Anniken Huitfeldt:

- Jeg er lei meg

Mulig inhabil på grunn av mannens aksjehandler.

Anniken Huitfeldt (Ap) sier at hun trolig har vært inhabil etter at ektemannen, Ola Flem, har foreta... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er lei meg for å ha satt meg selv i denne situasjonen, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) da hun møtte pressen onsdag ettermiddag.

Tidligere onsdag ble det i VG kjent at Huitfeldt kan ha vært inhabil i saker på grunn av ektemannens aksjekjøp. Huitfeldt sa at hun ikke har oppfylt sin plikt etter habilitetsreglene.

- All informasjon om min ektemannens aksjekjøp er gjort tilgjengelig, sier hun.

Huitfeldt sier at hun spurte mannen sin 6. august om hans aksjekjøp i forbindelse med de andre habilitetssakene som har vært denne sommeren.

- Da ble jeg kjent med at han hadde kjøpt aksjer i et langt større omfang enn hva jeg hadde trodd, og jeg forsto da at dette kan ha konsekvenser for min habilitet, sier hun.

Huitfeldt anslår at det er snakk om rundt 100 transaksjoner siden oktober 2020.

Ministerens ektemann Ola Flem er eneeier av et investeringsselskap. Kjøpene og salgene omfatter aksjer i bedrifter som har vært påvirket av politiske vedtak i tida hun har vært minister - som våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

- Bare jeg

Dagbladet spør ministeren:

- Du sier du 6. august ble klar over at aksjehandelen hadde langt større omfang enn du tidligere hadde trodd. Du sier altså at du visste at han kjøpte og solgte, men ikke så mange aksjer i tida du har vært utenriksminister?

INVESTOR: Utenriksminister Anniken Huitfeldts ektemann Ola Flem eier et investeringsselskap. Her fotografert i 2021. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
INVESTOR: Utenriksminister Anniken Huitfeldts ektemann Ola Flem eier et investeringsselskap. Her fotografert i 2021. Foto: Naina Helen Jåma / NTB Vis mer

- Ja, det var i betydelig større omfang enn jeg var klar over. Jeg visste at han hadde enkeltaksjer, men så var det et vesentlig større omfang.

- Men da du sa du hadde gjennomgang av håndboka [for statsråder] med mannen din, sa du at han ikke skjønte håndboka - men det er du som ikke har skjønt håndboka. For du skulle sagt: «Jeg må vite hver gang du kjøper og selger.»

- Det står ikke direkte i håndboka, men følger av håndboka at jeg til enhver tid må ta ansvar for egen habilitet, så jeg viste ham aktsomhetsreglene. Derfor er det ikke han som bærer ansvaret for dette, bare jeg.

Huitfeldt sier hun trodde ektemannen bare hadde handlet «et par aksjer».

- Mannen din har jo daytradet med enkeltaksjer i en lang periode. Du må jo ha fortalt ham at det kan han absolutt ikke gjøre?

- Jeg skulle jo bare sagt: «Hold deg unna all type handel med aksjer.» [...] Vi gikk igjennom det som sto i håndboka - og det var det vi gjorde.

Etter Borten Moe

Til VG sa Huitfeldt at hun først ble klar over omfanget i ektemannens aksjehandel etter at Ola Borten Moe (Sp) trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter habilitetsbrudd i forbindelse med aksjekjøp.

I tillegg til Borten Moe har også kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) trukket seg på grunn av en habilitetssak. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) beklaget feil på habilitetsreglene, men fortsatte som minister.

Regjeringens habilitetssaker skal granskes i en kontrollsak på Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer