Millitærkupp i Myanmar:

- Jeg blir lei meg

- Myanmar ligger nært mitt hjerte, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke om militærkuppet i landet.

TUNGT INNE: Telenors konsernsjef Sigve Brekke (med barn på armen) var selskapets Asia-sjef da Telenor markerte sin inntreden i landet samtidig som kongeparet besøkte Myanmar i 2014. Dronning Sonja ble åpenbart sjarmert. Daværende Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas til høyre. Foto: Heiko Junge / NTB
TUNGT INNE: Telenors konsernsjef Sigve Brekke (med barn på armen) var selskapets Asia-sjef da Telenor markerte sin inntreden i landet samtidig som kongeparet besøkte Myanmar i 2014. Dronning Sonja ble åpenbart sjarmert. Daværende Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas til høyre. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagen før Telenor-toppen Sigve Brekke skulle legge fram årsresultatet for konsernet, smalt det i Myanmar.

Militæret arresterte landets leder, fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi, innførte unntakstilstand og tok tilbake makten i landet.

- Jeg må si jeg blir lei meg når jeg ser hva som skjer. Myanmar ligger nært mitt hjerte. Jeg har vært flere ganger i landet, både før det åpnet opp, da vi fikk lisens i 2013 og ikke minst da vi startet opp året etter, sier Brekke til Børsen.

Fulgt på nært hold

Brekke forteller at bare 7-8 prosent av Myanmars befolkning hadde tilgang til kommunikasjonstjenester da Telenor som en av flere aktører gikk i gang med å bygge ut nettet i landet.

- Nå har alle mobil, de er like oppegående databrukere som resten av verden. Tenk hva det betyr for et land som har vært stengt i 50 år! Vi har sett på nært hold hvor viktig kommunikasjonstjenester er for demokratiseringsprosessen i et land, sier Brekke.

- Derfor er det også veldig trist det jeg ser nå. Vi får håpe det blir nye skritt framover, men dette er et skritt tilbake, sier toppsjefen som var Asia-sjef i Telenor da selskapet etablerte seg i Myanmar.

Nettet virker igjen

Telenor har rundt 750 ansatte i Myanmar - hvorav fire er nordmenn. Selskapet er en av de største utenlandske investorene i landet, og har en markedsandel på rundt 35 prosent.

- I denne situasjonen er det viktig at vi gjør det vi skal gjøre, nemlig å sørge for at det er et nettverk som virker. Heldigvis er nettet og distribusjonen oppe og går igjen. Vi betjener nå kundene på en ganske normal måte, sa Brekke i forkant av presentasjonen av selskapets årsresultat tirsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) og USAs president Joe Biden er blant mange internasjonale ledere som fordømmer militærkuppet i Myanmar. USA truer med sanksjoner for å presse myanmarske militære til å fra seg makten igjen.

- Når det snakkes om sanksjoner så åpner vel det for noen dilemmaer også for Telenor?

- Så absolutt. I øyeblikket bruker vi tida på å sørge for at tjenestene fungerer. Så får vi ta det etterhvert som det kommer. Dette er dilemmaer vi har levd med i andre asiatiske land også. Vår grunnholdning er at å være til stede - med våre grunnverdier, vår måte å drive virksomheten på, også er en måte å drive disse landene inn i framtida.

Brekke legger til at Telenors ansatte i Myanmar er trygge, noe som har vært konsernets fremste prioritet etter at det militære overtok makten natt til mandag.

Som et fengsel

Et av de 400 pågrepne parlamentsmedlemmene sier på telefon til nyhetsbyrået AP tirsdag at Myanmars politikere holdes innesperret i et boligområde for medlemmer av nasjonalforsamlingen i landets hovedstad.

Mannen vil ikke oppgi navnet sitt av frykt for represalier. En annen folkevalgt som nyhetsbyrået AFP har snakket med, beskriver området som et fengsel med uteområder.

En talsperson for militæret sa mandag at det er innført unntakstilstand i landet for ett år. Samtidig har ledere verden rundt fordømt kuppet.

Det er ikke kommet ut noen informasjon om hvor Suu Kyi befinner seg.

Måtte stenge

Kort tid etter kuppet mandag, fikk Telenor ordre fra myndighetene om å stenge ned nettet i noen regioner.

- Vi etterkom kravet, samtidig som vi sier tydelig fra om vår holdning og vårt ståsted. Å understreke Telenors åpenhetsprinsipp er en klar beskjed til myndighetene om at de ikke kan gjøre som de vil, sier Brekke.

Tirsdag er Telenors nett igjen oppe.

Den offisielle begrunnelsen for kuppet er valget som fant sted i Myanmar 8. november i fjor, hvor NLD, Aung San Suu Kyis parti, vant 83 prosent av setene i landets nasjonalforsamling.

- Folket oppfordres til å motsette seg kuppet fullt ut og gjøre kraftfull motstand mot det, sa Suu Kyi i en uttalelse kort tid etter pågripelsen.

I etterkant har partiet som støtter militæret framsatt påstander om omfattende fusk under valget, noe landets valgkommisjon har avvist.

- Uregelmessighetene kan i en viss grad ha påvirket valgresultatet, men ikke vesentlig. Militæret innrømmer selv at Suu Kyi vant, men mener at seiersmarginen i realiteten var mindre, sa fredsforsker Stein Tønnesson til Dagbladet i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer