Eksport-kritikken:

- Jeg er opprørt

Skjev framstilling, overflatisk, ubalansert og fordummende mener næringsminister Iselin Nybø (V) og finansminister Jan Tore Sanner (H). De slår knallhardt tilbake mot framstillingen av Norge som eksportsinke.

ILLE: - Jeg blir opprørt over AP-leder Jonas Gahr Støres fremstilling, sier næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Geir Olsen / NTB
ILLE: - Jeg blir opprørt over AP-leder Jonas Gahr Støres fremstilling, sier næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er på ingen måte noen kriserapport. Tvert om er den nyansert, sier Nybø om en fersk rapport fra Menon Economics der det blant annet heter at «ingen andre OECD-land eller BRICS-land har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 årene».

- En knusende dom over de siste åra, hvor norsk eksport har falt som en stein, oppsummerte Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor Børsen.

- Graverende og fordummende, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) om Støres kritikk.

- Jeg lurer på om Støre bare har lest overskriftene og ikke satt seg inn i selve Menon-rapporten, sier Nybø.

Verdi, ikke kilo og liter

Riktig nok forteller rapporten blant annet at Norges eksportgap - altså forskjellen i verdier på det vi selger og kjøper i handel med andre land - aldri har vært lavere. Og at Norge har Vest-Europas laveste eksport som andel av den samlede verdiskapingen (BNP).

Slike vektlegginger er i beste fall en skjev framstilling, mener Nybø.

- Verdiskapingen fra eksporten øker. Det er det helt sentrale poenget. Det er ikke liter og kilo, men prisen vi får for disse literne og kiloene, som bidrar til å sikre velferden, sier Nybø til Børsen.

- Det er også et viktig, og underspilt poeng, at den samlede eksporten i første kvartal i år var på 335 milliarder kroner, opp fra 310 milliarder kroner i første kvartal i fjor. I mars i år satte vi en historisk rekord med en fastlandseksport av varer med over 50 milliarder kroner, understreker hun.

Nybø viser videre til at Menon Economics i den samme rapporten blant annet anslår et betydelig vekstpotensial, ikke minst innen grønne næringer. Menon anslår dessuten at norsk eksport vil ende på 1380 milliarder kroner i år, et solid løft fra 1100 milliarder kroner i 2019.

- Graverende

- Faktum er at rapporten i seg selv er ganske så balansert. Men jeg blir opprørt over Støres framstilling, som er helt skjev. Jeg hadde forventet mer av en partileder som også er statsministerkandidat, sier Nybø.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) er heller ikke imponert. Han viser til at Støre under åpningen av Aps sentralstyremøte tirsdag pekte på rapporten og Børsens omtale av den, og blant annet trakk fram et historisk handelsunderskudd i 2020.

- Et land som går i minus, kommer til å få begrenset handlefrihet, og vi kan ikke gå ned den veien, sa Støre.

- Dette er en så graverende feil at det virker fordummende i den politiske debatten, tordner finansminister Sanner.

Han viser til at enorme inntekter fra petroleumsvirksomheten og at eksporten utenom olje og gass har vært nokså stabil målt som andel av fastlands BNP. Alt i alt summerer det samlede driftsoverskuddet seg til 1000 milliarder kroner for de siste fem årene, påpeker Sanner.

- De store overskuddene våre gir en handlefrihet som andre land misunner oss, sier Sanner.

Frisør og lærer

Nybø understreker også innslaget av petroleumsinntektene i det samlede regnestykket.

- Det heter jo blant annet i Menon-rapporten at Norges eksport utgjorde 37 prosent av vår samlede verdiskaping (BNP) i 2019, som er den laveste andelen av alle vesteuropeiske land?

- Igjen, man må se på verdiskapingen. Eksport som andel av verdiskaping er ikke nødvendigvis noe positivt i seg selv, for om eksportandelen er skyhøy blir det jo ikke plass til så mye annet. Eller sagt på en annen måte: Hvis vår eksport kan finansiere både frisører og lærere, mens andre bare kan finansiere frisører, så får jo vi mer igjen, kontrer Nybø.

Hun mener derimot at det er Støre og Aps mulige samarbeidspartnere som har noe å svare for, og viser til den pågående debatten mellom Ap og Senterpartiet om EØS-avtalen.

- Rapporten er tydelig på hvor viktig EØS-avtalen er for norske arbeidsplasser. Og når Sp-leder og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum sier at han ser på Aps EØS-garanti som en spissformulering, så oppstår det en betydelig usikkerhet. Denne usikkerheten setter titusenvis av norske arbeidsplasser i potensiell fare, sier Nybø.

Har tatt grep

Næringsministeren viser videre til at det er tatt betydelige grep i løpet av det siste året, blant annet gjennom opprettelsen av Eksportstrategirådet.

- Her skal næringslivet være med og meisle ut og gjennomføre strategiske beslutninger. Dette er blitt etterspurt av næringslivet selv og opprettelsen er blitt meget godt mottatt, sier Nybø.

- Man kan muligens innvende at disse grepene er en innrømmelse av at vi har sakket akterut?

- Det er først og fremst en forberedelse på at vi må bredde oss ut, og et svar på et ønske fra næringslivet selv om å komme tettere på de strategiske beslutningene knyttet til eksport.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer