Japan med oppsiktsvekkende alko-grep

Befolkningen drikker mye mindre alkohol enn før. Den trenden ønsker landet å snu.

BAR: Japanere skåler på bar. Det ønsker myndighetene mer av. Foto: Shutterstock / NTB
BAR: Japanere skåler på bar. Det ønsker myndighetene mer av. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I Japan drikker unge voksne stadig mindre alkohol, og flere enn før drikker ikke i det hele tatt.

Tall fra skattemyndighetene viser at inntak av alkoholholdig drikke per innbygger har gått fra 100 til 75 liter årlig, fra 1995 til 2020.

Og når forskningen er klar på skadeeffekten alkohol har på folkehelsa og samfunnet, skulle man kanskje tro at myndighetene jubler av statistikken.

Alkogrep

Men nei, de vil få befolkningen til å drikke mer. Derfor har de igangsatt en nasjonal konkurranse, der målet er å få reversert trenden.

Kampanjen «Sake Viva!», bakket av skatteetaten, sikter på å sparke i gang en plan som gjør drikking mer attraktivt og gi industrien et løft, melder BBC.

Årsaken er økonomisk. Da pandemien traff landet stupte Japans skatteinntekter fra alkoholsalg med 110 milliarder yen, cirka 7,8 milliarder kroner etter dagens kurs, ifølge The Japan Times.

Vil få etterspørselen opp

Folks nye vaner, delvis forårsaket av pandemien, samt en aldrende befolkning har skyld i at drikkeraten fortsatt er lav.

Konkurransen er rettet mot 20 til 39-åringer, som oppfordres til å dele forretningsideer slik at alkoholetterspørselen blant deres jevnaldrende går opp - enten det er for japansk sake, shochu, whisky, øl eller vin.

9. september skal den beste ideen kåres. Deltakerne oppfordres til å finne nye design og produkter, og promotere hjemmedrikking, ifølge The Guardian.

- Tuller du?

Reaksjonene på kampanjen har ikke latt vente på seg. Flere er kritiske til at et offentlig organ oppfordrer unge til å drikke. Flere mener at det ikke legges nok vekt på helserisikoen, eller tar hensyn til folk med drikkeproblemer, ifølge CNN.

- Tuller du med meg? Å holde seg unna alkohol er en god ting, skriver en bruker på Twitter.

Japans helsedepartement har imidlertid advart om farene ved overdreven drikking. I et innlegg på nettsida sin i fjor beskrives overdrevent alkoholforbruk som et «stort sosialt problem» som vedvarer, til tross for nedgangen i forbruket. Samtidig oppfordres de med usunne drikkevaner til å «revurdere» forholdet til alkohol.

Finalistene i konkurransen vil bli invitert til en gallaprisutdeling i Tokyo 10. november, og skattemyndighetene sier at de vil støtte kommersialiseringen av ideene fra vinneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer