Nicolai Tangen:

- Jeg er den største taperen

Oljefondet-sjef Nicolai Tangen (56) mener ingen har tapt like mye penger som ham siden Jesus ble født.

SJEF I KRISETIDER: Siden Nicolai Tangen tok over som oljefond-sjef i september 2020, har verdensøkonomien gått gjennom store forandringer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJEF I KRISETIDER: Siden Nicolai Tangen tok over som oljefond-sjef i september 2020, har verdensøkonomien gått gjennom store forandringer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med det årlige Verdens økonomiske forum Davos i Sveits som samler verdensledere denne uka, har Nicolai Tangen gjort seg bemerket i flere internasjonale medier.

Blant annet står han som avsender av et debattinnlegg i Financial Times, der han kritiserer saftige lederlønninger i selskaper hvor norske oljepenger er investert.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

Tapte 1680 milliarder

Og i et intervju med britiske The Times, snakker han åpenhjertig om hvordan det har vært å lede fondet siden han tok over i september 2020.

- Jeg tenkte på det da jeg søkte på jobben, at det var en mulighet for at verdien på fondet kunne falle i verdi, siden det hadde gått opp i 24 år, sier han lattermildt til avisa, og fortsetter:

- Men jeg er den største taperen noensinne. Jeg tapte 1680 milliarder norske kroner i første halvdel av året. Ingen har tapt så mye penger siden Jesus ble født.

Likevel skrev Guinness World Records på sine nettsider nylig at Tesla- og Twitter-sjef Elon Musk skal ha tapt 182 millliarder dollar, cirka 1820 milliarder kroner, av sin formue siden november 2021. Rekord-utstederen mener det er det største personlige økonomiske tapet i verdenshistorien.

Nådde ny milepæl

Stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa har nemlig gått hardt ut over Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det egentlig heter.

Ifølge fondets rapport for tredje kvartal i 2022, var avkastningen da på minus 4,4 prosent for den perioden. Det betyr et tap på 449 milliarder kroner.

Det har likevel tatt seg opp den siste tida, og i starten av januar nådde fondet en milepæl: Markedsverdien er nå over 13000 milliarder kroner.

Ifølge Oljefondets egne løpende «ticker» på nettsidene deres, som viser fondets markedsverdi i sanntid, er markedsverdien nå godt over 13000 milliarder kroner.

I intervjuet med den britiske avisa forteller Tangen at han egentlig ikke liker den løpende tall-oppdateringen.

- Den oppmuntrer til kortsiktig tenkning. Før jeg begynte i jobben tenkte jeg at jeg ville bli kvitt den, sier han, og fortsetter:

- Men hvis jeg hadde kvittet meg med den hadde det blitt revolusjon. Folk er fiksert på det tallet, noen har det oppe på dataskjermen sin. Og hver gang det når en ny milepæl, skriver avisene om det. Nordmenn er så utrolig stolte av fondet, fordi det tilhører dem alle. Det føler jeg på kroppen. Når jeg går rundt i byen eller er på restauranter så kommer det folk bort til meg og vil snakke om fondet. Det er et enormt eierskap og stolthet i befolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer