- Jeg er virkelig, virkelig lei meg

Oljefondet sjef legger seg flat i en intern melding til egne ansatte.

BEKLAGER: Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad (t.h.) beklager at han tok privatfly hjem fra Nicolai Tangens seminar. Her avbildet sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKLAGER: Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad (t.h.) beklager at han tok privatfly hjem fra Nicolai Tangens seminar. Her avbildet sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er virkelig, virkelig lei meg.

Det skriver avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad i en melding til sine ansatte på Norges Banks intranett.

Det var VG som først omtalte den ferske beklagelsen.

Uttalelsen kommer etter de siste dagers bråk i kjølvannet av en VG-avsløring. I helga meldte avisa at påtroppende sjef for oljefondet, Nicolai Tangen, har brukt millioner av kroner på en spektakulær tre dagers konferanse for venner og bekjente i Philadelphia i USA - deriblant daværende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad.

- Viktig å beklage

Kommunikasjonssjef Martha Skaar i Norges Bank Investment Management (NBIM), sier til Børsen at Slyngstad ikke har anledning til å stille til intervju. Han har likevel følgende å si:

- Det er viktig for meg å beklage ovenfor mine kolleger. Å reise på et chartret privatfly var dårlig dømmekraft. Vi har strenge retningslinjer som våre ansatte nitidig overholder, sier Slyngstad i en uttalelse til Børsen via Skaar.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Helt konkret beklager Slyngstad at han takket ja til tilbudet om å reise hjem fra USA til Oslo med et privatfly som var leid inn av Tangen.

- Når det gjelder min egen opptreden, så har jeg virkelig dummet meg ut. Jeg ble med på et privatfly hjem fra Pennsylvania, i stedet for å reise med rutefly fra New York. Siden dette vil være min siste forretningsreise som leder av Norges Bank Investment Management, så er jeg flau over å ha feilet denne gangen, skriver han i beklagelsen, som Børsen har fått tilgang på.

Han viser til at oljefondet (NBIM) holder rundt 130 presentasjoner i forskjellige fora hvert eneste år, og at han holder rundt en tredjedel av dem.

- Så jeg burde ha visst.

Han skriver videre at man kan forsøke å rettferdiggjøre bruken av privatfly med spart reisetid, «men ikke egentlig». Han skriver også at han måtte ha spart flere uker i reisetid, for å kunne ha rettferdiggjort omdømmetapet saken har påført NBIM.

- Det var ikke på linje med vår beskjedne profil. Det var mangel på god dømmekraft og et klassisk eksempel på hvordan man ikke er profesjonell, på tross av alle mine år med erfaring og forsiktighet, skriver Slyngstad videre.

- Som fjellklatring

- Dette er som fjellklatring. Det er når du klatrer ned, når du er trøtt og tror du har klart det, at du faller.

Slyngstad offentliggjorde 30. oktober i fjor at han skulle gå av. Drøye to uker seinere, 14. til 17. november, fikk han spandert opphold og transport hjem av Tangen på et chartret privatfly i forbindelse med Tangen-seminaret «Back to School».

- Det kan virke som en liten greie, og det kan framstå som praktisk og opplagt på tidspunktet det gjøres. Men det kan også bli sett på med andre øyne i ettertid, og framstå som helt galt. Jeg vet at dere alle følger våre veldig strenge regler nøye, skriver Slyngstad før han avslutter:

- Jeg er virkelig lei meg for å ha sviktet dere, for å svikte Norges Bank Investment Managements gode navn og for å ha sviktet vår organisasjonskultur. Jeg er virkelig, virkelig lei meg.

Tangen selv har avvist alle påstander om at det var en «smøretur», og har gjentatte ganger understreket at ingen i ansettelseskomiteen var med på turen. Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser også at det er noen kobling mellom seminaret og ansettelsen.

Slyngstad har på sin side understreket at han som avtroppende leder av oljefondet ikke har hatt noen innvirkning på ansettelsesprosessen, som ledet fram til at Nicolai Tangen fikk jobben som hans etterfølger.

KREVER SVAR: Julie Brodtkorb vil ha flere svar om ansettelsen av Nicolai Tangen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Full åpenhet

Tangen ble presentert som Yngve Slyngstads etterfølger 26. mars, og kommer fra jobben som leder for hedgefondet Ako Capital i London. De siste åra har han personlig tjent over en milliard kroner i året på å forvalte over 150 milliarder kroner for en rekke institusjonelle investorer.

Ikke lenge etter at han ble presentert i den nye jobben, kom det fram at fondene i Ako Capital er registrert på Caymanøyene, som er kjent for å være et skatteparadis. I tillegg har Tangen selv milliarder i landet gjennom stiftelsen Ako Foundation, ifølge NRK.

I forbindelse med at ansettelsen ble kjent, uttalte Tangen at alle bånd til Ako vil brytes når han begynner i Oljefondet i september, og at han vil skatte av formuen som i dag ligger i stiftelsen.

- Når Ako-fondene er etablert på Caymanøyene er ikke det for å unndra skatt, men for å sikre riktig beskatning. Det er full åpenhet om våre investorers skattemessige forhold slik at de får riktig beskatning i sine hjemland, skrev han i en mail til NRK.

Norges Bank har også høstet kritikk for å ikke ha bedt om fullt innsyn i den nye oljefondssjefens klientlister.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer