- Jeg er fremdeles i live

Å forklare nordmenn hvorfor Oljefondet har gjort en god jobb, selv om det tapte 1680 milliarder, er en krevende oppgave, innrømmer Nicolai Tangen.

KREVENDE: Nicolai Tangen synes det er vrient å forklare folk hvordan det kan ha seg at Oljefondet gjør en god jobb, samtidig som de har tapt 1680 milliarder på et halvår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVENDE: Nicolai Tangen synes det er vrient å forklare folk hvordan det kan ha seg at Oljefondet gjør en god jobb, samtidig som de har tapt 1680 milliarder på et halvår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER (Børsen): Krig, energikrise og urolige markeder. Det siste året har vært utfordrende for alle som på en eller annen måte forsøker å tjene penger i finansmarkedene.

Så også for Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det offisielt heter.

Tapte et statsbudsjett

Tidligere i år kunne fondets sjef Nicolai Tangen presentere tall som kunne framstå som et skrekkelige:

I første halvår i år tapte fondet 1680 milliarder, noe som faktisk er drøye 100 milliarder mer enn et norsk statsbudsjett.

Men på tross av dette har de færreste anklaget Oljefondet for å ha gjort en dårlig jobb, for sammenliknet med den såkalte referanseindeksen var Oljefondets avkastning 1,14 prosentpoeng bedre per 30. juni 2022.

En forskjell som tilsvarer 156 milliarder kroner.

- Jeg er i live

Bak solbrillene i den varme seinsommersola på ONS-messa i Stavanger tilstår Oljefond-sjef Nicolai Tangen overfor Børsen at det er krevende å få fram budskapet om at de faktisk har gjort en god jobb, selv om tapet ser svimlende ut.

- Det forsøker vi å forklare så godt vi kan, men det er ikke helt enkelt å få det fram.

- Tenker du at dere har fått det godt nok fram?

- Jeg tenker jo at vi på en måte har fått det fram, for jeg er fremdeles i live selv om Oljefondet har tapt 1680 milliarder i første halvår, humrer Tangen.

Vil bygge tillit til fondet

Under ONS skulle Tangen tirsdag snakke om det som er det gjennomgående temaet for hele messa, nemlig «trust», eller tillit på godt norsk. Det mener han henger godt sammen med hvordan Oljefondet selv opptrer i offentligheten.

- Tillit er kunnskap. Du bygger tillit gjennom å bygge kunnskap. Det vi ser på våre undersøkelser er at jo mer folk kan om fondet, altså ren faktakunnskap, jo mer tillit har de til fondet, fastslår Tangen.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Nettopp derfor mener han det er viktig at fondet er til stede på arenaer som ONS, på universiteter og skoler, og er tilgjengelig i media for å fortelle om fondet.

- Da får de mer kunnskap, og dermed mer tillit. Og det er viktig når vi skal inn i en mer ruskete verden framover, sier Tangen.

Når Børsen bringer podkasten oljefondssjefen lager på banen, blir han straks entusiastisk. Når han i høst kan dra gjester som Ferrari-sjefen, og topper fra Netflix og Disney opp av hatten, er det kanskje ikke så rart.

- Henger denne podkasten sammen med det du sier om at dere skal være åpne og være der ute blant folk?

- 100 prosent. Vi lager podkasten for å øke kunnskap om det nordmenn eier.

- Ekstremt komplekst

Det aller viktigste for Tangen er uansett utviklingen i Oljefondet. Det er krevende nok i en verden der det for tiden er ganske ruskete.

Kristiansanderen som sitter som øverste ansvarlig for nærmere 12 000 milliarder norske kroner, investert over hele verden, sier det er «et ekstremt komplekst landskap».

- På den ene siden fører de høye energiprisene til høyere prisstigning, og det er negativt for obligasjoner og aksjer. Så det er på en måte ensidig negativt, sier Tangen, som raskt legger til at det tross alt også fører til mye høyere olje- og gasspriser.

- Nå er jo det av tragiske årsaker, så det er det som gjør at vi ikke kan hoppe opp og ned. Det er bare et faktum. Isolert sett for Oljefondet så kommer det masse penger inn, og det at vi kan investere de pengene på lavere kurser er jo positivt. Nøkkelen til å gjøre Norge rikt er jo å kjøpe billig og selge dyrt, og nå holder vi på å kjøpe litt billigere enn det vi gjorde i fjor, sier Tangen.

Vil hedre oljeindustrien

På ONS-messa, på folkemunne beste kjent som oljemessa, kan en nesten gå seg vill i vrimmelen av stands med bedrifter som vil vise seg fram for både framtidige samarbeidspartnere og beslutningstakere.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Tangen sier han føler seg ydmyk når han ser all teknologien, alle menneskene og selskapene som står bak oljeindustrien.

- Her er det så mange tusen mennesker som jobber framover med et felles mål. Det er grunnen til at det har gått så bra med olje- og gassnæringen i Norge, og det som er grunnen til at vi har hele Oljefondet. Det er også derfor jeg har vært så «keen» på å bruke det navnet, fordi jeg tenker at vi skal være skikkelig stolt av olje- og gassnæringen vår, og hedre alle som har bygget den opp, sier Tangen.

Tror på energiselskapene

Det er en kjent sak at selv om Oljefondets sjef skal forvalte den norske oljeformuen etter beste evne, så står han ikke helt fritt. Han kan for eksempel ikke bruke fondets penger til å investere i rene kullselskaper.

På spørsmål om Tangen i framtida tror det vil komme press om å trekke fondet ut av oljeselskaper, viser han til at de i 2019 solgte seg helt ut av såkalte oppstrømsselskaper, altså selskaper som utelukkende driver med leting og utvinning av olje.

- Det var ikke klimaårsaker til det. Det var fordi man tenkte at så mye av landets inntekter kommer av at vi har olje- og gassinntekter, at det å ha rene oljeaksjer i tillegg ville ikke være fornuftig, sier Tangen, og fortsetter:

- Når det gjelder de integrerte energiselskapene, de store, så har de en viktig rolle i det grønne skiftet. Derfor mener vi at vi fortsatt skal eie de.

- Det er der det grønne skiftet ligger?

- Ja, det er der det grønne skiftet ligger. De bruker veldig mye av inntektene de får fra olje og gass til å foreta dette skiftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer