Eksport-kritikken:

- Jeg er opprørt

Skjev framstilling, overflatisk, ubalansert og fordummende mener næringsminister Iselin Nybø (V) og finansminister Jan Tore Sanner (H). De slår knallhardt tilbake mot framstillingen av Norge som eksportsinke.

ILLE: - Jeg blir opprørt over AP-leder Jonas Gahr Støres fremstilling, sier næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Geir Olsen / NTB
ILLE: - Jeg blir opprørt over AP-leder Jonas Gahr Støres fremstilling, sier næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er på ingen måte noen kriserapport. Tvert om er den nyansert, sier Nybø om en fersk rapport fra Menon Economics der det blant annet heter at «ingen andre OECD-land eller BRICS-land har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 årene».

- En knusende dom over de siste åra, hvor norsk eksport har falt som en stein, oppsummerte Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor Børsen.

- Graverende og fordummende, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) om Støres kritikk.

- Jeg lurer på om Støre bare har lest overskriftene og ikke satt seg inn i selve Menon-rapporten, sier Nybø.

Verdi, ikke kilo og liter

Riktig nok forteller rapporten blant annet at Norges eksportgap - altså forskjellen i verdier på det vi selger og kjøper i handel med andre land - aldri har vært lavere. Og at Norge har Vest-Europas laveste eksport som andel av den samlede verdiskapingen (BNP).

Slike vektlegginger er i beste fall en skjev framstilling, mener Nybø.

- Verdiskapingen fra eksporten øker. Det er det helt sentrale poenget. Det er ikke liter og kilo, men prisen vi får for disse literne og kiloene, som bidrar til å sikre velferden, sier Nybø til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer