likevel er langt ifra noen overdådig luksus å spore i hovedkvarteret ved Finsbury Park.

De ansatte sitter i et kompakt kontorlandskap, innredet i sedvanlig stil med grå vegg-til-vegg-tepper. To møterom er separert ut med glassvegger.

Det er ikke lenger milliardinvesteringer, men menneskerettsarbeid som nå foregår fra hovedkvarteret.

- Jeg tror Putin oppfatter det jeg gjør som ekstremt respektløst. Og respektløshet er det Putin tåler aller dårligst. Det er som hierarkiet i et fengsel. Hvis jeg kommer unna med å være respektløs mot ham, kan også andre det.

Siden 1998 har Browder vært i harde kamper med de russiske oligarkene, en liten gruppe svært mektige milliardærer, som på kort tid sikret seg enorme mengder ressurser i kaoset som oppsto etter Sovjetunionens fall.

Arbeidet har gjort ham til en av Putins aller verste fiender.

I åra som har gått har russiske myndigheter kastet Browder ut av Russland, pågrepet advokaten hans - som seinere skulle dø i fengsel - og flere ganger brukt Interpol for å forsøke å få ham arrestert i Europa.

Sistnevnte skulle de også lykkes med ved en anledning.

Usannsynlig aktivist

Da den britisk-amerikanske finansmannen først gikk til krig mot korrupsjon og oligarker i Russland, handlet det om alt annet enn idealisme.

Da offentlig eiendom og ressurser i Sovjetunionen ble privatisert på 90-tallet så Browder store muligheter. Han oppdaget at flere store selskaper ble verdsatt flere titalls ganger lavere enn deres reelle verdi, og skjønte at det var svært gode penger å tjene på å investere i landet.

På få år ble Browder og hans firma Hermitage Capital Management den største investoren i landet, og forvaltet i 1997 verdens mest lønnsomme fond. Året etter skulle de imidlertid få et brutalt møte med korrupsjonen som herjet i Russland på 90-tallet.

Oligark og seinere Putin-venn Vladimir Potanin eide majoriteten av aksjene i et oljeselskap Browders fond hadde investert i. I 1998 kunngjorde Potanin og eierne at de skulle gjennomføre en emisjon, altså øke antallet aksjer i selskapet, uten at Browder fikk muligheten til å øke sin kapital.

Dette ville mer enn halvert Browders investering, og ført til et tap på nærmere 900 millioner kroner.

I stedet for å finne seg i dette, bestemte Browder seg for å gå til krig mot Potanin.

- Firmaer vi hadde investert i som skulle ha tjent en milliard dollar, tjente ingenting, og alt gikk ut bakdøra, sier Browder.

- Jeg måtte stanse tyveriene for å redde verdien i investeringene mine.

Farlig

Browder vant det første slaget, og styret i oljeselskapet trakk beslutningen.

Med åra skulle han dokumentere flere tilfeller av tyverier fra oligarker og korrupte tjenestemenn fra firmaer han selv hadde investert i.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Men da Vladimir Putin kom til makta, skulle Browders spill vise seg å bli virkelig farlig.

I 2004 saksøkte Browder og firmaet hans gass- og oljegigantene Gazprom og Surgut Neftegaz, da de mente Putin selv eide aksjene gjennom en skyggeordning.

Året etter ble Browder nektet innreise til Russland, og svartelistet som en trussel mot nasjonens sikkerhet.

Firmaets kontorer ble ransaket av politiet flere ganger i åra som fulgte. Flere av Browders kollegaer og kontakter rømte etter hvert fra Russland.

På oppdrag fra Browder skal advokat Sergej Magnitskij i 2008 ha avdekket at en gruppe politifolk, byråkrater og kriminelle hadde svindlet den russiske staten for rundt 1,3 milliarder kroner etter å ha ulovlig ekspropriert tre av selskapene fondet hadde investert i.

DØDE I FENGSEL: Natalija Magnitskaja, Sergej Magnitskijs mor, holder opp et portrett av sønnen under et intervju med nyhetsbyrået AP i Moskva. Sønnens død skulle bli startskuddet for de aller første sanksjonene mot Putins allierte milliardærer. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
DØDE I FENGSEL: Natalija Magnitskaja, Sergej Magnitskijs mor, holder opp et portrett av sønnen under et intervju med nyhetsbyrået AP i Moskva. Sønnens død skulle bli startskuddet for de aller første sanksjonene mot Putins allierte milliardærer. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Vis mer

I stedet for å åpne etterforskning mot de involverte, pågrep russiske myndigheter Magnitskij og satte ham i fengsel. Der døde han året etter.

- Drept

Browder, Magnitskijs familie og en rekke menneskerettsaktivister mener å kunne bevise at Magnitskij ble drept. De har lagt fram dokumentasjon som skal bevise tortur i fengselet, og at han ikke fikk helsehjelp da han sårt trengte det.

Russiske myndigheter avviser dette, og hevder han døde av et hjerteinfarkt.

- Hadde han ikke jobbet for meg, ville han vært i live i dag. Det er klart jeg føler et ansvar.

Siden har Browder viet all sin tid på å selge inn et lovverk som rammer Putin og hans milliardærfavoritter der det svir aller mest: I lommeboka.

Tre år etter Magnitskijs død vedtok den amerikanske Kongressen en lov som gjør det mulig å sanksjonere personer som har vært involvert i menneskerettighetsbrudd og grov korrupsjon.

Tilsvarende lover er nå vedtatt i 34 land, også i Norge, selv om loven her ikke bærer Magnitskijs navn.

RINGES NED: Etter Putins invasjon av Ukraina, har telefonen til Bill Browder ringt ustanselig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RINGES NED: Etter Putins invasjon av Ukraina, har telefonen til Bill Browder ringt ustanselig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kampen for å selge inn lovverket har til tider vært hard for Browder.

- Før krigen oppfattet folk arbeidet mitt som et hekt, som om jeg var skilt, og ikke klarte å slutte å snakke om eksen min. Jeg fikk beskjed om å slutte å mase om Russland hele tiden.

24. februar 2022 skulle det endre seg. I takt med Putins invasjon av Ukraina har også en lang rekke oligarker blitt sanksjonert av både USA, EU og Storbritannia.

- Nå, etter invasjonen, vil alle høre på oss.

Telefonen til Browder har ringt kontinuerlig siden. Og arbeidet med å selge inn Magnitskij-loven har blitt langt enklere.

I London

Den britiske hovedstaden er en av de viktigste byene for persongalleriet rundt Putin. Både Browder og Mikhail Khodorkovskij, en av landets aller fremste opposisjonelle, kaller byen sitt hjem.

Det samme gjør flere av oligarkene Browder selv har gjort livet surt for i flere tiår.

I byens mest fasjonable strøk ligger villaene og luksusleilighetene som perler på snor.

Flere av disse tilhører sanksjonerte milliardærer med svært tette bånd til Putin.

De samme menneskene Browder kjemper mot.

Den største av disse, herskapshuset Witanhurst, skal være verdt over 3,6 milliarder kroner.

Så tette er båndene at byen har fått kallenavn som Londongrad og Moscow-on-Thames. Massive eiendommer, enkelte av dem antatt verdt flere milliarder kroner, eies i dag av oligarker som er rammet av vestlige sanksjonspakker.

Britiske myndigheter og bankvesen har fått massiv kritikk for å tilrettelegge for oligarkenes milliardformuer.

- Det er motbydelig og frustrerende, sier Browder.

- Jeg kjenner folk som vil sitte hele dagen og høre meg snakke om drap, forgiftninger og grusomheter Putin har begått. Dagen etter kan de gå og spise middag med den russiske ambassadøren, som om ingenting hadde skjedd.

Neste steg

Nå vil Browder ikke bare oligarkene selv til livs, men også dem han mener har bidratt til å bygge strukturene rundt dem.

- Oligarkene har de siste 22 åra vært klare over at noen kommer til å gå etter pengene deres. Disse pengene er utbytte fra kriminalitet, men er lagt i strukturer her i London som ingen klarer å penetrere, sier han.

LONDONGRAD: I finansdistriktene i Browders hjemby London arbeider en rekke advokater, regnskapsførere og andre som har jobbet for oligarkene Browder kjemper for å få sanksjonert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LONDONGRAD: I finansdistriktene i Browders hjemby London arbeider en rekke advokater, regnskapsførere og andre som har jobbet for oligarkene Browder kjemper for å få sanksjonert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Derfor vil Browder nå forsøke å selge inn en endring i sanksjonslovene, som forplikter alle som har bistått med skallselskap og andre strukturer som hjelper oligarkene å skjule penger, til å stå fram.

Han anslår at rundt tusen advokater, rådgivere og regnskapsførere i byen vil kunne rammes.

- Jeg vil tvinge dem som har hjulpet oligarkene til å bli varslere, sier Browder.

- De burde bli ressurser for myndighetene i denne kampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer