- Jeg ble ganske forbanna

Sammen igjen etter bruddet: LO-leder Peggy Hessen Følsvik setter ord på hvordan hun opplevde rabalderet.

VENNER IGJEN: Etter noen stormfulle timer fredag, var enigheten og tilliten gjenopprettet da LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid møttes til debatt i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen / NTB
VENNER IGJEN: Etter noen stormfulle timer fredag, var enigheten og tilliten gjenopprettet da LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid møttes til debatt i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER (Børsen): Før helga var det full isfront mellom NHO og LO. Mandag møttes arbeidslivstoppene igjen til debatt under ONS-messa i Stavanger.

- Det var ugreit. Jeg ble ganske forbanna, for å si det mildt.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik la ingenting mellom da hun ble bedt om å kommentere bråket mellom LO og NHO før helga. Da var isfronten total - i noen timer.

Tillitsknekk

Mandag var bråket før helga et tilsynelatende tilbakelagt stadium, og på scenen møttes de to til debatt, under overskriften «Norsk energiframtid - på tilliten løs?» sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg på Kristiansundspaviljongen i Vågen i Stavanger under ONS-messa.

Og at det handlet om tillit er kanskje en tanke ironisk, for det var nettopp tilliten mellom LO og NHO som fikk seg en alvorlig knekk fredag.

Da brøt LO all kontakt med NHO med umiddelbar virkning, som følge av uttalelser fra Stein Lier-Hansen, leder i det mektige NHO-forbundet Norsk Industri.

Uttalelser om at han mente lockout burde bli et virkemiddel som er likestilt med streik vekket harme i LO. At samtaler mellom Følsvik og Almlid ble gjengitt i VG, gjorde ikke saken noe bedre for LO-lederen.

Almlid var raskt ute og beklaget og uttalte at det var «svært uheldig» at samtalene var gjengitt i avisa.

- Ikke endret policy

Følsvik, som altså var «ganske forbanna, for å si det mildt» forteller at situasjonen var så alvorlig at riksmekleren kalte inn de to toppene til et møte på fredag.

- Når riksmekleren innkalte oss til en samtale fredag, for så alvorlig var det faktisk, så måtte vi ganske enkelt skvære opp. Det gjorde vi. Så skal vi tåle å være uenige når vi må det, men i bunnen må det ligge tillit, sier Følsvik til Børsen.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Dermed gjenopptok LO kontakten med NHO. Hadde ikke det skjedd hadde neppe de to arbeidslivstoppene møtt hverandre til debatt mandag kveld.

NHO-sjef Almlid gikk ikke inn på detaljene da han fikk spørsmål om hva som skjedde mellom NHO og LO fredag. Han hoppet i stedet rett til oppgjørets time, der han selv måtte legge seg temmelig flat:

- Vi slo fast at NHO ikke har endret policy når det gjelder lockout som en generell trussel. Det er et lovlig virkemiddel, men vi bruker det med omhu. Så sier vi at et vellykket topartssamarbeid forutsetter tre ting: tillit, tillit, tillit. Også må vi kunne snakke sammen, uten at innholdet kommer til et sted det ikke skal.

- Ikke endret syn

Under mandagens debatt så det ut til at tilliten var gjenopprettet. På spørsmål fra Børsen hva slags inntrykk det gjorde at LO-lederen sa hun var ganske forbanna, sier Almlid:

- Det trengte jeg ikke høre i dag, det så vi alle sammen i media. Den saken ble løst på fredag, og vi står sammen i dag. Jeg er helt sikker på at både LO og NHO og alle forbundene kommer til å jobbe godt sammen, sier Almlid.

- Hva tenker du om bakgrunnen for at det ble bråk?

- Jeg har forståelse for at de hadde behov for å få en avklaring. Om vi 1: vil ha mer lockout, og 2: fortsatt kan ha fortrolige samtaler. Og NHO har ikke lagt om policyen på lockout, og vi skal kunne ha fortrolighet.

- Skjønner du at de oppfattet det som at dere hadde lagt om policyen?

- Det var i hvert fall behov for at vi presiserte.

For Almlid er svært tydelig når han presiserer at de ikke har endret syn.

- Jeg skal være veldig tydelig. Det er ingen intern uenighet hos oss i synet på lockout. Dette er det ingen tvil om. Det sier Stein Lier Hansen, det sier alle, slår han ettertrykkelig fast.

Rørende enighet

I debatten viste Almlid til den felles industripolitiske plattformen som LO og NHO la fram for et år siden. Det omfattende dokumentet peker fram mot 2050 - og er et eksempel på hvordan tillitsfullt samarbeid mellom hovedpartene i norsk arbeidsliv arter seg på sitt beste.

- Energisektoren er nok det stedet der trepartssamarbeidet viser seg fra sin beste side. Og den kortsiktige debatten, som ofte tar litt fyr, den vil vi ikke ha, uttalte Almlid.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

For der det før helga var stridigheter, var det nærmest en rørende enighet mellom frontfigurene for de to ledende organisasjonene i norsk arbeidsliv mandag.

- Han tar alle poengene mine når han snakker før meg, repliserte Peggy Hessen Følsvik, før hun understreket at tillit kanskje er det største konkurransefortrinnet i omstillingstider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer