NRK beklager:

- Jeg er skikkelig forbanna

NRK sendte direkte fra presserommet under meklingen mellom LO og NHO. Nå beklager de.

REAGERER: Her sender NRK direkte fra presserommet under søndagens mekling mellom LO og NHO. Bak NHO-leder Ole Erik Almlid jobber journalistene. Skjermdump: NRK
REAGERER: Her sender NRK direkte fra presserommet under søndagens mekling mellom LO og NHO. Bak NHO-leder Ole Erik Almlid jobber journalistene. Skjermdump: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med meklingen mellom LO og NHO søndag, sendte NRK direkte fra presserommet på Hotel Opera i hele to timer og 39 minutter.

Det skriver Journalisten.

I sendingen kunne man både se og høre journalistene jobbe og ha private samtaler.

Det vekker sterke reaksjoner - blant annet fra Torgny Hasås, journalist i FriFagbevegelse.

- Som journalist som dekker meklinga går mye av jobben ut på å få folk til å fortelle om hva som skjer. Det har jo vært mye snakk om taushetsplikt i forbindelse med meklingen, og man ber på mange måter kilder om å bryte taushetsplikten. Det er veldig sensitivt, sier Hasås til Journalisten.

- Skrekkelig grovt

I etterkant har NRK beklaget, men Hasås er likevel ikke blid:

- Jeg er skikkelig forbanna på at NRK kan få sånne ting til å skje. Det er så brudd på kollegialitet og etiske standarder som det går an. Det er skrekkelig grovt, sier han.

Direkteredaktør i NRK Nyheter, Kathrine Hammerstad, sier til fagbladet Journalisten at sendingen var en svikt i deres rutiner og at de hadde tekniske problemer søndag. Hun beklager også på det sterkeste for hendelsen.

Torsdag ettermiddag har Riksmekleren kalt inn til pressekonferanse klokka 17, der vil det annonseres at storstreiken er over.

LOs forhandlingsutvalg har riktignok ikke sagt formelt ja til en ny avtale ennå, men kilder tett på prosessen opplyser at streiken i realiteten er over.

Så langt har 25 000 medlemmer av LO og YS vært tatt ut i streik, med en planlagt opptrapping fredag morgen. Da skulle nye 17 000 medlemmer tas ut i streik, blant annet i Hydro og Elkem.

Ramme på 5,2 prosent

Stridens kjerne er LOs kamp for å få høyere sentralt tillegg for å sikre reallønnsvekst for flest mulig av medlemmene.

NHO har ønsket at en større del av lønnspotten skal forhandles om lokalt, men LO har påpekt at mange lavtlønte står uten lokal forhandlingsrett og at dette vil ramme dem.

I rammen som riksmekleren la fram var fordelingen 1,9 prosent sentralt og 1,9 prosent lokalt, i tillegg til overhenget på 1,4 prosent. Den samlede rammen blir da på 5,2 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer