- Jeg er fremdeles i live

Å forklare nordmenn hvorfor Oljefondet har gjort en god jobb, selv om det tapte 1680 milliarder, er en krevende oppgave, innrømmer Nicolai Tangen.

KREVENDE: Nicolai Tangen synes det er vrient å forklare folk hvordan det kan ha seg at Oljefondet gjør en god jobb, samtidig som de har tapt 1680 milliarder på et halvår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVENDE: Nicolai Tangen synes det er vrient å forklare folk hvordan det kan ha seg at Oljefondet gjør en god jobb, samtidig som de har tapt 1680 milliarder på et halvår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER (Børsen): Krig, energikrise og urolige markeder. Det siste året har vært utfordrende for alle som på en eller annen måte forsøker å tjene penger i finansmarkedene.

Så også for Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det offisielt heter.

Tapte et statsbudsjett

Tidligere i år kunne fondets sjef Nicolai Tangen presentere tall som kunne framstå som et skrekkelige:

I første halvår i år tapte fondet 1680 milliarder, noe som faktisk er drøye 100 milliarder mer enn et norsk statsbudsjett.

Men på tross av dette har de færreste anklaget Oljefondet for å ha gjort en dårlig jobb, for sammenliknet med den såkalte referanseindeksen var Oljefondets avkastning 1,14 prosentpoeng bedre per 30. juni 2022.

En forskjell som tilsvarer 156 milliarder kroner.

- Jeg er i live

Bak solbrillene i den varme seinsommersola på ONS-messa i Stavanger tilstår Oljefond-sjef Nicolai Tangen overfor Børsen at det er krevende å få fram budskapet om at de faktisk har gjort en god jobb, selv om tapet ser svimlende ut.

- Det forsøker vi å forklare så godt vi kan, men det er ikke helt enkelt å få det fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer